Yrittäjyys: vapautta ja haasteita

Yrittäjyys: vapautta ja haasteita

Teksti: Tiia Pitkänen Kuva: Jere Lehtonen
- Yrittäjyys ammattina sopii minulle, koska olen rohkea tekemään päätöksiä. On myös mukavaa nähdä oman työn tulos päivittäisessä työssä asiakkaiden kommenttien muodossa, kertoo Tuija Kronberg.

Hän on pitkän linjan yrittäjä ja kuopiolaisen vaateliike Boutique Carallen omistaja, joka on luonut muodista itselleen uran.

Ennen yrittäjän saappaisiin hyppäämistä Kronberg keräsi työkokemusta vaatealan eri yrityksistä, ensin myyjänä ja myöhemmin myymälänhoitajana. Yrittäjän uransa hän aloitti jo yhdeksänkymmentäluvun loppupuolella vaateketju Pierre Cavallossa. Kun ketju kuitenkin ajautui konkurssiin kahdeksan vuotta sitten, päätti hän jatkaa itsenäisenä vaatealan yrittäjänä. Nyt hän myy vaatteita ja asusteita aikuisen naisen makuun omassa liikkeessään Kuopion keskustassa.

- Työssäni pidän erityisesti siitä, että saan päättää kaikesta itse, ja että saan valita itsenäisesti myytävät tuotteet myymälään ilman välikäsiä.

Toisaalta vapaus tuo myös vastuuta ja haasteita.

- On osattava valita oikeat tuotteet oikeaan aikaan ja oikeaan hintaan. Stressinsietokykyä yrittäjän työ vaatikiin, ja Kronberg kertoo sen kehittyneen työvuosien aikana – enää hän ei lamaannu vaikeidenkaan tilanteiden edessä.

- Muodin ja kauniiden vaatteiden parissa työskentely pitää itseni pakosti virkeänä. On oltava avoin uusille muotivirtauksille ja katsottava aina ainakin vuosi eteenpäin mitä on tulossa muotirintamalla. On ilo saada toimia asioiden parissa, joista oikeasti pitää. Muuten homma ei toimi.

Kronbergin mukaan tällä alalla tulevaisuudensuunnitelmia ei kuitenkaan kannata tehdä liian pitkälle, vaan sen sijaan koota ajatuksia aina seuraavaa sesonkia varten. Oman myymälänsä hän kuitenkin toivoo ja uskoo olevan aktiivinen vuosienkin päästä – hyvällä liikeidella voi päästä pitkälle.

- Nyt seitsemäntoista vuotta pienyrittäjänä toimineena voin sanoa tuleville yrittäjille, että tervetuloa joukkoon. Yrittäjän ammatti on vaativa, mutta se antaa paljon tiettyä vapautta.

Hän muistuttaa, että yrittäjän pitää pystyä maksamaan itselleen myös palkkaa tekemästään työstä. Hän kehottaa hyödyntämään ammatillisia neuvonantajia ja tekemään mahdollisimman tarkkoja laskelmia yrityksen kannattavuudesta, jotta suurilta pettymyksiltä vältyttäisiin.

- Haluan sanoa, että kuopiolaiset naiset ovat muotititoisia ja fiksuja asiakkaita. He ovat kannatelleet meitä haastavienkin tilanteiden yli, esimerkisi toriremontin ajan. Pyrimme jatkossakin palvelemaan heitä mahdollisimman hyvin, koska se on kaiken toiminnan perusta, Kronberg päättää.

yrittäjyys
vaatteet
muoti

Saatat tykätä myös näistä jutuista

Lähetä juttuvinkki tai kuva