Tervetuloa oppilaitoksiin – työelämä!

Tervetuloa oppilaitoksiin – työelämä!

Teksti Digimag/Heta Jyrälä Kuva SAKKY
Uraohjauksen kehittämistyönä työelämää on tuotu lähemmäs ammattiopiskelijoita monenlaisin keinoin.

Uraklubi vahvistaa työnhaun taitoja

Savon ammattiopistossa kehitettiin Uraklubi-toimintamalli opiskelijakyselyn pohjalta. Kyselyssä opiskelijat toivoivat muun muassa lisää tietoa työelämästä ja jatko-opintomahdollisuuksista sekä kontakteja työelämään. Mallin avulla työnantajat saavat työelämään paremmin valmistautuneita opiskelijoita. 

– Uraklubissa on monenlaista käytännön tekemistä opintojen eri vaiheissa oleville opiskelijoille. Esimerkiksi kuukausittain järjestettävillä Työnhaun klinikoilla opiskelijat saavat käytännön vinkkejä hyvän ansioluettelon, sähköisen portfolion tai työhakemuksen kirjoittamiseen, kuvailee projektipäällikkö Marjo Jalkala Sakkysta.

Ammattiopistolla on paljon erilaisia koulutusaloja neljällä paikkakunnalla, joten toimintamalli mukautuu joustavasti alakohtaisesti. Työnantajille tämä tarkoittaa muun muassa alakohtaisia tapahtumia, joissa pääsee tapaamaan juuri heidän tulevaisuuden tekijöitään.

Toimintamalli on erilaisten työpajojen ja tapahtumien ympärivuotinen jatkumo. Pedagoginen asiantuntija Arja Pehkonen kertoo, että esimerkiksi opintojaan viimeistelevät hyötyvät jatko-opintojen ja TE-palveluiden infoista. Lisäksi erilaisilla rekrymessuilla työnantajat pääsevät tapaamaan opiskelijoita sekä tarjoamaan työelämässä oppimisen paikkoja tai kesätyö- ja työpaikkoja. Messuista hyvä esimerkki ovat tammikuussa järjestetyt Toivalan työnantajapäivät, jotka saivat erittäin myönteistä palautetta. Työnantajat arvostivat erityisesti päivään hyvin valmistautuneita opiskelijoita. Myös opettajat luovat samalla kontakteja työelämän edustajiin. 

– Oppilaitoksessa on panostettu myös sähköisten hakukanavien löytämiseen sekä portfolioiden kehittämiseen. Portfoliossa opiskelijat tekevät oman osaamisensa näkyväksi tekstein, kuvin ja videoin itse valitsemansa kanavan kautta, Pehkonen kuvailee. Portfolion avulla esimerkiksi maahanmuuttajat saavat kuvatuksi omaa osaamistaan visuaalisemmin. 

 

Opiskelijat järjestävät Työelämätreffit

Ylä-Savon ammattiopistossa opiskelijaryhmät järjestävät opinto-ohjaajan ja ammatinopettajan tuella Työelämätreffit-nimiset työelämämessut. Opiskelijaryhmät muodostavat projektitiimin, jonka tavoitteena on järjestää ja organisoida pienimuotoiset työelämämessut. Konsepti on muokattu Pohjois-Karjalan WorkSmart-mallista Ylä-Savon ammattiopiston toimintatapoihin sopivaksi. 

– Alakohtaiset ryhmät suunnittelevat itse, millaisia työnantajia he haluavat paikalle. Opiskelijat soittavat itse työnantajille ja kutsuvat heidän tapahtumaan. Tapahtuman avulla madalletaan kynnystä ottaa yrityksiin yhteyttä ja hakea töitä, kuvailee Riitta Turpeinen.

Tapahtuma on saanut sekä opiskelijoilta että työnantajilta pääosin hyvää palautetta. Työnantajille tapahtuma kestää noin 1,5 tuntia, jonka aikana he pääsevät esittäytymään sekä juttelemaan opiskelijoiden kanssa. Onpa tapahtuma poikinut jo kesätyösopimuksiakin. Yrittäjille on tärkeää päästä tapaamaan tulevaisuuden työntekijöitä.

– Tavoitteena on, että jokainen opiskelijaryhmä järjestää työelämätreffit-tapahtuman kerran opintojensa aikana. Se on monelle jännittävä kokemus, jota lieventää aiemmin tapahtuman järjestäneiden opiskelijoiden mentorointi, Turpeinen sanoo.

Turpeinen iloitsee erityisesti siitä, miten paljon tapahtuman järjestäminen ja siihen osallistuminen edistää opiskelijoiden työelämävalmiuksia. Ennen messuja opiskelijat osallistuvat kahteen aktivointipajaan, jotka valmentavat heitä työelämän edustajien kohtaamiseen. Työelämätreffien järjestäminen on tuonut oppilaitokselle uudenlaisia tapoja tehdä yhteistyötä, ja esimerkiksi opiskelijaryhmiä on kutsuttu vierailulle yrityksiin, joihin ei aiemmin ole tehty yritysvierailuja. 

 

Uraohjaus2020-hanke
Projektipäällikkö Marjo Jalkala
puh. 044 785 4112, marjo.jalkala@sakky.fi
blogi.savonia.fi/uraohjaus2020
www.opiskelijatoihin.fi

#työ ja ura
uraohjaus2020
savon ammattiopisto sakky
Bisnes2020

Saatat tykätä myös näistä jutuista

Lähetä juttuvinkki tai kuva