Verkostoilla kansainvälistymiseen

Tukea verkostoilla
kansainvälistymiseen

Teksti Digimag/Sirpa Korhonen Kuvat Mikael Rutonen ja Marco Rigano
Puolentoista vuoden mittainen Yritysten kansainvälistymisen aktivoiminen -hanke toteutettiin Savonia-ammattikorkeakoulun ja Kuopion alueen kauppakamarin yhteistyönä. Hankkeeseen pohjautuva toiminta jatkuu edelleen ja seuraava Sawosta maailmalle -tapahtuma järjestetään ensi keväänä.

Yritysten kansainvälistymisen aktivoiminen -hanke alkoi tammikuussa 2016 ja päättyi kesäkuussa 2017. Hanketta on rahoittanut Euroopan sosiaalirahasto (ESR). Hankkeen tuloksena syntyi toimintamalliehdotus, jossa Pohjois-Savon yrityskenttää aktivoidaan kansainväliseen kasvuun ja ohjataan potentiaaliset asiakkaat Team Finland -palveluiden pariin.

‒ Tarve tällaiselle hankkeelle on alun perin lähtöisin yrityksiltä. Hankkeessa haettiin tälle alueelle toimintamallia ja selkeää yhteistä tapaa, jolla aktivoida yrityksiä kansainvälistymiseen. Yhtenä tavoitteena oli luoda mallinnusta aktivointikeinoista ja että siitä tulisi jokavuotinen ratkaisu, kertoo hankkeen projektipäällikkö Minna Tarvainen Savonialta.

HANKKEEN AIKA Kuopiossa toteutettiin kahdesti Sawosta maailmalle -tapahtuma. Toisella kerralla ennen Kuopion päätapahtumaa järjestettiin myös pienemmät tapahtumat Varkaudessa ja Iisalmessa. Vuonna 2016 Sawosta maailmalle -päätapahtuma keräsi noin 200 osallistujaa ja noin 350 osallistujaa vuonna 2017. Tapahtumat ovat saaneet paljon positiivista palautetta.

‒ Tällaiselle aktivointi- ja verkostoitumistapahtumalle oli selkeästi tilausta. Yleisesti toivottiin, että toimintaa jatketaan. Tapahtumissa edistetään verkostoitumista ja aktivointia. Tiedonjako on tärkeässä roolissa. Isot yritykset viestivät, että ne haluaisivat kumppaneita, mutta niiden etsimiseen ei ole aikaa. 

Sawosta maailmalle -kansainvälistymistapahtuma järjestetään seuraavan kerran torstaina 31.5.2018 Kuopiossa Ravintola Wanhassa Satamassa.

‒ Pääpuhujat alkavat olla sovittuina. Ensi vuonna tapahtumaan tulee olemaan pääsymaksu. Edelleen tapahtuma on tarkoitettu kasvu- ja kansainvälistymishakuisille yrityksille startupeista pidempään toimineille. Tulossa on kiinnostavia puheenvuoroja sekä tältä alueelta että muualta. Verkostoituminen ja kumppaninhaku ovat tärkeitä fokusalueita. On myös toivottu työvälinettä, josta näkisi millaista kumppania kukin on hakemassa.

Minna Tarvainen
Yritysten kansainvälistymisen aktivoiminen -hanke 1.1.2016–30.6.2017 (projektipäällikkö)
Savonia-ammattikorkeakoulu
044 785 6981
 
Johanna Haapakorva
Koulutuspäällikkö/Sawosta maailmalle 2018
(projektipäällikkö)
Kuopion alueen kauppakamari
050 379 4795

 

kansainvälistyminen
yritys
hanke
kuopio

Saatat tykätä myös näistä jutuista

Lähetä juttuvinkki tai kuva