Vakuutus turvaa

toimintaasi

Teksti: Rieti Jauhiainen Kuva: Gabriella Fabbri
Yrittäjän kannattaa etsiä vakuutusvinkkejä muualtakin kuin lakikirjasta. Vapaaehtoinen lisäpanostus voi säästää suuria summia.

Henkilöstön vakuuttaminen on maassamme lakisääteistä. Yrittäjä itsekin on velvollinen huolehtimaan omasta turvastaan. Vilunkipeli tai aidot unohduksetkaan eivät kannata.

- Jos henkilö omistaa yli 30% osakeyhtiön osakkeista tai on kommandiittiyhtiön vastuun-
alainen yhtiömies, tai toimii yrityksessä yksin ainoana palkollisena, niin ainoa pakollinen vakuutus on yrittäjän eläkevakuutus, tiivistää LähiTapiola Savon asiakkuuspäällikkö Jari Vilmi

- Tilanne muuttuu, kun yrityksellä on työntekijöitä, sillä heille on otettava aina lakisääteinen työssä ja työmatkalla voimassa oleva tapaturmavakuutus. Tämän lisäksi on oltava työeläkevakuutus.

- Jos yrittäjä laiminlyö eläkevakuutuksensa maksun, se voidaan määrätä maksettavaksi takautuvasti korotettuna. On myös muistettava, että yrittäjän kaikki sosiaaliturva määräytyy eläkevakuutuksen perusteena olevan työtulon mukaan, Vilmi huomauttaa.

YRITTÄJÄN OLISI Vilmin mielestä äärimmäisen tärkeää ottaa pakollisen eläkevakuutuksen lisäksi myös henkilökohtaista lisäturvaa. Työntekijöiden laajempaa turvaa kannattaa myös harkita. Vakuutusmaksut yritys voi vähentää verotuksessaan.

- Yrittäjän työ- ja tapaturmavakuutus vastaa ehdoiltaan ja laajuudeltaan työntekijöiden vakuutusta, mutta on tietenkin vapaaehtoinen.

Yrittäjä voi toki ottaa itselleen kaikkea mahdollista henkivakuutuksesta ja sairauskuluvakuutuksesta lähtien.

- Työntekijöille voidaan tapaturmavakuutus laajentaa koskemaan myös vapaa-aikaa, Vilmi vinkkaa.

- Siinä ei ole urheilurajoituksia ja se on siis aina voimassa. Ryhmävakuutuksena se on kuitenkin otettava vähintään kahdelle henkilölle.

- Työntekijöiden ryhmäsairauskuluvakuutusta suosittelen laajentamaan koskemaan myös työterveyshuoltoa. Silloin henkilö pääsee jopa esimerkiksi lonkkaleikkaukseen nopeammin ja on sitten myös aikaisemmin takaisin tuottavassa työssä.

HENKILÖIDEN LISÄKSI yrityksen on tarpeen vakuuttaa toimintaansa liittyviä asioita. Vähäiseltäkin vaikuttava riski voi toteutuessaan olla yritystoiminnalle kohtalokas.

- Pienyrittäjälläkin pitäisi olla vähintään oikeusturva- ja toiminnanvastuuvakuutus, Vilmi sanoo.

- Esimerkiksi jos asiakas liukastuu putiikin lattialla saaden aivovamman, niin liikkeenharjoittaja on korvausvelvollinen. Monesti myöskään asennusfirmat eivät edes pääse tehtaisiin ilman toiminnanvastuuvakuutuksia, koska pahimmillaan tehtaan pysäyttämiseen johtavan vahingon korvaussummat voivat olla huikeita.

- Toiminnan keskeytysvakuutus on myös sitä tärkeämpi mitä isompi toimija, esimerkiksi markettiluokan päivittäistavarakauppa, on kyseessä, Vilmi korostaa.

Omaisuuden vakuuttaminen on myös järkevää ja esimerkiksi yrityksen ajoneuvojen kohdalla osin lakisääteistäkin. Vaihto- ja käyttöomaisuus vakuutetaan myös erikseen. Kaikkia vakuuttamisen koukeroita ei Vilmin mukaan pidäkään pohtia vain yrittäjän tai yrityspäättäjän yksikseen.

- Liikennevakuutus on tietysti pakollinen, mutta ajoneuvon arvosta riippuen laajempaakin kolariturvaa kannattaa miettiä.

- Sitten ovat esimerkiksi vielä kuljetusvakuutukset vienti- ja kuljetusalan yrityksille ja tuotevakuutukset valmistajayrityksille.

- Koska vakuutusturvan hankkiminen on joka tapauksessa välttämätöntä, niin varmimmin siinä onnistuu, kun asiat käy läpi ammattilaisten kanssa, toteaa Vilmi. 

 

Vakuutus
yrittäjä
Vakuutusvinkit

Saatat tykätä myös näistä jutuista

Lähetä juttuvinkki tai kuva