Tutkinto-opiskelijaksi

aikuisena

Teksti: Ulriikka Myöhänen Kuvat: Rieti Jauhiainen
Opinnot aikuisena vaativat motivaatiota, kärsivällisyyttä ja organisointikykyä. Kun opiskeluun yhdistetään vielä työ ja perhe-elämä, ei päivästä tekemistä puutu. Kuopiolainen Kristiina Martikainen tekee graduaan Itä-Suomen yliopistossa ja käy samoilla luennoilla parikymppisen poikansa kanssa.

"Meistä aikuisopiskelijoista sanotaan, että olemme tehokkaita ajankäytössä. Minulla on gradu tekeillä ja viime syksynä suoritin jopa seitsemän kurssia. Aina, kun saa jonkin kurssin valmiiksi, tulee voittajaolo. Kyllä opiskelu keski- iässä on sellainen once-in-life –juttu, tuumaa terveystaloustieteen opiskelija Kristiina Martikainen.

Säästöpankki Optiassa työskentelevä Martikainen jäi vuoden opintovapaalle viime syksynä. Hän on työskennellyt rahoituksen parissa jo 15 vuotta ja kehuu alan olevan mielenkiintoinen.

- Työkokemus on koulutuksen ohella tärkeää. Pankkialalla pääsee kehittymään ammatillisesti ja näkee yhteiskunnallisen tilanteen. Talous on universaali asia, jonka elementit pätevät eri aloilla. Lähdin lukemaan terveystaloustiedettä, koska halusin yhdistää kaupallisen ja terveysalan opinnot. Sivuaineena luen kauppatieteitä, Martikainen kertoo.

AIKOINAAN MARTIKAINEN kävi lukion ja suoritti merkonomin ja hammashuoltajan, nykyisen suuhygienistin, tutkinnot. Sittemmin hän opiskeli avoimia yliopisto- opintoja, joiden myötä haki tutkinto- opiskelijaksi yliopistoon. Opinnot ovat edenneet perhe- ja työelämän ohella siihen pisteeseen, että Martikainen valmistuu terveystieteiden maisteriksi viimeistään syksyllä 2016.

TIESITKÖ TÄTÄ?

TUTKINTO-OPISKELIJAKSI HAKEMINEN EI ole ainoa vaihtoehto syventää ammatillista osaamistaan, sillä aikuiset voivat opiskella suomalaisissa aikuislukioissa, ammatillisissa koulutuksissa, avoimissa yliopistoissa, kansalais- ja työväenopistoissa sekä yksityisellä sektorilla. Tilastokeskuksen mukaan aikuisia varten järjestettyyn koulutukseen osallistui vuonna 2012 jopa yli 1,7 miljoonaa suomalaista. Se tarkoittaa yli puolta 18-64-vuotiaasta väestöstä. 

Aikuisopiskelijan on mahdollista saada aikuiskoulutustukea, jos hän on työ- tai virkasuhteessa tai toimii yrittäjänä. Tuen saaminen edellyttää vähintään kahdeksan vuoden kokemusta työelämästä, ja sen myöntää Koulutusrahasto. Päätoimisiin opintoihin voi hakea Kelan opintotukea.
Hallitus on tehnyt säästöpäätöksen, joka toteutuessaan vähentää aikuiskoulutustukea huomattavasti vuoden 2017 alusta.

LÄHTEET:
WWW.AIKUIS-KOULUTUS.FI
WWW.KELA.FI
WWW.KOULUTUSRAHASTO.FI

Hauskan twistin elämään aikuisopiskelijana on tuonut se, että myös Martikaisen jo omillaan asuva poika, Ville Miettinen, 22, opiskelee samaisessa tiedekunnassa kolmatta vuotta.

- Opiskelemme eri laitoksilla, mutta olemme käyneet myös samoilla luennoilla. Meillä on perheessä kaksi opiskelijaa, joilla on erilainen elämäntilanne. Ville toimii ainejärjestönsä puheenjohtajana, mutta minulla ei ole aikaa sellaiseen aktiivisuuteen. Olemme pystyneet jakamaan opiskeluihin liittyviä asioita. On hyvä opiskella nuorena, mutta kyllä opiskelu kannattaa myös myöhemmässä vaiheessa, Martikainen hymyilee.

Martikaisella on yhteensä kolme lasta, joista nuorimmat ovat tällä hetkellä 10- ja 13-vuotiaita. Perheen, työn ja opintojen yhdistäminen vaatii paitsi kunnianhimoa, myös työnantajan, perheen ja puolison tukea.

Tulevaisuuteen tuleva maisteri katsoo toiveikkaana.- Perhe menee aina edelle. Olen usein lukenut tenttiin vasta yhdeksän jälkeen, kun päivän muut hommat on tehty. Mielestäni aikuisopinnot kannattaa aloittaa vasta, kun lapset osaavat tehdä itse voileivän ja ymmärtävät, mitä äiti tekee. Lapset ovat niin vähän aikaa pieniä, Martikainen muistuttaa. 

- Tämän koulutuksen jälkeen uskon näkeväni rahoitussektorinkin monipuolisemmin. Koulutus on syventänyt talouden osaamistani laaja-alaisesti, ja opiskeleminen tuntuu palkitsevalta, Martikainen kiittelee.

aikuisopiskelu
aikuisopiskelija

Saatat tykätä myös näistä jutuista

Lähetä juttuvinkki tai kuva