Työvoimakoulutuksella kohti työllistymistä

Työvoima-
koulutuksella 
kohti työllistymistä

Teksti DigimaMarlene Sanoukian Kuva Digimag/Mirka Happonen
Työtä hakevan kannattaa päivittää osaamistaan tai harkita uuteen ammattiin kouluttautumista. Tämä onnistuu TE-toimiston työvoimakoulutuksen avulla.

Työvoimakoulutus on tarkoitettu ensisijaisesti työttömille tai työttömyysuhan alaisille aikuiselle, ja sitä järjestetään ammatillisissa oppilaitoksissa, korkeakouluissa ja yksityisissä oppilaitoksissa. Koulutukseen osallistuva saa työttömyysturvan ja mahdollisen korotusosan sekä kulukorvauksen.

Yrittäjyyttä harkitseville tai jo yritystoiminnan aloittaneille järjestetään Starttiyrittäjäkoulutusta. 

Pohjois-Savon työ- ja elinkeinotoimiston asiantuntijan Ritva Iivarisen mukaan työvoimakoulutuksen lähtökohtana on saada työttömät työnhakijat työllistymään joko uudelleen kouluttautumisen kautta tai päivittämällä jo olemassa olevaa osaamista. Pohjois-Savon alueella on laajasti tarjolla eri aloille työvoimakoulutusta. 

– Pyrimme aina löytämään työnhakijalle jonkin ratkaisun työllistymistä varten. Tarkoituksena on kartoittaa työnhakijan osaamista ja kehittää sitä sellaiselle tasolle, jota tämän päivän työelämässä tarvitaan, Iivarinen valottaa.

Pohjois-Savon TE-toimistossa käsiteltiin viime vuonna työ- ja elinkeinoministeriön tilaston mukaan lähes 5 000 työvoimakoulutushakemusta. Koulutuksen aloittaneita oli hieman vajaa 2 000. Tammikuun alkupuolella työvoimakoulutukseen oli hyväksytty jo 165 henkilöä. Koulutukseen haetaan te-palvelut.fi-sivujen kautta, ja valinta tehdään hakuajan umpeuduttua kouluttajan ja koulutuksen yhdyshenkilön kanssa. Koska valinta haastatteluun tehdään hakemuksen perusteella, hakijan on hyvä perustella, miksi hän on hakemassa koulutukseen ja miten motivoitunut ja sitoutunut hän on siihen.

TYÖNANTAJAT VOIVAT löytää ammattitaitoisia työntekijöitä yritysten tarpeisiin räätälöitävän RekryKoulutuksen kautta. Pohjois-Savossa on viime vuonna toteutunut 43 koulutusta.

Iivarisen mukaan kymmenestä työvoimakoulutuksen päättäneestä seitsemän on löytänyt jonkinlaisen ratkaisun, esimerkiksi useimmat koulutustaan vastaavan työpaikan.

– Esimerkiksi vanhustyön lähihoitajakoulutuksessa olleista valmistui viime lokakuussa 18, ja heistä lähes kaikki ovat työllistyneet alalle, moni jo teki palkallista harjoittelua ennen koulutuksen päättymistä, Iivarinen iloitsee.

Suuri kysyntä on ollut myös rakennusalan ja talotekniikan osaajista. Myös kuljetusala ja puhdistuspalveluala työllistävät hyvin. Esimerkiksi maarakennusalan yrittäjät varaavat jo harjoittelijoita ennen koulutuksen alkua. Työvoimakoulutusaloihin kuuluvat lisäksi muun muassa digimarkkinointi, taloushallinto, varastonhoitajan koulutus, kansainvälinen kauppa sekä kone- ja tuotantoteknologia.

Maahanmuuttajille on tarjolla kotoutumis- ja kielikoulutuksia ja rakennusalan sekä ravintola- ja catering-alan työvoimakoulutusta.

– Työvoimakoulutus on hyvä ratkaisu silloin, kun työllistymistä ei ole tapahtunut, johtuipa se sitten työttömyyden kestosta tai jostakin elämässä tapahtuneesta muutoksesta. Jokainen, joka näyttää osaamisensa koulutuksen aikana ja on hyvin motivoitunut ja kiinnostunut alastaan, työllistyy varmasti, Iivarinen kannustaa.

 

Pohjois-Savon TE-toimisto
PL 2000, 70101 Kuopio
Työvoimakoulutus, tyovoimakoulutus.pohjois-savo@te-toimisto.fi   
Valtakunnallinen Koulutusneuvonta, puh. 0295 020 702, koulutusneuvonta@te-toimisto.fi
www.te-palvelut.fi/pohjois-savo   
www.facebook.com/uramatch
www.instagram.com/tepalvelut_pohjoissavo
www.twitter.com/postepalvelu
www.linkedin.com/company/pohjois-savon-te-toimisto/

 

Bisnes
Bisnes2020
Pohjois-Savon TE-toimisto
työvoimakoulutus

Saatat tykätä myös näistä jutuista

Lähetä juttuvinkki tai kuva