Uusia toimitiloja 
keskitetysti ympäri Kuopiota

Teksti Digimag/Sirpa Korhonen Kuvat Pixabay, Digimag arkisto
Kuopion yrityskenttä on laaja-alainen, ja se laajenee myös maantieteellisesti lähivuosien aikana. Näyttävät rakennushankkeet ja uudet toimitilat tuovat Kuopiolle lisää näkyvyyttä.

Tällä hetkellä Kuopiossa on suunnitteilla ja rakenteilla useita toimitilakokonaisuuksia ja yrityskeskittymiä. Toimitilojen rakentaminen on pitkälti riippuvainen kaupungin tonttitarjonnasta, ellei kyse ole olemassa olevien kiinteistöjen laajentamisista tai saneeraamisista.  

SAVILAHDEN TULEVAN opiskelu-, asumis- ja työpaikkakeskittymän sekä asemanseudun kaupunkiin tervetulleeksi toivottavan Kuopion Portin rakennustyöt alkavat näkyä katukuvassa lähiaikoina.

‒ Savilahden kaupunginosahanke etenee suunnitellusti. Oppilaitosratkaisut, jossa Sakky ja Savonia keskittävät alueelle toimintojaan, on tehty.  Rakentamisen käynnistyminen edellyttää vielä asemakaavojen tekemistä sekä mittavia katujärjestelyitä. Alueelle on tulossa oppilaitosten lisäksi myös yritystontteja sekä asuntoja tuhansille kuopiolaisille kertoo Kuopion kaupungin yritysasiamies Unto Juutinen

‒ Kuopion Portin kauan odotettu alue asemanseudulla sai kesän aikana vauhtia asemakaavan saatua lainvoiman. Tämä antaa nyt edellytykset alueen rakentamisen käynnistämiselle.  Tavoitteena on, että Lapti pääsisi käynnistämään ensimmäisen kohteen rakentamista alueelle alkukesästä 2018. 

Viime joulukuussa avautuneen elämyskeskus Bellanrannan toiminta on ollut ensimmäisen puolen vuoden aikana vilkasta. Juutisen mukaan alue kiinnostaa myös uusia toimijoita ja suunnittelupöydällä on useita alueen vetovoimaa vahvistavia aktiviteetteja.

Matkustajasataman edustalle suunnitellun Saunamaailman sekä ravintolalaivapaikkojen infran suunnittelu on jo valmistunut. 

‒ Suunnitelmat menevät seuraavaksi kaupunkirakennelautakuntaan hyväksyttäväksi. Sen jälkeen täyttötöille on hankittava vielä Aluehallintoviraston lupa.  Tavoite on, että täyttötyöt voisivat alkaa talvella 2018‒2019.

‒ Antikkalan laskettelurinteen vaatimia ympäristölupapäätöksiä toisen rinteen rakentamisen mahdollistamiseksi ja lumetusjärjestelmän rakentamiseksi odotetaan Aluehallintovirastosta alkusyksyyn mennessä.  Myös Puijo-Areenan suunnittelu etenee.

FINNPULPIN BIOTUOTETEHDAS sai ympäristöluvan alkuvuodesta 2017, mutta sen jälkeen luvasta on valitettu. Investointipäätös hankkeelle on odotettavissa vuoden 2018 aikana.

JUUTISEN MUKAAN toimitilojen kysyntä on tämän vuoden aikana yleisesti ottaen vilkastunut ja tyhjien tilojen määrä supistunut.  Mikä sitten vaikuttaa toimitilan valintaan ja kehen kannattaa ottaa yhteyttä?

‒ Ajan ilmiö on se, että tilojen vuokraajat ovat entistä tarkempia sen suhteen, että tilat vastaavat sekä sijainnin että toiminnan kannalta tarpeita. Hinta ei ole määräävin tekijä.  Kysynnän pohjan muodostavat kaupungissa jo toimivat yritykset.  Tyypillistä on, että yritystoiminnan alkuvaiheessa toiminta käynnistetään vuokratiloissa. Toiminnan vakiinnuttua, tai jos sopivia tiloja ei ole tarjolla, halutaan vuokrarahat alhaisten korkojen aikaan sijoittaa omaan kiinteistöön. Paras tapa käynnistää toimitilojen hankkiminen on tutustua yrityspalvelun ylläpitämään vapaat toimitilat-rekisteriin (www.toimitilat.kuopio.fi).  Myös vapaat yritystontit löytyvät yrityspalvelun verkkosivuilta (www.kuopio.fi/yritystontit1). Yrityspalvelun henkilökunta auttaa mielellään tilaratkaisujen löytymisessä.

Yritystonttivarannosta suurin osa on Pienessä Neulamäessä. Hyvin suosittu Leväsen yritysalue alkaa olla täynnä.  Kaupunki on varautunut kysynnän jatkumiseen Pienessä neulamäessä ostamalla kesällä lisää maata 76 hehtaaria Metsähallitukselta. Yksittäisiä vapaita tontteja ja myös rakennushankkeita on eri puolilla kaupunkia. Unto Juutinen odottaa uusia avauksia Haapaniemen kauppakeskusalueelta. 

‒ Keskon rakentamattoman tontin lisäksi kaupungilla on alueella muutamia vapaita liiketontteja tarjolla. Kyselyitä tonteista tulee tällä hetkellä ihan mukavasti.

 

Bisnes
Finnpulp
Savilahti-projekti

Saatat tykätä myös näistä jutuista

Lähetä juttuvinkki tai kuva