Työllisyyskatsaus:
Työ löytää
tekijänsä
 

Teksti: Digimag/Sirpa Korhonen Kuvat: Pixabay, Digimag/Jessika Narkaus
Pohjois-Savon työ- ja elinkeinotoimiston tarjoamat palvelut ovat ajan hermolla ja helposti saatavilla. TE-palvelut Messin rekrytointitilaisuudet lähetetään myös verkossa ja Vainu antaa vinkkejä piilotyöpaikoista.

Työnantajien ja työnhakijoiden kohtauspaikka, TE-palvelut Messi, aloitti toimintansa tammikuussa 2016 Kauppakeskus Apajassa. Nyt noin 1,5 vuotta toimineen palvelun vastaanotto on ollut positiivinen. Messissä järjestetään rekrytointitapahtumia, joita voi tulla seuraamaan paikanpäälle. Tilaisuudet on nähtävillä myös MessiLivessä verkon kautta. 

POHJOIS-SAVON TYÖ- ja elinkeinotoimiston asiantuntija Väinö Vähäsarjan mukaan rekrytointitilaisuuksia on kiihtyvällä tahdilla. 

‒ Messin palvelu on ainutlaatuinen ja ainoa Suomessa. Asiakkaat ja yritykset ovat olleet tyytyväisiä. Osallistujamäärä vaihtelee alakohtaisesti. Messissä pidetyt rekrytointitilaisuudet eivät ole rajoittuneet vain Pohjois-Savoon, vaan rekrytointi on ollut osassa tilaisuuksista valtakunnallista. Rekrytilaisuudessa on mahdollisuus esittää kysymyksiä myös verkon kautta, Vähäsarja korostaa.

Työttömien työnhakijoiden määrä on pudonnut 10,5 prosenttia vuoden takaiseen verrattuna. Samaan aikaan avoimien työpaikkojen määrä on lisääntynyt 15 prosenttia. 

‒ Merkillepantavaa työttömien työnhakijoiden määrän pudotuksessa on, että se on tapahtunut kokonaisvaltaisesti kaikissa ryhmissä; kunnissa, ikäluokissa ja muissa. Isoin tekijä pudotukseen on yleinen taloustilanne ja yritysten usko talouteen. 

Millaista osaamista nyt sitten tarvitaan eniten?

‒ Ehdottomasti ajankohtainen juttu on Ylä-Savon alueen teknologiayritykset, joissa kaivataan teknologia-alan tekijöitä. Aiempaa kokemusta alalta ei välttämättä tarvita. Meilläkin on tilaisuuksia näihin paikkoihin liittyen. Toinen, missä paikkoja on tarjolla, ovat erityyppiset myyntitehtävät. 

TE-TOIMISTON ASIAKKAITA ohjataan aktiivisesti työnhakuklubeille, eli työnhakuvalmennukseen, joka on ostettu palvelu TE-palveluiden ulkopuolelta. Klubilla käydään läpi työhakuasiakirjat ja neuvotaan muun muassa miten päästä käsiksi piilotyöpaikkoihin. Avainasemassa on työnhakijan oma aktiivisuus ja se miten ottaa yhteyttä kiinnostaviin yrityksiin, ja miten tarkkailla niiden uutisointia. Valmennuspalvelut ovat olleet tehokkaita, sillä tilastojen mukaan jopa yli 40 % valmennuksen käyneistä on työllistynyt. 

Työntekijöiden tarve ei välttämättä näy ulospäin. Yrityksessä voi olla tulossa esimerkiksi eläköitymisiä, jotka ovat tiedossa yrityksen sisällä, mutta rekrytointia ei ole vielä aloitettu. Nykyään yhä enemmän käytetään omia verkostoja ja kysellään esimerkiksi omilta kollegoilta sopivia työntekijöitä, jolloin paikka ei tule ollenkaan avoimeen hakuun.

‒ TE-palvelut tukevat sekä työnhakijaa, että yrityksiä. Käymme aktiivisesti yrityksissä vierailulla ja kerromme palveluistamme. Itse käydessäni yrityksissä olen huomannut, että siellä todella on piilotyöpaikkoja. Yritykset eivät ole jostakin syystä lähteneet rekrytoimaan, mutta työntekijälle olisi tarve. Voi olla, että käynti laukaisee sen, että rekrytointi käynnistetään. Pienissä yrityksissä on monesti tilanne, että aika menee itse työhön, mutta ei keritä rekrytoida. Rekrytointi on työläs prosessi, jos yritys lähtee tekemään sitä ensimmäistä kertaa yksin. 

TÄNÄ KEVÄÄNÄ Messin tiloihin on tullut uusi palvelu, jota pääsee hyödyntämään ilman ajanvarausta. Vainu on sähköinen palvelu, joka hyödyntää sekä verkon avointa dataa, että ostettuja tietokantoja. Palvelussa käyttäjä valitsee hakutekijöitä, joiden perusteella Vainu seuloo osuvimmat yritykset ja näyttää niiden tiedot.

‒ Vainussa asiakas voi rajata hakutekijöittäin yrityksiä. Vainu haistelee kaikkea avointa uutisvirtaa, yritystietokantoja sekä maksullista dataa, johon yksityishenkilöllä ei muuten olisi pääsyä. Idea on se, että pääsisi sellaisten yritysten jäljille, joissa tapahtuu tai on tapahtunut positiivisia juttuja ja on mahdollisesti työpaikkoja aukeamassa. Rajausta voi tehdä esimerkiksi erilaisilla signaaleilla, kuten yrityskaupat, fuusiot ja laajeneminen ulkomaille. 

ELOKUUN ALUSSA Kuopiossa, Siilinjärvellä ja Tuusniemellä käynnistyi alueellinen työllisyyskokeilu, jossa TE-toimiston ja kuntien työllisyyspalvelut yhdistettiin yhdeksi kokonaisuudeksi. Kokeilussa kunnat vastaavat yli vuoden yhtäjaksoisesti työttömänä työnhakijoina olleiden työllisyyspalveluista kullakin alueella. Kokeilussa panostetaan myös yritysyhteistyöhön piilotyöpaikkojen löytämiseksi.

 

Bisnes
TE-Messi

Saatat tykätä myös näistä jutuista

Lähetä juttuvinkki tai kuva