Vireä ja nuorekas koulutus-

kaupunki

TekstiDigimag/Heta Jyrälä Kuvat Kuopion kaupunki/Soile Nevalainen
Kuopio houkuttelee monenikäisiä opiskelijoita laajalla opiskelutarjonnallaan. Kaupunki tarjoaa myös mainiot puitteet nuorekkaaseen elämänmenoon.
Tervetuloa Kuopioon

Kevään 2018 yhteishaut:

• Ammatillinen koulutus ja lukiokoulutus 20.2.–13.3.2018

• Vaativana erityisenä tukena järjestettävä ammatillinen koulutus 14.3.–4.4.2018

• Perusopetuksen jälkeisten opintojen valmistavat koulutukset 22.5.–24.7.2018

• Korkeakoulut, kevään yhteishaku 14.−28.3.2018

• Tammikuusta alkaen voit hakea ammatilliseen koulutukseen ympäri vuoden jatkuvan haun kautta. Lisätietoa koulutuksista joihin voi hakea jatkuvan haun kautta, saa oppilaitosten verkkosivuilta tai Opintopolusta.

lähde: www.opintopolku.fi

Onnellisen elämän Kuopiossa on paljon laadukkaita opiskelumahdollisuuksia. Kaupunkiin saapuu vuosittain paljon uusia opiskelijoita muualta Pohjois-Savon maakunnasta, mutta ainutlaatuiset opintomahdollisuudet houkuttavat tulevaisuuden tähtiä myös valtakunnallisesti.

– Sopivan kokoisena kaupunkina Kuopio kiinnostaa. Täällä on myös paljon vapaa-ajan mahdollisuuksia, kuten esimerkiksi monipuolista luontoa liikkumiseen, kertoo kaupungin opetusjohtaja Leena Auvinen.

Yleissivistävään lukiokoulutukseen tulevista opiskelijoista noin 25 prosenttia on ulkopaikkakunnilta. Varsinkin erityisten tehtävien lukioissa on hyvä tarjonta, joka kiinnostaa valtakunnallisestikin. Kuopiosta löytyy musiikki- ja tanssilukio, urheilulukio sekä englanniksi opiskeltava IB-linja.

KUOPIOSSA ON OTETTU varaslähtö uuteen lukiolakiin. Lakiuudistus on tällä hetkellä luonnosvaiheessa ja mikäli se menee sellaisenaan läpi, lukioilta edellytetään 1.8.2019 alkaen enemmän kansainvälisyyskasvatusta sekä mahdollistetaan erityisopetus uudella tavalla. Suoritukset ilmoitetaan jatkossa kurssien sijaan opintopisteinä, jotka mahdollistavat helpomman vertailun korkea-asteiden kanssa. Lisäksi kaikilta lukioilta edellytetään yliopistojen ja korkea-asteiden yhteistyötä.

– Loppuvuodesta 2017 lähtien lukiolaiset ovat voineet valita opintojensa rinnalle avoimen yliopiston kursseja, joiden avulla voi esimerkiksi tutustua itseä kiinnostavaan alaan. Tässä laajuudessa toteutettuna kyseessä on valtakunnallisesti ainutlaatuinen asia, innostuu Auvinen.

Myös Savon ammattiopisto Sakkyn rehtorin Birgitta Kankaanpään mukaan Kuopio on vireä kaupunki, jossa lähes kaikki on mahdollista monipuolisen tarjonnan ansioista. Lukioiden ja erityislukioiden lisäksi ammattilista koulutusta tarjotaan 30 erilaisessa perustutkinnossa ja tarjolla on erilaisia ammatti- ja erikoistumistutkintoja.

– Melkein on helpompi luetella mitä Sakkyssa ei pysty opiskelemaan. No, merenkulkualaa ei voi Kuopiossa opiskella maantieteellisistä syistä, mutta esimerkiksi lentokoneasentajia koulutetaan lisäksemme vain neljässä koulussa Suomessa, nauraa Kankaanpää.

Ammatillisen pätevyyden sekä lukion oppimäärän voi suorittaa myös kaksoistutkinnon avulla. Valmiiksi räätälöityjä kaksoistutkintopolkuja on tarjolla muun muassa liiketaloudessa, sosiaali- ja terveysalalla sekä matkailu- ja ravitsemusalalla, joilla on suurin kysyntä. Sakkylla kaksoistutkintoa opiskelee lähes 300 opiskelijaa.

Laajan opintotarjonnan varmistavat erikoistuneet ammattiopistot, kuten Palvelualan opisto, kulttuurialan ammattiopisto Ingmanedu sekä Pelastusopisto, joka on Suomen ainoa valtakunnallinen pelastusalan ammatillinen oppilaitos ja koulutuskeskus. Lisäksi Kuopio on Helsingin lisäksi ainoa kaupunki, jossa voi opiskella musiikkia ja tanssia lasten musiikki- ja tanssikouluista aina korkeakoulututkintoon asti. 

KOULUTUSKOKONAISUUTTA TÄYDENTÄVÄT monipuoliset jatko-opintomahdollisuudet. Korkeakoulut tuovat alueelle paljon nuorta väkeä ja elävöittävät kaupunkikuvaa. Lisäksi korkeakoulut panostavat tutkimus- ja kehitystyöhön, joilla tuetaan alueen elinvoimaa.

Savonia-ammattikorkeakoulussa uskotaan työelämäläheiseen koulutukseen. Korkeakoululla on myös harvinaisempia tutkinto-ohjelmia, kuten viime syksynä käynnistynyt Suomen ensimmäinen wellness-liiketoiminta- ja Digital Health tutkinto-ohjelmat. Lisäksi uudistuva Savonia tarjoaa vastauksia muuttuvaan työelämään sekä ylemmän ammattikorkeakoulututkinnon että nopeampien muuntokoulutusten myötä.

– Olemme 25 toimintavuoden aikana kouluttaneet alueelle 22 500 osaajaa. Noin 64 prosenttia valmistuneista jää alueelle, eli meille tulee enemmän muista maakunnista opiskelijoita kuin lähtee työn perässä pois, kertoo Savonia-ammattikorkeakoulun rehtori Mervi Vidgrén.

Opiskelijoiden sitoutumista alueeseen lisää koko opiskeluajan kestävä yhteistyö yritysten kanssa. Vahva työelämälähtöisyys takaa kurkistuksen työelämään, hyviä harjoittelupaikkoja sekä käytännön projektitöitä.

– Olisi Kuopio kovin erilainen paikka ilman Savoniaa. Kovien alojen osaajien, kuten insinöörien, lisäksi koulutamme myös paljon pehmeämmän kulttuurialan osaajia, kuten tanssinopettajia. Se on suuri osa Kuopion mainetta tärkeänä musiikki- ja tanssikaupunkina, hymyilee Vidgrén.

Itä-Suomen yliopisto on yksi maan suurimmista tiedeyliopistoista, jossa koulutetaan osaajia kaikkein monialaisimmin. Yliopistossa on 13 koulutusalaa ja yli sata pääainetta, minkä lisäksi opiskelijoilla on vapaa sivuaineoikeus. Sivuaineoikeuden avulla opiskelija voi hyödyntää koko yliopiston opintotarjontaa yli kampusrajojen.

Itä-Suomen yliopiston rehtori Jukka Mönkkönen kertoo, että kasvavana yliopistokaupunkina Kuopiossa on kaikki edellytykset hyvään opiskeluun ja elämään. Lisäksi yliopistokaupunkien on tutkittu kasvavan muita kaupunkeja nopeammin. Jokainen yliopistoon sijoitettu euro tuottaa alueelle yli viiden euron arvonlisän.

MOLEMMAT REHTORIT ovat innoissaan Savilahden kaupunkikehityshankkeesta. Savilahteen rakentuu Savonialle kokonaan uusi kampus, joka valmistuu viimeistään vuonna 2020. Lisäksi alueen kehitysprojekti sitoo korkeakoulukampukset kiinteämmäksi osaksi Kuopion kaupunkikeskustaa sekä vilkastuttaa aluetta merkittävästi. 

– Kaikkiaan Savilahti-projekti tuo alueelle lisää pöhinää ja elämää, Mönkkönen kertoo.

Vidgrén jatkaa, että Savilahteen tulee vuoteen 2020 mennessä yhteensä noin 15 000 opiskelijaa kaikilta asteilta. Opiskelijat saavat merkittäviä synergiaetuja, sillä he voivat toimia yhteistyössä sekä keskenään että alueen yritysten kanssa.

Myös korkeakoulujen opiskelijakunnat tekevät yhteistyötä kaupungin kanssa, jotta opiskelijoiden toiveet ja tarpeet tulevat myös päättäjien korviin. Nuorekkaasta Kuopiosta löytyykin paljon erilaisia kohtaamispaikkoja sekä paljon mahdollisuuksia liikkua, harrastaa ja viettää vapaa-aikaa. Savilahden alue tulee vahvistamaan tätä vielä enemmän. Tulevaisuuden Kuopio on tämän päivän opiskelijoiden näköinen.

 

Koulutus
opiskelu
sakky
kuopio
Savon ammattiopisto
Itä-Suomen yliopisto
Savonia-ammattikorkeakoulu
Savonia
Savilahti
yhteishaku

Saatat tykätä myös näistä jutuista

Lähetä juttuvinkki tai kuva