Yliopisto

luo elinvoimaa

TEKSTI nmt/Sirpa Korhonen KUVAt uef kuvapankki

Yliopistoa kaivattiin Kuopioon jo 1920−30-luvuilla. Kuopio, Joensuu ja Lappeenranta saivat kuitenkin jakaa suunnitellun yliopiston. Kuopion korkeakoulu aloitti toimintansa vuonna 1972. Tuolloin lääketieteen, lääketieteellisen fysiikan ja biokemian opetus toimi eri puolilla kaupunkia, kunnes 1978 valmistui Savilahden rannalle Canthiaksi nimetty rakennus. 1973 Kuopioon saatiin proviisorin, hammaslääketieteen ja ympäristöhygienian koulutukset.

Koulutusalojen lisääntyessä myös opetustiloja oli saatava lisää, joten 1980-luvulla valmistuivat Snellmania ja Studentia ja opetusaloiksi tulivat myös sosiaaliala ja kliininen ravitsemustiede. Nykyään Kuopin kampukseen kuuluu lisäksi Melania, Mediteknia ja Medistudia.1969 perustetussa Joensuun korkeakoulussa painopiste oli opettajankoulutuksessa. Sekä Kuopion että  Joensuun korkeakouluista tuli yliopistoja vuonna 1984. 

Valmistelutyö Kuopion ja Joensuun yliopistojen yhdistymiseksi alkoi 2006. Valmistelut sujuivat joutuisasti, ja jo vuonna 2010 syntyi Itä-Suomen yliopisto. Ennen yhdistymistä Kuopiossa toimi viisi tiedekuntaa ja Joensuussa annettiin perus- ja jatkotutkintokoulutusta kahdeksalla koulutusalalla.

- Yliopiston merkitys Kuopiolle on erittäin suuri. Jos katsotaan yleisesti kaupunkeja Suomessa ja maailmalla, niin kasvukeskuksissa on lähes aina yliopisto. Yliopistokaupungeissa syntyy paljon osaamista, ja se tuo vireyttä, elinvoimaa ja nuoria. Vaikutus on hyvin moniulotteinen, kertoo Itä-Suomen yliopiston rehtori Jukka Mönkkönen. 
Itä-Suomen yliopisto on maan suurimpia tiedeyliopistoja, jossa on laaja-alainen koulutus. Yliopisto jatkaa vahvaa toimintaansa ja pysyy kilpailukykyisenä johtavien yliopistojen joukossa. 
Vuorovaikutus yritysten ja muiden sidosryhmien kanssa on nykyään tiiviimpää. Yliopiston ympärille on syntymässä ekosysteemin tyyppisiä kokonaisuuksia, alueellista vaikuttavuutta ja vahvuutta luodaan yhteistyössä muiden kanssa. Yliopisto vahvistaa kaupungin ja koko Itä-Suomen elinvoimaa.

- On tärkeää, että meillä on Itä-Suomessa jatkossakin maailmanluokan yliopisto. Näin pystytään pitämään Itä-Suomi elinvoimaisena tulevaisuudessakin.
Itä-Suomen yliopisto on Suomen monialaisin tiedeyliopisto sisältäen 13 koulutusalaa ja yli sata pääainetta. Yliopistolla työskentelee 2 700 henkilöä, 15 000 perustutkinto-opiskelijaa ja 20 000 aikuisopiskelijaa. Itä-Suomen yliopiston tavoite on olla Suomen paras yliopistollinen oppimisympäristö vuoteen 2020 mennessä. Savilahti tulee olemaan osaamisen, asumisen ja tekemisen keskittymä, jossa yliopiston rooli on suuri.

- Ylipäänsä meidän pitää pystyä vastaamaan muutokseen, jossa opettajan rooli muuttuu enemmän luennoitsijasta oppimisen ohjaajaksi. Digitalisaation myötä tietoa on saatavilla, joten edessä on oppimisympäristöjen ja -tapojen muutos. Nykyään opiskellaan monialaisemmissa kokonaisuuksissa ja saatavissa olevaa tietoa täytyy osata hyödyntää. Koulutus on se, millä Suomi pärjää seuraavatkin 100 vuotta. 

Tsekkaa nämä

kuopion kampus
Yliopistonranta 1, 
70211 KUOPIO 
www.uef.fi

 

Yliopisto
koulusut
elinvoima
nmt
lehti
kuopio
Suomi
100
100-vuotias
koulu
artikkeli
ilmainen
lue
ilmaiseksi
digi
verkko
nuorten
tulevaisuus
nuoret
duuniin
duunissa
työ
töitä
luo

Saatat tykätä myös näistä jutuista

Lähetä juttuvinkki tai kuva