Yrityksillä

valoisat
näkymät

Teksti Digimag/Heta Jyrälä Kuvat Pixabay
Kuopiossa ja Pohjois-Savossa menee tilastojen valossa hyvin sekä uskotaan valoisaan tulevaisuuteen.
Suhdannetilanne arvioidaan hyväksi

Heinäkuussa 2018 julkaistussa elinkeinoelämän suhdannebarometrissä yritykset arvioivat suhdannetilanteen tavallista paremmaksi. Barometrin mukaan tuotanto- ja myyntiluvut ovat nousussa, vaikka nousuodotukset ovat tasaantuneet kevään ja alkukesän aikana. Myyntihinnat ovat kohonneet viime kuukausina ja kannattavuus on parantunut vuoden takaiseen verrattuna.

Pohjois-Savon teollisuuden, rakentamisen ja palveluiden yritykset arvioivat suhdannetilanteen pysyneen alkukesän aikana ennallaan, eli sangen hyvällä tasolla. Suhdanneodotukset olivat heinäkuussa keväisiä arvioita varovaisemmat, mutta edelleen odotetaan hienoista paranemista. Heinäkuussa suhdanteiden paranemista odotti 11 prosenttia vastaajista ja 6 prosenttia yrityksistä arvioi suhdanteiden olevan heikkenemässä. Alueen yritysten suhdannenäkymät ovat melko lähellä koko maan keskiarvoa.

Alueen yrityksistä rekrytointivaikeuksia oli heinäkuussa 27 prosentilla. Noin neljänneksellä yrityksistä oli ongelmia riittämättömän kapasiteetin ja kysynnän kanssa.

Suhdannebarometri on Elinkeinoelämän keskusliiton ja Kuopion alueen kauppakamarin julkistama. Tiedusteluvastaukset kerättiin heinäkuun 2018 aikana. Tiedusteluun vastasi 52 yritystä, jotka työllistävät yhteensä 8 752 henkeä. 

Lähde ek.fi

Pohjois-Savon liiton ja Pohjois-Savon ELY-keskuksen laatiman aluetalouskatsauksen mukaan Kuopiolla menee hyvin. Toukokuussa 2018 julkaistun katsauksen mukaan Pohjois-Savossa oli vahva vuosi, mikä heijastui yritysten liiketalouden ja viennin arvon nousuun.

Vuonna 2018 pohjoissavolaisten yritysten liikevaihdon arvo kasvoi 6,7 prosenttia, mikä oli enemmän kuin maan keskiarvoa enemmän (6,1 prosenttia). Kuopion alueella liikevaihto kasvoi 5,6 prosenttia. Kaikilla Pohjois-Savon alueilla ylitettiin kasvussa pitkän aikavälin kasvutaso.

Maakuntien välillä vertaillessa Pohjois-Savo on liikevaihdoissa keskivertoa, mutta peittoaa muut viennin arvossa. Alueen vienti kasvoi viime vuonna 16,4 prosenttia, ja se on ollut pitkällä aikavälillä koko ajan maan keskiarvoa parempaa. Kuopiossa viennin osuus kasvoi 8,6 prosenttia, kun vuosien 2005–2017 keskimääräinen viennin kasvu on ollut 2 prosenttia. Viennin veturina toimii edelleen teollisuus. 

KUOPION SEUDULLA palkkasumma kasvoi jo toista vuotta peräkkäin. Eniten palkkasumma kasvoi rakentamisessa (8,3 prosenttia) ja puuteollisuudessa (8,6 prosenttia). Koko Pohjois-Savossa summa kasvoi 2,2 prosenttia.

Viime vuoden kasvu yrityksissä on ollut kovaa, mikä on aiheuttanut joillekin aloille työvoimapulaa. Pohjois-Savon ja koko Itä-Suomen väestönkehitys oli vuonna 2017 heikointa 10 vuoteen. Vaikka Itä-Suomessa väki vähenee, niin Kuopio toimii yhä alueen kasvukeskuksena. 

VUONNA 2017 työttömiä työnhakijoita oli Pohjois-Savon TE-toimistossa noin 13 500, mikä on 11 prosenttia vähemmän kuin vuotta aiemmin. Sekä nuorten alle 25-vuotiaiden että yli vuoden yhtäjaksoisesti työttömänä olleiden pitkäaikaistyöttömien määrä väheni viime vuonna noin 20 prosenttia. Vuonna 2018 koko maan työttömyysaste oli kesäkuun lopussa 10,4 prosenttia ja Kuopiossa 12,2 prosenttia. Vertailukaupunkeihin nähden Kuopiossa on matala työttömyysaste. 

Pohjois-Savon liitto
Pohjois-Savon ELY-keskus
liikevaihto
työllistyminen
kasvu
Bisnes

Saatat tykätä myös näistä jutuista

Lähetä juttuvinkki tai kuva