Teknologia muuttaa

ammatteja

Teksti Digimag/Teemu Viemerö Kuva Pixabay
Aika muuttaa maailmaa – niin myös työpaikkojen suhteen. Ennen tietokoneiden ja kännyköiden läpimurtoa moni asia oli toisin. Nykypäivänä elämme digitaalista aikakautta, joka on mahdollistanut uusia toimialoja ja ammatteja, mutta mitä tulevaisuus tuo mukanaan?
Muutamia tulevaisuudern ammatteja

Pelillistämissuunnittelija 
= Suunnittelee elämän eri tilanteissa hyödynnettäviä pelejä.

Roskasuunnittelija 
= Suunnittelee luontoa säästäviä tuotteita, joiden jäte on minimaalista.

Kaukokirurgi 
= Robottikäsien avulla etänä leikkaava kirurgi.

Nostalgikko 
= Retrosisustussuunnittelija.

Syrjäytymisehkäisijä 
= Hoitaa suuresta tietotulvasta kärsiviä ihmisiä. 

Robottineuvonantaja 
= Kartoittaa kotitalouksien robotisaatiotarpeet.

Yksinkertaistamisasiantuntija 
= Yrityksien toimintojen yksinkertaistaja.

Terveydenhuoltonavigaattori 
= Auttaa ja tukee potilaita saamaan oikeanlaista hoitoa.

Luonnostaja 
= Korjaa luonnosta kaupunkilaistumisen aiheuttamia tuhoja.

Mediamiksaaja 
= Yhdistää eri medioita luoden uudenlaista taidetta.

Ajat ja olosuhteet muuttuvat niin nopeasti, että meidän on pidettävä katseemme tulevaisuudessa", sanoi Walt Disney eläessään.

Maailman muuttuessa ympärillämme, ihmiset mukautuvat muutoksiin. Tulevaisuuden tuomat mahdollisuudet tuovat uusia mielenkiintoisia ammatteja ja toimialoja. Tämä on nähtävissä aina, kun vertaamme mennyttä nykypäivään. Pohjois-Savon TE-toimiston johtaja Soile Lahti kertoi haastattelussa monien alojen kasvavan kehittyvän tietoyhteiskunnan mukana.

‒ Kun työmarkkinoiden tulevaisuutta tarkastellaan ammattinimikkeittäin, on vaikea sanoa mitä tulevaisuus tuo tullessaan. On selvää ettei kaikkea ole vielä keksitty, mutta on kuitenkin nähtävissä miten työelämän tarpeet kohdentuvat toimialoittain. Yksi iso ja alati kehittyvä ala on sosiaali-, terveys- ja hyvinvointiala, jossa voi korostua kotiin tuotavat sekä verkon kautta toimivat digitaaliset palvelut. Kasvua ja henkilöstötarvetta on nähtävissä myös teknologia-, tekniikka-, rakennus-, bio- ja ympäristöaloilla sekä kaupanalalla. Ammattinimikkeetkin tulevat uusiutumaan aikaansa myöten.

‒ Näkymät näyttävät siltä, että työt tulevat monimuotoistumaan ja pirstaloitumaan – projektiluontoinen työ sekä ajasta ja paikasta riippumaton etätyö tulevat lisääntymään, johtuen ulkoistamisesta eikä yrityksissä ole aina mahdollisuutta tarjota täyspäiväistä työsuhdetta. Kevyt yrittäjyyden lisäksi myös perinteinen yrittäjyys on noususuhdanteessa, Lahti jatkaa.

Kevyt yrittäjyys on yksi varsin tuoreista termeistä, joka mahdollistaa itsensä työllistävien myymään osaamistaan useampaan yritykseen samanaikaisesti. Kevyt yrittäjyydessä työntekijältä ei vaadita  toiminimeä, perinteiseen yrittäjyyteen tarvittavia toimintoja eikä työoikeudellista työsuhdetta toiminnan aloittamiseen. Lahti näkee, että kevyt yrittäjyyden parissa tullaan vielä näkemään uudenlaista, verkostotyyppistä yritystoimintaa.

AUTOMAATION JA robotiikan tärkeys yritystoiminnassa on puhuttanut aina ihmisiä ja luonut ympärilleen varautuneisuutta työpaikkojen säilyvyydestä. Digitaalisuus on mahdollistanut monien työkalujen ja menetelmien parantumista, johon myös automaatiolta ja robotiikalta odotetaan  ratkaisuja. Teknologisessa kehityksessä kuitenkin mobiili- ja tietotekniset ratkaisut nostavat päätään voimakkaasti. 

‒ Tällä hetkellä Suomen mittapuussa automaatio ja robotisaatio ovat kohtuullisen suhteellisen vaimeita ilmiöitä. On sanomattakin selvää, että tulevaisuudessa näiden sekä tekoälyn merkittävyys kasvaa. Se mikä on kehityksen ja tarpeiden kasvun vauhti, on vaikea sanoa. Enemmänkin suurin muutos on sosiaalisen median kasvussa ja sen merkitys työssä. Muutos on tapahtunut nopeasti hyvin lyhyellä aika välillä ja tulevaisuudessa somen avulla tapahtuva mainonta, markkinointi ja myynti sekä verkon kautta hoidettavat itsepalvelut moninkertaistuvat. Tämän vuoksi toimistotyöt ovat selkeästi vähentyneet, kuten asiakkaat varaavat matkansa itse netin kautta, Lahti valottaa.

VAIKKA ASIAT helpottuvat paljon kuluttajien suuntaan, suuret tietomäärät myös avaavat uusia työpaikkoja. Nykyisen tietoyhteiskunnan erilaiset palvelut keräävät valtavia datamääriä, jotka puolestaan vaativat oman alansa asiantuntijoita käsittelemään kaiken kerätyn tiedon.  

‒ Tietoa meillä Suomessa kerääntyy valtavat määrät, jonka käsitteleminen tarvitsee paljon analyytikkoja ja tämän kasvu näkyy selkeästi. Kun on paljon dataa muun muassa asiakasprofiileista ja asiakkaista, sen hyödyntäminen yrityksen tarpeisiin vaatii omanlaista erikoisosaamista. Tämän kaltaista osaamista tarvitaan paljon jatkossa.

‒ Tämän tarve kertoo siitä, miten valtavasti me olemme muuttuneet ja miten välineet ovat kehittyneet kerätä tietoa. Tiedon hallintaa ja analysointia tarvitaan nykyään ja yhä enemmän tulevaisuudessa, mutta jatkossa myös kielten osaaminen, asiakaspalvelutaidot, viestintä ja muunlainen digiosaaminen korostuu entisestään. Kehittyvä teknologia ei ole pelkästään muuttanut ihmisten asenteita erilaisia ammatinkuvia kohtaan vaan myös mahdollistanut kaiken tämän, Lahti kertoo.

 

Bisnes
tulevaisuus
Teknologia
ammatti

Saatat tykätä myös näistä jutuista

Lähetä juttuvinkki tai kuva