Työelämätaidot kuntoon

Työelämätaidot

kuntoon

Teksti Digimag/Marlene Sanoukian Kuva Digimag/Mirka Happonen
Nykyajan työelämässä arvostetaan aktiivista työotetta ja halua oppia uutta. Taitopaja-valmennuksen kautta työnhakija voi löytää oman urapolkunsa, kertovat Taitopajat 2020 -kehityshankkeen koordinaattorit Jari Parkkonen ja Hely Korventausta.
Taitopajat 2020 -kehityshanke

Kuopion kaupungin Taitopajat 2020 -kehityshankkeen tavoitteena on luoda uudenlaista työllistymiseen tarvittavia taitoja vahvistavaa taitopajatoimintaa ajalla 1.1.2019–30.6.2021.

Hankkeen osatavoitteena on kehittää asiakaslähtöiset ja vaikuttavat toimintamallit työelämässä tarvittavien digitaalisten ja itsensä työllistämiseen tarvittavien taitojen vahvistamiseen, vahvistamaan työllistymiseen tarvittavia taitoja valmentavassa työssä Kuopion kaupungin konserniyhteisöissä sekä suomen kielen ja työllistymisvalmiuksien rinnakkaiseen vahvistamiseen. 

Toteutuksesta vastaavat Kuopion kansalaisopisto (digitaitopaja), Kuopion kaupungin työllisyyspalvelu (yrittäjyystaitopaja), Servica Oy ja Niiralan Kulma Oy (työtaitopajat) ja Tukeva-säätiö sr (kielitaitopaja). Hankkeen rahoittaa Euroopan sosiaalirahasto.

Pääasiallisen kohderyhmän muodostavat kuopiolaiset pitkään työttömänä olleet työnhakijat. Lisäksi mukaan voidaan ottaa työttömiä tai oppilaitoksesta valmistuvia nuoria, joiden työllistymis- tai koulutuspolku voidaan rakentaa työtaito- tai yrittäjyystaitopajan avulla. Henkilöasiakkaat ohjautuvat hankkeeseen pääosin Kuopion kaupungin työllisyyspalvelun ja TE-palvelujen kautta. 

Hankkeessa palvellaan 575 henkilöasiakasta. Valmennukset alkavat henkilökohtaisella tapaamisella, ja valmennusten kesto on yksilöllinen.

Työelämätaitojen kehittämiseen kannattaa panostaa aina ja etenkin silloin, kun haaveissa siintää uusi työpaikka tai alanvaihto. 

Kuopion kaupungin työllisyyspalvelun Taitopajat 2020 -kehityshankkeen koordinaattorin Jari Parkkosen mukaan nykyisin toivotaan aiempaa monialaisempaa osaamista. Arvossa pidetään myös hyvää asennetta ja sosiaalista älykkyyttä.

– Työelämässä tarvitaan oma-aloitteisuutta sekä reipasta ja positiivista otetta tekemiseen. Rukkaset eivät saa jäädä maahan heti kun ei ole tekemistä. Työntekijän tulee myös osata kommunikoida asiakkaiden ja työyhteisön kanssa ja hallita peruskohteliaisuudet. Tilannetajuakin on oltava, Parkkonen erittelee.

Kehityshankkeen yrityskoordinaattorin Hely Korventaustan mukaan avoin ja energinen työntekijä näyttäytyy työnantajankin silmissä myönteisenä.

– Kaikkien ei kuitenkaan ole tarpeen olla suupaltteja. Ujo ja arka voi kasvaa aivan uusille tasoille, kun hänelle annetaan siihen mahdollisuus, Korventausta tähdentää.

Taitopajoilla työnhakija voi löytää oman urapolkunsa vahvistamalla työtaitojaan ja esimerkiksi tietoteknistä osaamistaan. Itsensä työllistämiseen pyrkivät puolestaan voivat opetella kaupallistamaan omaa osaamistaan. 

– Työnantajilla ei useinkaan ole ylimääräisiä resursseja työntekijän ohjaamiseen. Työpaikoilla työ täytyy oppia työnantajan toiveiden mukaisesti, joten työntekijälle on annettava mahdollisuus oppia ja kehittyä, Korventausta kuvailee.

Vastuu työelämätaitojen kehittämisestä on kuitenkin työntekijällä itselläänkin.

– Tarjolla on jatkuvasti sekä maksutonta että maksullista koulutusta, johon kannattaa tarttua rohkeasti. Vapaa-ajalla hankitut taidot ovat osaamista nekin. Kannattaa olla utelias ja verkostoitua. Avoimuus on hyödyllisempää kuin ovien sulkeminen, sillä koskaan ei tiedä mistä on hyötyä missäkin, Korventausta ja Parkkonen innostavat. 

Kuopion kaupungin työllisyyspalvelu
Taitopajat 2020 -kehityshanke

Asemakatu 38–40 A, 3. krs, Kuopio
www.kuopio.fi/fi/tyollisyyshankkeet

Hankekoordinaattori Jari Parkkonen
Puh. 044 718 3979, jari.parkkonen@kuopio.fi

taitopajat2020
Pitkäaikaistyöttömyys
työnhakija
Rekry

Saatat tykätä myös näistä jutuista

Lähetä juttuvinkki tai kuva