Tavoitteena
vähentää
pitkäaikaistyöttömyyttä

Teksti: Digimag/Mette Maukonen Kuva: Shutterstock
Työllisyyskokeilu on hallituksen järjestämä ja kärkihankkeeseen pohjautuva kokeilu, jossa Työ- ja elinkeinotoimiston sekä kuntien tarjoamat työllisyyspalvelut yhdistetään.

Alueellinen työllisyyskokeilu on käynnistynyt muun muassa Kuopiossa, Siilinjärvellä ja Tuusniemellä. Määräaikainen kokeilu alkoi elokuun ensimmäinen päivä ja päättyy 31.12.2018. Kyseessä on hallituksen kaavailema ja pitkään harkittu toimintamalli, jonka haluttiin jo alkavan aikaisemmin. 

‒ Työllisyyskokeilun on tarkoitus vähentää pitkäaikaistyöttömyyttä. Haluamme kokeilun istuvan oman alueen asiakkaiden tarpeisiin nähden, kertoo työllisyyspalvelujohtaja ja Kuopion seudun TYP -johtaja Pirjo Oksanen.
Työllisyyskokeilussa panostetaan sen perustarkoituksen lisäksi myös yritysyhteistyön piilotyöpaikkojen löytämiseen. 

‒ Meillä on Kuopion työllisyyspalvelussa toimivia yritysyhteistyökoordinaattoreita, jotka ohjaavat ja valmentavat asiakkaita työn hakemisessa Kuopiossa. Yritysyhteistyökoordinaattori siis hakee töitä asiakkaan kanssa. Tämä on niin sanottua jalkautuvaa työtä. Etenemme asiakas edellä; kun on tiedossa asiakkaan osaaminen, mietitään työnhakijan kanssa hänelle sopiva ja mieluinen työpaikka. Tässä toimintamallissa työpaikkatarpeet ja hakijan toiveet yhdistetään.

KOKEILUSSA ON noin 3 000 työtöntä työnhakijaa, jotka siirtyvät TE-toimistolta kuntien asiakkaiksi. Kunnat ottavat yhteyttä heille siirtyviin asiakkaisiin, joten itse kuluttajalta ei vaadita sen kummempia toimia.

‒ TE-toimiston työnhakijat, jotka ovat olleet vähintään 12 kuukautta työttömänä, ohjautuvat suoraan osaksi kokeilua. Kunta vastaa heidän työllisyyspalveluistaan.

‒ Osallistuminen kokeiluun on pakollista, sillä kokeilun aikana TE-toimisto ja kunnat jakavat julkisten työvoimayrityspalvelujen tarjoamiseen liittyvät tehtävät kokeilulaissa määritellyn mukaisesti, Oksanen jatkaa.

KOKEILU HELPOTTAA itse työtöntä, sillä entisessä toimintamallissa asiakas sai palvelut erikseen TE-toimistosta ja kunnan työllisyyspalvelusta. Nyt voimavarat on yhdistetty ja uudessa toimintamallissa palvelua voidaan kohdentaa paremmin. Myös työttömän tarpeet huomioidaan eri tavoin.

‒ Pyrimme luomaan yhden luukun periaatteen ja palvelumallin, jossa kaikki työllisyyspalvelut tarjotaan yhdessä. Tähän tarvitsemme resursseja ja henkilöstöä. Kokeilun myötä pyrimme tarjoamaan henkilökohtaisempaa ja räätälöidympää palvelua, jossa asiakas on tiedossa.

‒ Kokeilussa onnistuminen edellyttää työnantajien kanssa tehtävän yhteistyön onnistumista. Haemme kokeilun asiakkaille työtä ja samalla tarjoamme erilaista tukea työnantajalle työntekijän löytämiseen ja palkkaamiseen. Tuki voi olla esimerkiksi alkuvaiheen rahallista tukea tai vaikka apua erilaisten tukimahdollisuuksien selvittämiseen tai palkkatukihakemuksen täyttämiseen. Tavoitteena on, että työnantajien työvoimatarpeet ja työnhakijoiden työpanos ja osaaminen saadaan sovitettua yhteen mahdollisimman tehokkaasti.

Kuopion kaupungin työllisyyspalvelut
Asemakatu 38-40, A-rappu, 3. krs
KUOPIO, Puh. 044 718 4032
www.kuopio.fi/tyollisyyspalvelu

Yritysyhteistyöhön liittyvissä asioissa
auttaa Anssi Kuikka
anssi.kuikka@kuopio.fi
puh. 044 718 1858

Työ ja ura
Bisnes
Työllisyyskokeilu

Saatat tykätä myös näistä jutuista

Lähetä juttuvinkki tai kuva