Valoilmiö kalustetaivaalla

Valoilmiö kalustetaivaalla

Teksti ja kuvat: Rieti Jauhiainen
Leppävirtalainen Korona Keittiöt haluaa palvella asiakkaansa tyylikkäästi alusta loppuun. Kahden yrittäjän ja sitoutuneen henkilöstön yhteinen ponnistus on kantanut muuttuvilla markkinoilla.
Korona Keittiöt numeroin (2014)
1.9 milj. €
Liikevaihto.
7
Henkilökunta.
1
Toimipisteitä.
300 kpl
Keittiöitä.

Jukka Kosunen valmisti vuonna 1996 Jäppilässä keittiön. Maatalousyrittäjällä oli vanhassa navetassa puusepänverstas ja käytössä toiminimi Taipaleen Puutyö.

- Tuo keittiö ei vielä itse tiennyt olevansa ensimmäinen Korona keittiö, hymyilee Pekka Kaukonen, Kosusen nykyinen yhtiökumppani.

Lähes kahden vuosikymmenen ajan keittiöitä onkin sitten suunniteltu, valmistettu ja asennettu tuhansia. Toiminta on laajentunut navettaverstaasta nykyaikaisiin tuotantotiloihin ja yksityisistä kaapistoista julkisiin tiloihin.

- Itse tulin yrittäjäkuvioihin keväällä -97. Olin reissutöissä ja firmassa, jossa työskentelin, oli tulossa omistusmuutoksia. Katsoinkin aiheelliseksi perustaa oman yrityksen ollakseni myös kotona enemmän ja mennä sitten joskus taas oikeisiin töihin. Ensimmäiset myyntiartikkelini olivat kaihdinalan tuotteita ja siitä johtui luonnollisesti toiminimi Auringonpimennys, perustelee Kaukonen.

- Samaisen vuoden loppupuolella vanha tuttavani Jukka tuli pistäytymään yritykseni tiloissa. Kysyin, kiinnostaisiko häntä asennella myymiäni kaihtimia ja Jukkaahan kiinnosti. Samalla kun kertoi omista puuhistaan, hän sanoi minulle, että myy joskus joku hänen tekemänsä keittiö.

VARSIN PIAN huomattiin, että Jukan toimittamat keittiöt olivat Pekan myymiä, ja joulukuussa 1997 perustettiin Varkaudessa P.K.Auringonpimennys Oy. Yritys hankki asianmukaiset tilat ja kun toiminta laajeni, tuli ajankohtaiseksi brändätä keittiötuote.  Vuonna 1999 rekisteröitiin auringonpimennyksen aikaan havaittavan valoilmiön mukaan tavaramerkki Korona.

- Myimme keittiöitä ja kaihtimia pitkään rinnakkain ja 2000 mukaan tulivat myös Kermansaven uunit. Halusimme tarjota rakentajille mahdollisimman ison tuotepaketin, kertoo Kaukonen.

Näin mentiin taas jokunen vuosi kunnes uunivalmistaja vaihtoi omistajaa vuonna 2006.

- Tulikivi alkoi perustaa studioita ja yksi ensimmäisistä tuli meille Varkauteen myymälän yhteyteen. Keittiöt oli kuitenkin suurimenekkisin ja kasvavin tuote koko ajan.

OMAN TUOTTEEN edelleen kehittämiseen haluttiinkin Kaukosen mukaan käyttää kaikki paukut.  Tulikiven edustus myytiin pois ja kaihtimiin satsattiin vähemmän. Tilaa tarvittiin taas lisää ja sitä löytyi Leppävirralta, jonne muutettiin 2010.

- Tässä osoitteessa on tehty keittiöitä jo 70-luvulla. Ostimme paikan itselle ja näin saimme lisäystä tuotantoon ja näyttelytiloihin. Taka-ajatuksena olikin laajentaa reviiriä, eikä toimia enää pelkästään Varkauden talousalueella. Koko ajan kauppaa on tietysti tehty ympäri Suomea, mutta Savon alueella vahvimmin. Tosin pohjoisin keittiömme löytyy läheltä Jäämerta ja eteläisin on asennettu yhteistyökumppanille Etelä-Afrikkaan.

Vallitsevasta taantumasta huolimatta yritys on saanut aikaiseksi kasvua suuntautumalla vahvemmin projekteihin ja kalustamalla julkisia tiloja. Tuotantoon ja asennuksiin on palkattu lisää väkeä. Kuluttaja-asiakkaita ei ole unohdettu.

- Keittiön tekeminen on pitkä prosessi ja myös iso investointi. Asiakkaat on kontaktoitava oikealla tavalla ja palveltava mahdollisimman hyvin, tiivistää Kaukonen.

- Asentajan rooli on hyvin tärkeä. Ihmisen koti on pyhä paikka, jonka asukkaat ja miljöö pitää ottaa huomioon. Tyylipisteillä on merkitystä tänä päivänä.

Korona Keittiöt, Teollisuustie 11, 79100 Leppävirta  www.korona.fi

Aikajana
1996
Ensimmäinen keittiö valmistuu, T:mi Taipaleen Puutyö.
1997
P.K. Auringonpimennys Oy perustetaan.
1999
Korona -tuotemerkki rekisteröidään ja muutto uusiin tiloihin.
2000
Kerman Savi -uuniedustus.
2006
Tulikivi -studio Korona –myymälän yhteyteen.
2010
Muutto Leppävirralle suurempiin tiloihin.
2014
Projektimyynnin vahvistaminen.
2015
Mallisto laajentuu.

1. Prosessi alkaa keittiön mittaamisella.

2. Keittiön suunnittelu suoritetaan 3D -ohjelmia käyttäen.

3. Materiaalit ja keittiölaitteet valitaan tehtaan näyttelytiloissa.

4. Yksityiskohtien valinta on tärkeä vaihe keittiön yksilöllistämisessä.

5. Raaka-aineiden ja esivalmiiden osien tilaaminen tehtaalla.

6. Keittiöiden osat valmistetaan tehtaalla vasta tilauksen jälkeen.

7. Asennusvalmiit tuotteet toimitetaan kohteeseen.

8. Valmis ja asennettu keittiö.

keittiö

Saatat tykätä myös näistä jutuista

Lähetä juttuvinkki tai kuva