Valmiina

työhaastatteluun

Teksti: Tarja Anunti Kuva: NMT Arkisto
Haastattelu on varmasti jokaiselle työnhakijalle jännittävä tilanne, jota on hyvä pohtia hieman etukäteen. Listasimme SUUNTA-palveluiden Leena Stålbergin ja RTK -henkilöstöpalvelun Mervi Okkosen ja kanssa kymmenen vinkkiä haastatteluun valmistautumista varten.

1. TUTUSTU TYÖNANTAJAAN
Ennen haastattelua kannattaa käyttää hieman aikaa mahdolliseen tulevaan työnantajaan tutustumiseen. Tietoa löytyy yleensä internetin ihmeellisestä maailmasta. Hyviä kanavia ovat työnantajan internetsivut, sosiaalisen median kanavat sekä hakukoneilla mahdollisesti löytyvät lehtiartikkelit ja muut tiedot yrityksestä. Voit myös tarkistaa, onko yrityksellä samaan aikaan muita rekrytointeja meneillään. Työpaikkailmoitus on hyvä lukea vielä ajatuksen kanssa kertaalleen läpi ja pohtia, mitä työnantaja on hakemassa. 

- Se, että olet ottanut selvää asioista, tekee vaikutuksen ja kertoo motivaatiostasi kyseistä paikkaa kohtaan. Mieti haastattelutilanteeseen myös pari kysymystä työpaikkaan liittyen, sanoo 
Ståhlberg. 

 

2. VALMISTAUDU VASTAAMAAN
On yleisiä kysymyksiä, jotka tulevat usein vastaan työhaastatteluissa, vaikka monilla työpaikoilla perinteistä haastattelun kaavaa onkin rikottu ja sävytetty rennommilla keskusteluilla. Joka tapauksessa haastattelun kaava on se, että sinulta kysytään kysymyksiä ja odotetaan vastauksia. Valmistaudu siis puhumaan. 

- Harjoittelemalla konkreettisesti haastattelutilannetta saat tuntumaa siitä, kuinka sujuvasti osaat kertoa itsestäsi. Pyydä sukulaisiasi tai ystäviäsi toimimaan haastattelijoina. Netistä löytyy useita esimerkkikysymyksiä haastatteluun menijälle, poimi sieltä sinulle sopivimmat, neuvoo Ståhlberg. 

 

3. KUUNTELE TARKKAAN                                                                                                                                                                                                    - Kannattaa kuunnella tarkkaan, mitä kysytään ja vastata lyhyesti ja ytimekkäästi kysyttyyn kysymykseen, huomauttaa Okkonen. 

Vaikka moni työnhakija onkin hieman jännittynyt haastattelutilanteessa, kannattaa tilanne pyrkiä rauhoittamaan ja kaikki kiire unohtamaan. Kysymyksen ei tarvitse kiirehtiä vastaamaan heti ja pahimmassa tapauksessa haastattelijan päälle puhuen. On tärkeää osoittaa vuorovaikutustaitonsa myös kuuntelemalla. 

 

4. KERRO OSAAMISESTASI
Valmistaudu kertomaan haettavan tehtävän kannalta olennaiset työkokemuksesi sekä koulutustaustasi. Korosta erityisesti sitä, mitä tehtävät ja opinnot ovat sinulle opettaneet ja miten voit näitä oppeja soveltaa tulevaisuudessa. Vaikka kokemukset ja koulutus olisivat eri aloilta, voi niiden puitteissa syntyä taitoja ja kertyä tietoja, jotka auttavat haettavassa työssä.

- Koulutuksen merkitys kannattaa tuoda esille osaamisen näkökulmasta eli kertoa, miten koulutuksesta on hyötyä haettavassa tehtävässä, korostaa Okkonen. 

 

5. PERSOONA ESIIN
Tänä päivänä asenne ratkaisee työnhakumarkkinoilla. Moni on papereiden perusteella niin sanotusti samalla viivalla, persoonalla on tärkeä osa. Itseään ei kannata piilotella, vaan tuoda oma persoonansa rohkeasti ja rehellisesti esiin. Voit kertoa siitä, miten toimit työyhteisössä ja millaiset asiat ovat sinulle tärkeitä vapaa-ajalla. Se lisää myös luotettavuuden ja avoimuuden vaikutelmaa. 

- Persoonastaan kannattaa kertoa mahdollisimman persoonallisesti. Varsinkin se, että mitä palautetta on saanut usein ystäviltään, työkavereilta ja työnantajalta. Exien kommentteja ei yleensä kannata mainita, jos ne eivät ole erityisen positiviisia, naurahtaa Okkonen. 

 

6. MUISTA MOTIVAATIOSI
Motivaatiolla on iso merkitys tämän päivän työnhaussa. 

- Se, mitkä asiat motivoivat sinua työssäsi on hyvä tuoda esille. Ei ole kenenkään etu, jos haettavassa työssä on liian vaativia tai jopa liian helppojakin tehtäviä, jotka vaikuttavat motivaatioon, pohtii Okkonen. 

 

7. TUNNUSTA KEHITYSKOHTEESI
- Valheella on lyhyet jäljet, joten kannattaa olla rehellinen vastauksissaan eli omaa osaamistaan ei pidä liioitella, korostaa Okkonen. 

Omat kehityskohteensa ja puutteensa kannattaa tuoda esiin rehellisesti. Moni haastattelija myös kysyy niitä. Voit joutua vastaamaan esimerkiksi kysymyksiin: mikä sinua stressaa työelämässä tai miten toimit ristiriitatilanteissa. Vastauksissa ei kuitenkaan tarvitse vaipua negatiivisuuteen. Kaikkea ei tarvitse osata, uutta voi oppia ja itseään on mahdollista kehittää. On tärkeää osoittaa tunnistavansa omat heikkoutensa. 

- Kukaan ei ole täydellinen. Työnantaja haluaa kuulla varmasti myös siitä, miten haluaisit kehittyä, vinkkaa Ståhlberg.

 

8. PYYDÄ TARKENNUKSIA
Jos haastattelussa tulee vastaan harjoittelusta huolimatta jokin yllättävät kysymys, tai asia, jota et ymmärrä, älä halvaannu vaan kysy reippaasti tarkennuksia. 

-  Rehellisesti voi todeta, että olipas yllättävä kysymys, että tuota täytyy hetki ihan miettiä, sanoo Okkonen. 

Vastausten ei tarvitse tulla apteekin hyllyltä. 

 

9. PANOSTA ENSIVAIKUTELMAAN
On tärkeää olla oma itsensä, mutta myös huomioida haettavan tehtävän taso. Haastatteluun pukeudutaan siististi ja huolitellusti, mutta ei liikaa itseä korostaen. Ilmeet ja eleet ovat tärkeitä. 

- Ensivaikutelma on tärkeä: kättely, katsekontakti ja hymy luovat pohjaa hyvälle ilmapiirille haastattelussa. Ole oma itsesi, kannustaa Ståhlberg.

 

10. KOKOA TODISTUKSET
Haastatteluun kannattaa ottaa mukana työ- ja opiskelutodistukset sekä CV pakattuna aikajärjestyksessä siistiin kansioon. 
- Tässäkin on huomioitava, että jos kertoo haastattelussa olevansa tarkka ja järjestelmällinen ja todistukset ovat epäjärjestyksessä niin antaa itsestään ristiriitaisen kuvan, huomauttaa Okkonen.

Lisätietoja: 

www.suuntapalvelut.fi 
www.rtkhenkilostopalvelu.fi

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Työhaastettelu

Saatat tykätä myös näistä jutuista

Lähetä juttuvinkki tai kuva