Tiedätkö kuinka paljon Pohjois-Savossa tehdään ​julkisia hankintoja?

Tiedätkö

kuinka paljon
Pohjois-Savossa
tehdään julkisia
hankintoja?

Teksti Digimag/Heta Jyrälä Kuva Digimag/Mirka Happonen
Julkisissa hankinnoissa liikkuvat isot rahat, jotka halutaan pitää maakunnassa. Hankintaviidakkoon saa nyt apua Savon Yrittäjien HankintaHelpistä. Mia Simpanen, Minna Sutinen ja Niko Knuutinen auttavat yrityksiä julkisissa hankinnoissa.

Julkisissa hankinnoissa Pohjois-Savon alueella on vuosittain jaossa yli 1,5 miljardin rahapotti. Summasta riittää jaettavaa useammallekin pk-yritykselle. Mikäli tarjouspyyntöön vastaaminen tuntuu pienelle yritykselle liian isolta palalta, voivat yritykset yhdessä tehdä myös yhteistarjouksia.

Hankintamaailma saattaa tuntua pelottavalta viidakolta. Hankintaneuvoja Minna Sutinen auttaa yrityksiä, julkisia organisaatioita ja hankintayksiköitä hankintaan liittyvissä asioissa. 

– Meiltä yritykset saavat neuvontaa esimerkiksi siihen, mistä tarjouspyyntöjä löytyy ja kuinka niihin vastataan. Toisaalta taas autamme hankintayksiköitä siinä, kuinka tarjouspyyntö kannattaa laatia, jotta tarjoajien on siihen helpompi vastata, kertoo Sutinen.

Neuvonta on kaikkien etu, ja on toivottavaa, että hankintoihin varatut miljardit jäävät pohjoissavolaisiin yrityksiin ja sitä kautta työllisyys, elinvoimaisuus ja palvelut kehittyvät. 

Tarjouspyyntöön vastaaminen pähkinänkuoressa:

Lue tarjouspyyntö aina huolella ja mielellään kahteen kertaan.

Selvitä tarjouspyynnöstä tarve: mitä ollaan hankkimassa ja millä ehdoin.

Vastaa tarjouspyynnön tarpeeseen: mitä tarjoat (tavarat, palvelut).

Lue tarjouspyyntö vielä läpi ja varmista, että tarjouksesi vastaa tarjouspyyntöä.

Lähetä tarjous ja jää odottamaan hankintapäätöstä.

– Yrityksille HankintaHelpin neuvontaan osallistuminen maksaa vain 50 euroa, ja sillä saa neuvontaa ja apua kaikkiin hankinnoissa askarruttaviin asioihin. HankintaHelpin tapainen tuki yrityksille on poikkeuksellinen, eikä varmasti ihan heti toistu. Nyt jos koskaan kannattaa ja pitää tulla mukaan. HankintaHelppi järjestää myös hankintakoulutuksia ja -infoja. Koulutuksien ja infojen osallistumismaksu on 20 euroa, kertoo projektikoordinaattori Niko Knuutinen.

JULKINEN ASIAKAS on yritykselle arvokas kumppani.

– Hyvä keino on selvittää etukäteen, millaisia hankintoja esimerkiksi kunnassa seuraavan vuoden aikana aiotaan tehdä. Näin yritys voi alkaa valmistautua tulevaan hankintaan ja tarjouspyyntöön sekä tarvittaessa koota ympärilleen kumppaneita, joiden kanssa on mahdollista tehdä yhteistarjous, vinkkaa projektipäällikkö Mia Simpanen. Kunnat voivat kutsua yrittäjät koolle kuulemaan tulevan vuoden hankintasuunnitelmista.

Simpanen jatkaa, että hankintalaki uudistui vuoden 2017 alussa, ja samalla nousivat myös hankintojen kynnysarvot. HankintaHelppi-palvelu neuvoo ja opastaa julkisten hankintojen jokaisessa vaiheessa. Euroopan sosiaalirahaston (ESR) ja Pohjois-Savon kehittämisrahaston rahoittama hanke tarjoaa pohjoissavolaisille yrityksille ja julkisille hankintayksiköille hankintaneuvontaa ja -koulutuksia ainakin 30.7.2020 saakka.

– Hankintayksikön näkökulmasta hankinta voi tuntua pieneltä, mutta paikalliselle yrittäjälle se voi tarkoittaa jopa vuoden tai kahden liikevaihtoa, summaa Simpanen. 

Hankintahelppi
Projektipäällikkö Mia Simpanen
Puh. 044 3680 505, mia.simpanen@yrittajat.fi
www.yrittajat.fi/savon-yrittajat

hankintahelppi
julkiset
hankinnat
tarjouspyyntö
pohjois-savo

Saatat tykätä myös näistä jutuista

Lähetä juttuvinkki tai kuva