Tommi Jokinen ahnehtii maaleja ja opintoviikkoja

Tommi Jokinen
ahnehtii maaleja ja opintoviikkoja

Teksti ja kuvat Ilpo Lommi
Hyväpalkkaisen urheilijankin kannattaa turvata aktiiviuransa jälkeinen elämä kouluttautumalla ammattiin suunnitelmallisella ja tavoitteellisella opintopolulla. Oppilaitokset ja muutkin taustatahot ovat siinä tukena ja madaltamassa kynnystä.

KalPan hyökkääjä ja kapteeni Tommi Jokinen, 29, ei jätä tulevaisuuttaan vain ammattilaisjääkiekkoilun varaan, vaikka suunnitteleekin pelaavansa vielä useita vuosia liigatasolla ja kenties ulkomaillakin. Hän opiskelee kiivasrytmisen liigapelaamisen ohessa Savonia-ammattikorkeakoulussa liiketaloutta monimuoto-opiskelijana. Tavoitteena on valmistua tradenomiksi parissa‒kolmessa vuodessa ja siirtyä jääkiekkoilijauran päätyttyä työelämään kaupalliselle alalle. Tavoitteellinen huippu-urheilu antaa Jokisen mukaan hyvän asenteellisen taustan opiskelullekin.

Ammattilaiskiekkoilijaksi ei tulla eikä kehitytä ilman kovaa työtä ja vuosien harjoittelutaustaa. KalPan kasvatti Jokinen tietää, ettei myöskään tradenomitutkinto tipahda noin vain, vaikka takoisi kuinka paljon maaleja tahansa kiekkokaukaloissa. Jo tradenomiopiskelijaksi pääsyyn on hänen pitänyt kivuta useita portaita ja tavallaan takamatkalta, koska lukio-opiskelut eivät päättyneet ylioppilastutkintoon jääkiekon hallittua tuolloin ajankäyttöä ja ajatuksia. Peliuran edetessä alkoi Jokisella kuitenkin kypsyä ajatus jatkaa opiskeluja ja valmistaa elämänuraa kiekkoilun jälkeenkin.

TÄRKEÄKSI AVUKSI tuli Jääkiekkoilijoiden pelaajayhdistys, kun helsinkiläiseen Haaga-Helian ammattiopiston kanssa vuonna 2015 kaupallisista opinnoista kiinnostuneista pelaajista sai koottua jatko-opiskelijaryhmän. Lappeenrannan SaiPassa pelannut Jokinen lähti siihen kokoamaan etäopiskeluna perustaa seuraavia opintoportaita varten. Sitä ennen hän oli suorittanut Savon ammatti- ja aikuisopistossa myynnin ammattitutkinnon ja ollut puoli vuotta työharjoittelussa tavaratalo Carlsonin urheiluosastolla.

– Nämä opinnot ja työkokemukset tasoittivat hyvin tietä Savonian tradenomi-linjalle. Se merkitsi minulle uutta porrasta opintopolussa. Annan Pelaajayhdistyksen ja oppilaitosten lisäksi kiitosta taustatuesta Pohjois-Savon Urheiluakatemialle, jossa olen nyt kirjoilla. Nämä tahot ovat madaltaneet kynnystä lähteä opiskelemaan uusiin tavoitteisiin.

AIVAN TAVANOMAINEN opiskelija ei Jokinen ole, koska liigakiekkoilijoille on ajanjakso elokuusta maalis‒huhtikuulle erittäin työteliästä aikaa pieniä sarjataukoja ja harvoja vapaapäiviä lukuun ottamatta. Harjoitukset pyörivät keskimäärin kuusi kertaa viikossa, yleensä koko aamupäivän vieden ja välillä kahdesti päivässä. Pelejä on enimmillään jopa kolme‒neljä viikossa.

– Pelipäivänä ei ehdi tehdä ja ajatella muuta kuin jääkiekkoa. Vieraspelireissuilta palataan usein myöhään yöllä. Pidemmille pelimatkoille lähdetään jo edellispäivänä, sanoo Jokinen.

Lisäksi kapteenilla on monenlaista tehtävää valmentajien, huoltajien sekä pelaajien kanssa, joten hänelle jää muita vähemmän aikaa uppoutua omiin siviiliasioihin, vaikkapa opiskeluun.

Asiantuntijoita useilta koulutusaloilta

SAVONIA-AMMATTIKORKEAKOULU panostaa työelämälähtöiseen opiskeluun. Oppilaitos tekee tiivistä yhteistyötä ympäröivän elinkeinoelämän kanssa. Yhteistyö mahdollistaa sekä opetuksen että oppimisen työelämäläheisyyden. Ammattikorkeakoulututkinnossa oppimista tapahtuu luentojen lisäksi käytännön projekteissa.

Kolmen vuoden työkokemuksen jälkeen voi suorittaa master- eli ylemmän ammattikorkeakoulututkinnon (YAMK). Monimuotototeutuksena tapahtuva opetus koostuu lähiopetuksesta, itsenäisestä opiskelusta sekä verkko-opetuksesta. Opinnot kestävät noin 2–2,5 vuotta, ja ne suoritetaan yleensä töiden ohessa.

Jo työelämässä toimivien ammatillinen kehittyminen tapahtuu erikoistumiskoulutuksissa tai muuntokoulutuksissa. Lyhyemmillä koulutuksilla vastataan muuttuvaan työelämään tutkinnon saamisen jälkeen. Sekä ammattikorkeakoulu- että YAMK-opintoja voi suorittaa myös avoimessa ammattikorkeakoulussa.

Savonia on yksi Suomen suurimmista ja monipuolisimmista ammattikorkeakouluista, ja sillä on kampuksia kolmella paikkakunnalla: Iisalmessa, Kuopiossa ja Varkaudessa. Koulussa on lähes 6 000 opiskelijaa, siellä voi suorittaa yli 40 erilaista tutkintoa.

Savonia-ammattikorkeakoulun koulutusalat:

  • Muotoilun koulutus
  • Liiketalouden ala
  • Luonnonvara-ala
  • Matkailu- ja ravitsemusala
  • Kulttuuriala
  • Tekniikan ala
  • Sosiaali- ja terveysala

Katso lisää: www.savonia.fi

 

– Savoniassa ovat opettajat ja opinto-ohjaajat suhtautuneet erittäin ymmärtävästi ja kannustavasti tilanteeseeni. Lähiopetuspäiviä on oppilaitoksella pari kertaa kuukaudessa. Yritän käydä niissä mahdollisimman usein. Pääosin teen kuitenkin kotona verkko-opiskeluja, koska siellä se on tehokkaampaa ja rauhallisempaa kuin esimerkiksi linja-autossa tai hotellimajoituksessa. Myös opintotentit tapahtuvat verkossa. Hyvin on opiskelu sujunut etänäkin ja olen pysynyt suunnitellussa tahdissa, kertoo Jokinen.

Hän ei pidä opiskelua liian rasittavana ammattilaiskiekkoilun rinnalla, vaikka vapaa-aika jää niukaksi kesiä lukuun ottamatta. Tosin viime suvenakin Tommi suoritti yhden kesäkurssin, kun moni pelikaveri vietti aikaa golf-kentillä tai muutoin lomalla.

– Opiskelu on hyvää vastapainoa pelaamiselle. Se tuo muuta ajattelemista ja tuttavia ”kiekkokuplan” ulkopuolelta. Pelikaverit ja valmennusjohto suhtautuvat asiaan positiivisesti. Erän nuorimmista pelaajistamme saattaa lähteä rakentamaan samantapaista opintopolkua Haaga-Helian kautta. Ison kiitoksen osoitan myös puolisolleni, joka valmistui äsken kasvatustieteiden maisteriksi. Olemme kannustaneet toisiamme opiskelijapolulla, korostaa Jokinen.

HÄN EI sulje pois jatko-opiskeluja tradenomitutkinnon jälkeen yliopistossa. Esimerkiksi urheilujohtaminen ja -markkinointi kiinnostavat.

– Opiskelu ei ole pakkopullaa, kun sitä saa tehdä omaan tahtiin ja omaa elämänuraa rakentaen. Kannustan nuorempia pelaajia ja toki muidenkin lajien urheilijoita harkitsemaan jatko- ja lisäopintoja varsinkin, jos opiskelu on jäänyt kesken tai kokonaan väliin peruskoulun jälkeen. Urheilussa ei koskaan tiedä, milloin ura päättyy loukkaantumiseen tai muusta syystä. Siksi kannattaa turvata selustaa taloudellisesti ja henkisesti ammattiin tähtäävillä opiskeluilla, tiivistää Jokinen.

Koulutus
opiskelu
Savonia
Savonia-ammattikorkeakoulu
kalpa
Jääkiekko
Tommi Jokinen

Saatat tykätä myös näistä jutuista

Lähetä juttuvinkki tai kuva