Työvoimakoulutus päivittää
ammattitaitoa ja valmistaa

tulevaan

Teksti: Sirpa Korhonen Kuvat: Stephen J. Sullivan, Nmt Arkisto
Työvoimakoulutuksella päivitetään oma ammatillinen osaaminen joustavasti ajan hermolle. Koulutukset ovat laadukkaita ja tarjontaa riittää monelta alalta. Useimpien työvoimakoulutuksien alkamisajankohta ajoittuu syksyyn, mutta niitä alkaa myös pitkin vuotta, esimerkiksi Rekrykoulutuksien haku on silloin, kun siihen on tarve.

Työvoimakoulutus on tarkoitettu kaikille täysi-ikäisille henkilöille, niin työttömille kuin työttömyysuhanalaisille työhakijoille. Koulutukse avulla pystytään edistämään, laajentamaan ja pitämään yllä ammattitaitoa, joka on hankittu aiemmasta ammatillisesta tutkinnosta. Työvoimakoulutus voi olla vaihtoehto myös silloin, jos oma koulutus on vanhentunut ja vaatii päivittämistä, tai jos edessä on alanvaihto. Maahanmuuttajien kotoutus- ja kielikoulutukset toteutetaan myös työvoimakoulutuksena.

TYÖVOIMAKOULUTUKSIA ON tarjolla monipuolisesti eri aloilta. Koulutuksiin haetaan TE-palvelujen kautta, mutta itse koulutuksen järjestäjät vaihtelevat alueittain ja aloittain. Järjestäjänä toimivat eri koulutusorganisaatiot, kuten Savon koulutuskuntayhtymä ja Ylä-Savon ammattiopisto. Kouluttajien joukossa on myös pienempiä kouluttajatahoja. Koulutuksen alussa opiskelijan kanssa tehdään henkilökohtainen opetussuunnitelma koulutuksen ja työkokemuksen perusteella, joten joissakin työvoimakoulutuksissa koulutusaika voi kestää kahdesta päivästä vajaaseen kahteen vuoteen.

- Meidän koulutusorganisaatiot ovat laadukkaita ja tulevia koulutuksia suunnitellaan työmarkkinoita silmällä pitäen. Työvoimakoulutus
on näyttötutkintoon perustuvaa, joten silloin saa helpommin jalkaa ovenväliin. Työllisyys onkin ollut suhteellisen hyvä. Lisäksi opiskelijan kannalta ihanteellinen tilanne on, jos saa korotettua työttömyysturvaa opiskelujen ajalta, valaisee Ritva Iivarinen, Pohjois-Savon TE-toimiston osaamisen kehittämisen asiantuntija.

YKSI TYÖVOIMAKOULUTUKSEN muoto on yrittäjäkoulutus. Startti yrittäjäksi -koulutus antaa valmiudet oman yrityksen perustamiseen. Kurssilla keskitytään oman yritysidean kehittämiseen, jonka lisäksi tehdään alan markkinointitutkimusta, yrittäjyyteen liittyviä käytännön asioita ja kustannuslaskelmia. Lisäksi käydään läpi muun muassa vero- ja lakiasioita.

- Yrittäjäkoulutuksen käyneillä on varmempi pohja lähteä yrittäjäksi ja koulutus on koettu hyödylliseksi. Kurssilla työstetään liiketoimintasuunnitelma, joka on lähetettävä esimerkiksi rahoituslaitoksiin, kuten Finnveralle. Koulutukseen voi hakeutua kuka tahansa, oli sitten työssä tai työtön. Tämän vuoksi koulutus on muutettu verkkokoulutukseksi, joka on ajasta ja paikasta riippumaton. Koulutuksen aikana on lisäksi muutamia lähipäiviä, kertoo Pohjois-Savon TE-toimiston vs. johtaja Päivi Halonen.

Pohjois-Savossa aloittaa vuosittain starttirahalla noin 300 uutta yrittäjää. Uutena koulutuksena on tullut englanninkielinen yrittäjäkoulutus, joka kestää noin 25 päivää. Koulutuksen on kilpailuttanut ja hankkinut Pohjos-Karjalan TE-toimisto, mutta sen lähiopetuspäivät ovat Kuopiossa.

- Vaikka ei olisikaan konkreettista ideaa yrittämisestä, mutta edes vähän paloa yrittäjyyteen, kannattaa rohkeasti osallistua yrittäjäkoulutukseen. Siellä saa apua idean kehittämiseen, joka voi olla myöhemmin ajankohtainen asia. Jos henkilö kurssin
jälkeen toteaa, ettei hänestä tulekaan yrittäjää, on jo siinä päästy tavoitteeseen, sillä näin vältytään virheratkaisuilta. Yrittäjäkoulutus
ei koskaan mene hukkaan, samoja taitoja tarvitaan myös palkkatyössä, Halonen rohkaisee.

työvoimakoulutus

Saatat tykätä myös näistä jutuista

Lähetä juttuvinkki tai kuva