Tutkinto työn ohessa

Tutkinto joustavasti
työn ohessa

Teksti Digimag/Heta Jyrälä Kuva Digimag/Heidi Lappalainen
Aikuisena opiskelemalla voi vahvistaa ammattiosaamista sekä avata uralla uusia ovia. Joustavat opinnot sopivat hyvin työn ohessa suoritettaviksi.

Ammattikouluun voi nykyään hakea jatkuvassa joustavassa haussa. Opintojen pariin voi hakeutua milloin vain, mikäli esimerkiksi elämäntilanne muuttuu, työpaikka on lähdössä alta tai edessä on avautumassa uusi mahdollisuus uralla etenemiseen. 

Riina Larmila-Piipponen heräsi viime keväänä ajatukseen, että nyt on aika hakeutua opiskelemaan kaupan alan perustutkinto. Työkokemusta hänellä oli alalta jo 8,5 vuotta, mikä oli siivittänyt häntä eteenpäin uralla. Tällä hetkellä Larmila-Piipponen työskentelee Brothersin myymäläpäällikkönä Matkuksessa.

‒ Kyllä tutkinto ja jatkuva itsensä kehittäminen on aina eduksi, suosittelee Larmila-Piipponen.

Viime huhtikuussa Larmila-Piipponen hakeutui opiskelemaan Savon ammattiopistoon ja suunnitteli opintopolkunsa yhdessä opinto-ohjaajan kanssa. Opintoihin kuului pakollisia perusopintoja, valinnaisia opintoja ja suuntautumisen mukaan valittuja opintoja. Ohjaajan kanssa myös tarkasteltiin, mitä opinnoista pystyi suoraan hyväksi lukemaan aiempien lukio- ja ammattikorkeakouluopintojen sekä työkokemuksen ansiosta.  

‒ Opinnot suoritettiin kokonaan etänä ja näyttötutkintoina, jotka suoritin työpaikalla soveltaen oppimaani käytäntöön, sanoo Larmila-Piipponen.

Lähes vuoden kestäneet opinnot valmistuivat viime jouluna. Vuosi vaati paljon suunnittelua, priorisointia sekä joustavuutta niin koulun, perheen kuin työpaikankin puolesta. Myymäläpäällikkönä Larmila-Piipponen suunnitteli niin omat kuin työntekijöidensä työvuorot, kahden lapsen hoitamisen sekä huomioi miehensä vuorotyöt.

‒ Sain pidettyä kaiken hyvin hanskassa, sillä värikoodasin kalenterin menojen mukaan. Lisäksi paljon kiitosta saavat joustava koulu ja työpaikka, sillä näyttöjä järjestettiin aina sen mukaan, miten esimieheni oli Helsingistä täällä paikalla, kertoo Larmila-Piipponen.

Opiskelu sujuu, kun liikkeelle lähtee oikealla asenteella ja oppii priorisoimaan asioita. Lisäksi Larmila-Piipponen muistuttaa myös lepäämään sekä ottamaan aikaa itselleen. Seuraavaksi hänen tähtäimessään on johtamisen tai kaupan esimiehen erikoisammattitutkinto.

SAVON AMMATTIOPISTO
Presidentinkatu 3, Kuopio
Iisalmi, Muuruvesi, Siilinjärvi, Suonenjoki, Toivala, Varkaus
www.sakky.fi/nmt

 

UUSI SUUNTA TYÖELÄMÄLLE

Savon ammattiopisto järjestää laaja-alaisesti erilaisia koulutuksia. Aikuiskoulutusten lähtökohta on toimia tehokkaasti ja joustavasti niin opetuksen kuin oppimisenkin taholla. Koulutuksia järjestetään vuoden ympäri, ja opiskella voi niin päivisin, iltaisin kuin viikonloppuisinkin. Osassa koulutuksista on myös ohjatun itseopiskelun mahdollisuus. 

Valtaosa käy ammattitutkinnon tai erikoisammattitutkinnon monimuoto-opintoina työn ohessa. Jatkuvan haun kautta voit hakea opiskelemaan ammatillista perustutkintoa, ammattitutkintoa, erikoisammattitutkintoa tai lisäkoulutusta joustavasti. Ammatillinen perustutkinto tarjoaa valmiudet siirtyä alan työtehtäviin. Ammattitutkinnon suorittaneella puolestaan on alan työntekijältä edellytetty ammattitaito. Erikoisammattitutkinnon suorittaneet hallitsevat alan vaativimmat työtehtävät.

Savon ammattiopiston koulutusalat:

  • Matkailu-, ravitsemis- ja talousala
  • Sosiaali-, terveys- ja liikunta-ala
  • Luonnonvara- ja ympäristöala 
  • Tekniikan ja liikenteen ala
  • Luonnontieteiden ala 
  • Yhteiskuntatieteiden, liiketalouden ja hallinnon ala 

Katso lisää: www.sakky.fi/nmt

 

Koulutus
opiskelu
tutkinto
sakky
Savon ammattiopisto
kaupan alan perustutkinto
merkonomi

Saatat tykätä myös näistä jutuista

Lähetä juttuvinkki tai kuva