Tilintarkastuksesta 
digitalisaatioon

Teksti: Digimag/Sirpa Korhonen Kuvat: KPMG, Pixabay
Tilintarkastusyhteisö KPMG tuottaa neuvontapalveluita yritystoiminnan tueksi. Tiesitkö että, yritys on Suomen johtava tietoturvatalo, jolta saa kattavasti palveluita yritysten liiketoiminnan hallintaan ja kehittämiseen.

KPMG:n palveluihin kuuluvat tilintarkastus, vero- ja lakipalvelut, neuvontapalvelut sekä yritysjärjestelyt. 

Aikaisemmin yritys tunnettiin tilintarkastusyhteisönä, mutta on sittemmin laajentanut digitalisaatioon liittyviin ratkaisuihin. 

‒ Palveluitamme ovat kaikki asiat, jotka kuuluvat toimitus-, talous- ja tietohallintojohtajan pöydälle ja jopa vähän enemmänkin. Tarjoamme tilintarkastuksen, laki- ja veroneuvontapalveluiden lisäksi tietohallintoon liittyviä neuvontapalveluita. Joku puhuu digitalisaatiosta ja joku robotiikasta, kertoo Kuopion toimiston johtaja Jere Niskanen. Esineiden internet (IoT) puhuttaa yrityskentällä. Yritykset ovat vasta heräämässä IoT:n hyötyihin ja riskeihin. Verkossa olevien laitteiden tietoturva tulee olemaan merkittävä tekijä. Niskasen mukaan moni odottelee ja katsoo ensin mitä muut tekevät.

‒ Sitten huomataan, että jollakin kilpailijalla onkin ollut jo tällainen tapa jo vuosia ja huomataan, että ollaan auttamattomasti jäljessä. Pohjois-Savon alueella IoT ei ole vielä merkittävästi nostanut päätään. Jos ja kun tämä lähtee kasvamaan, niin käytännössä laitteiston tietoturvaa on hyvä lähteä kokonaisvaltaisesti kehittämään. Olitpa sitten tuotteiden valmistaja, myyjä tai tuotteiden loppukäyttäjä. Pääosin ajatellaan, että IoT ei yritystä kosketa, mutta varmasti tämä tulee muuttumaan hyvin paljon, kartoittaa Niskanen.

IOT:N MAHDOLLISTAMAT hyödyt ovat suuret, mutta sen mukana tietoturvaratkaisut ovat tulleet entistä tärkeämmiksi. Organisaation tietoturva-asiantuntija Pasi Vänttinen kertoo käytännön esimerkin.

‒ Maakunnissa pk-yrityksissä on käsitys, että virustorjunta ja palomuuri riittävät. Tietoturva on paljon muutakin. Hallinnolliset prosessit ympärillä tulee olla kunnossa. Tiedon elinkaari kuuluu tietoturvaan ja tietosuojaan. Esimerkiksi asiakastietoja tulee säilyttää vain sen verran mitä on tarve ja sitten tiedot hävitetään asianmukaisesti, Vänttinen kertoo.

Hiljattain Kauppalehdessä julkaistiin artikkeli, jonka mukaan tilintarkastuksessa on turhaa byrokratiaa Euroopan unionin sääntöjen puitteissa. Jos näitä karsittaisiin, olisivat pienet tilintarkastukset vaarassa. 

Vinkkejä pörssiin listautumiseen

1. Ennakkovalmistelut
Sitouttaminen, kumppanit, aikataulutus. Ennakkovalmistautuminen on tärkeää. Yhtiön täytyy olla aidosti sitoutunut, pohjatyöt ja esilaadintaa kunnolla tehty, jotta listautuminen saadaan hoidettua kunnolla. Oikeiden kumppanien valinta listautumiseen on tärkeää.
- Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty. Tämä on kahden-kolmen vuoden projekti, joka kannattaa tehdä huolella, Niskanen painottaa.

2. Pohjatyöt
Esite, due diligence, järjestelyt, pre-marketing
- Pohjatyöt on hyvin tärkeässä asemassa, jotta yritys on uskottava ja luotettava listautuja. Jos kaksi ensimmäistä kohtaa eivät ole kunnossa, niin muita ei kannata edes aloittaa.

3. Käytännön toteutus
Päätökset, hyväksynnät ja hakemuksen jättö.

4. Näkyvyys
Markkinointi, tiedottaminen, media, materiaalit.

5. Maalisuora
Osakeanti, sijoittajatapaamiset, lopputulos, listautuminen.

6. Jälkihoito
IR-aktiviteetit, tiedonantovelvollisuus, analyytikkoseuranta.

 

‒ Kuulostaa hurjalta, jos toiset tekisivät vähemmän töitä, vaikka lopputulos olisi sama, Niskanen toteaa.

Yleisellä tasolla lainsäädäntö muuttuu nopeasti. Haasteita tulee siitä, miten yritykset pysyvät mukana ja tiedot ajan tasalla muuttuvassa maailmassa. 

‒ Esimerkiksi tilinpäätökset 2016 piti tehdä uuden kirjanpitolain mukaisesti ja valitettavasti hyvinkin harva yhtiö tiesi mitä muutokset tarkoittivat, Niskanen tiivistää.

KPMG Kuopio
Puijonkatu 27 A 6, KUOPIO
Puh. +358 20 760 3000, 
www.home.kpmg.com

Bisnes

Saatat tykätä myös näistä jutuista

Lähetä juttuvinkki tai kuva