Rautakaupasta
tavaratalojen
edelläkävijäksi

TEKSTI nmt/Heta Jyrälä KUVAT nmt/Mirka Happonen
Rautakaupasta aikojen saatossa laaja-alaiseksi täyden palvelun tavaratalo- ja rautakauppaketjuksi kehittynyt Oy Carlson on nähnyt kaikki Suomen historian vaiheet. Valikoimia on muokattu kysynnän ja aikakausien mukaan reippaasti.

Yritys perustettiin vuonna 1859 rautakaupaksi ja nimensä se sai omistajansa John Carlsonin mukaan. Nykyinen torin laidalla oleva Carlsonin tavaratalo valmistui vuonna 1929. Yritys toimi alallaan usein edelläkävijänä ja toi Kuopion markkinoille tuotteita, joita muut eivät vielä olleet tuoneet. Lähes 160 vuoden jälkeen yritys on edelleen merkittävä keskusliikkeistä riippumaton vähittäis- ja tukkukaupan yritys.

- Konkreettinen esimerkki edelläkävijyydestä on se, että Kuopion ensimmäiset liukuportaat 1960-luvulla olivat meidän nykyisellä kenkäosastolla. Niitä käytiin kauempaakin hämmästelemässä, valottaa toimitusjohtaja Kyösti Karhunen.

Nykyisen perheomistajuuden yritys sai vuonna 1964, kun Kalle Halonen osti yhtiön kaikki osakkeet. Perheyrityksen tämänhetkiset omistajat ovat Kalle Halosen lapset Pekka ja Liisa Halonen. Haloset ovat uudistaneet tavarataloa ahkerasti ja tuoneet valikoimiin muun muassa tekstiilit ja kengät. Liiketoiminta on kasvanut vuosien mittaan, ja toimintaa on nykyään kuudella paikkakunnalla yhdeksän myymälän voimin. Liikkeet kattavat koko itäisen Suomen.

ALUSTA ASTI Kuopio on ollut Carlsonin kotipaikka ja niin tulee olemaan jatkossakin. 

- Yritys on säilynyt tässä samalla paikalla niin pitkään, että ollaan vaikutettu varmasti monen kuopiolaisen elämään ja tuotu paljon hyviä muistoja, kertoo Karhunen.

Tämän vuoden kantava teema on Suomi 100 -juhla. Juhlavuotta vietetään monin tavoin muun muassa tuomalla esiin yhteistyökumppaneiden Suomi 100 -juhlamallistoja. Carlsonin syntymäpäivien sekä omien paikkakuntien syntymäpäivien yhteydessä juhlitaan samalla satavuotiasta Suomea. Karhunen pitää vielä salassa tarkemman ohjelman, mutta lupaa ainakin perinteitä kunnioittavia, suomalaisuuteen liittyviä asioita sekä esiintyjiä.

Karhunen uskoo, että Suomi säilyy itsenäisenä ja kilpailukykyisenä, kun jokainen tekee parhaansa omassa työssään ja on siitä ylpeä. 

Katso tämä
Carlson lyhyesti
Perustettu vuonna 1859, Henkilöstömäärä on yli 400, Myynti lähes 100 miljoona vuosittain, Oma tuotebrändi kodin sisustamisen alueella CREATE HOME
Carlson tavaratalo
Kauppakatu 36 / Haapaniemenkatu 22, 70110 Kuopio, p. 020 742 7040, www.carlson.fi

- Piskuinen Suomen kansa tarvitsee jokaisen panosta yhteisen hyvän rakentamiseen. Tämä on myös yksi Carlsonin yhtiön kantavista arvoista. Perheyrityksessä tämä näkyy siten, että omistaja-Haloset ovat aina lähellä, osallistuen myös operatiiviseen toimintaan, Karhunen sanoo.

SEURAAVA ASKEL Carlsonilla on lähteä mukaan sähköiseen kaupankäyntiin. Yrityksellä ei vielä ole käytössään verkkokauppaa, mutta uudenlaisen sähköisen kaupankäynnin malli on jo kehitteillä. Karhusen mukaan yrityksen ei ole tarkoitus hypätä digitaalisuuden kelkkaan siinä, mitä se on nyt, vaan tähdätä suoraan siihen, millaista kaupankäynti on parin vuoden kuluttua.

- Tarkoituksena on palata Carlsonin alkulähteille olemalla jälleen se edelläkävijä, joka yritys alun perinkin oli, tiivistää Karhunen.
Yritys haluaa jatkossa olla entistä enemmän suunnannäyttäjä. Silti tuttu, paikallinen ja kotimainen yhtiö, joka ei ole tavarataloketjulle enää nykyään itseisarvo. Yhtiölle tärkeää on edistää yrittäjyyttä ja vastuullista työnantajuutta. Näihin arvoihin on perustunut koko tavaratalon historia ja niihin tulee perustumaan yhtiön tulevaisuuskin.

- Carlson on nähnyt koko itsenäisen Suomen kaupallisen kehittymisen ja haluaa nähdä sen jatkossakin, summaa Karhunen. 

Carlsonin aikajana
1859
Rautakaupan myyntipiste sai kaupankäyntioikeudet.
1899
Siirtyminen satamasta torin varrelle.
1929
Tori-Carlson valmistui.
1964
Kalle Halonen osti yrityksen.
1974
Kodin Carlson rakennettiin.
1977
Varkauden rautakauppa avattiin.
1980
Mikkelin tavaratalon avajaiset.
1982
Savonlinnan rautakauppa avattiin.
1987
Rautakaupan laajentuminen Joensuuhun.
1989
Iso Carlson valmistui.
1998
Kuopion rautakaupalle alan suurin ja nykyaikaisin myymälä.
2002
Mikkelin rautakauppa avattiin.
2007
Joensuun tavaratalo avattiin.
2014
Iisalmen rautakauppa avattiin.
Carlson
kuopio
menestystarinat
yritystarinat
Suomi 100
Kuopion tavaratalo sijaitsee aivan ydinkeskustassa, torin laidalla. Upeasta, vuonna 2012 uusitusta kiinteistöstä löytyvät naisten ja miesten vaatteet sekä jalkineet, Z.I.P., Lasten Maailma (lasten vaatteet, jalkineet, lelu ja lastentarvike) sekä kosmetiikkaosasto, jonka yhteydessä toimii monipuolisia kauneushoitoja tarjoava Carlsonin Day Beauty -...
Yhteystiedot: Kauppakatu 36 / Haapaniemenkatu 22
Kuopio
70110
207427040
Aukioloajat:
Liike on suljettu
Ma - Pe: 9:00-20:00
La: 9:00-17:00
Su: Suljettu

Saatat tykätä myös näistä jutuista

Lähetä juttuvinkki tai kuva