Työvoimaa
Pohjois-Savosta 
ja ulkopuolelta

Teksti Digimag/Teemu Viemerö Kuva Digimag/Mirka Happonen, Jani Snellman
Kunnat ja erilaiset hankkeet ovat kantaneet kortensa kekoon työllisyyden parantamisessa – työ jatkuu ja laajentuu yhä.

Pohjois-Savossa kuin myös koko Suomessa työttömyys sekä pitkäaikaistyöttömyys on ollut laskusuuntaista. Kunnat ja hankkeet ovat osaltaan olleet vaikuttamassa positiiviseen kehitykseen, kerrotaan Kuopion työllisyyspalvelusta. Työllisyyden kasvaessa myös osaavien tekijöiden kysyntä on kasvanut merkittävästi. 

Suurimmat osaavan työvoiman tarpeet tällä hetkellä ovat rakennusalalla, myyntialalla sekä Kuopion kasvavat palvelut tarvitsevat osaajia asiakaspalvelutehtäviin. Myös ravintolakokeista on ollut jatkuvaa kysyntää viimeisen kymmenen vuoden ajan.

‒ Tällä hetkellä on menossa myös isoja rakennushankkeita, kuten uusi linja-autoasema ja Kuopion yliopistollisen sairaalan laajennukset. Nämä ovat pitkäkestoisia työhankkeita, jotka tarvitsevat osaajia. Jos menemme Kuopion ulkopuolelle ja Ylä-Savoon, niin sieltä löytyy metallialan yrityksiä, joissa on kova pula osaavista tekijöistä, Future Savo -hankkeen Kuopion alueen projektipäällikkö Tiina Pursiainen kommentoi.

‒ Monien alojen lisäksi tänä päivänä asiakaspalvelulähtöiset palvelut tarvitsevat osaajia, kuten puhelinpalvelut ja chatit – jonkin verran osaajia on löytynyt ja lisää tarvitaan. Valtakunnallisesti toimivia monikanavaisia palvelukeskittymiä Kuopio on vetänyt hyvin puoleensa. Menossa on hyvin monenlaista hakua ja positiivista pöhinää, työllisyyspalvelun yritysyhteistyökoodinaattori Anssi Kuikka jatkaa.

TYÖLLISYYSPALVELU PALVELEE kuopiolaisia työnhakijoita, kun taas työnantajat voivat sijaita missä tahansa työllistäen kuopiolaisia. Pohjois-Savossa pian käynnistyvän ja vuoteen 2020 asti kestävän Future Savo -vetovoimahankkeen tavoitteena on puolestaan löytää osaajia maakunnan ja maan ulkopuolelta. Hanke saa Pohjois-Savon liiton myöntämää Euroopan aluekehitysrahaston rahoitusta. 

‒ Hankkeen tarkoitus on houkutella alueelta muualle Suomeen muuttaneita palaamaan takaisin Kuopioon tai Pohjois-Savon alueelle. Lisäksi ulkomaalaisia vuokra- ja kausityöntekijöitä tuetaan niin, että heille pysyvämpi muuttaminen alueelle olisi vaihtoehto. Tarvittaessa voidaan tehdä tiettyjen ammattiryhmien rekrytointiin liittyviä tempauksia ja kampanjoita Suomessa ja ulkomailla. Näistä ei olla vielä tarkemmin sovittu, mutta ne voivat olla esimerkiksi viestintäkampanjoita tai rekrytointimessuille osallistumisia, Pursiainen kertoo.

Kuikka kertoo, että siinä missä hanke keskittyy maakunnan ulkopuoliseen työvoiman etsintään, työllisyyspalvelu keskittyy Kuopion alueen pidempään työtä hakeneiden asukkaiden työllisyyden edistämiseen. 

”Future Savo – Tulevaisuuden Savo yritysten kiinnostavana toimintaympäristönä” -vetovoimahanke

Pohjois-Savossa käynnistyy laaja maakunnallinen kehittämishanke, jonka tavoitteena on edistää maakunnan vetovoimaa monipuolisesti. Hankkeessa parannetaan alueen työvoiman saatavuutta, arjen sujuvuutta ja asukkaiden sitoutumista alueeseen. Vuoden 2020 loppuun kestävän vetovoimahankkeen päätoteuttajana toimii Iisalmen kaupunki ja osatoteuttajina Kuopion kaupunki, Kehitysyhtiö Savogrow Oy sekä Navitas Kehitys Oy.

Toimipisteet sijaitsevat Iisalmessa, Kuopiossa, Suonenjoella ja Varkaudessa. Kukin toteuttajataho vastaa oman seutukuntansa alueella toteutettavista toimenpiteistä ja pilotoi tiettyjä toimenpiteitä koko maakunnan alueella. Lisäksi hankkeessa tehdään Pohjois-Savoa tunnetuksi tekeviä toimenpiteitä ympäri maata ja osin myös kansainvälisesti. Hankkeen kokonaiskustannukset ovat noin kaksi miljoonaa euroa.

Alueellisessa työllistymiskokeilussa on noin 3 500 asiakasta, joita haastatellaan päivittäin kartoittaen asiakkaiden tilannetta. Jokainen työkykyinen pyritään saamaan avoimille työmarkkinoille, mikäli asiakkaalla ei ole työllistymisessä esteitä. Asiakkailla voi toki olla hidasteita, jotka vaikeuttavat työhön kiinnittymistä ‒ näihin työllisyyspalveluilta löytyy tarvittavia työkaluja työnantajan ja työnhakijan kohtaamisen parantamiseksi. Työllisyyspalvelu pyrkii edistämään asiakkaiden työllistymistä monin tavoin, esimerkkeinä tiivis yhteistyö alueen henkilöstöpalveluyritysten ja oppilaitosten kanssa.

‒  Tällä työllä saamme työnantajille sitoutunutta ja osaavaa työvoimaa, Kuikka summaa. 

Kuopion kaupunki
Anssi Kuikka
Yritysyhteistyökoordinaattori
Kuopion kaupunki / Työllisyyspalvelu
PL 228, 70101 Kuopio / Asemakatu 38–40, A-rappu, 3. kerros
044 718 1858, anssi.kuikka@kuopio.fi
www.kuopio.fi

Tiina Pursiainen
Projektipäällikkö
Kuopion kaupunki / Future Savo -projekti
Suokatu 42, 70110 Kuopio
044 718 2101, tiina.pursiainen@kuopio.fi
www.kuopio.fi

Kuopion kaupunki
työllisyyspalvelu
työvoima
Future Savo
vetovoimahanke
tulevaisuus
savo

Saatat tykätä myös näistä jutuista

Lähetä juttuvinkki tai kuva