Tarpeellista työtä

sopivaan saumaan

Teksti: Rieti Jauhiainen Kuva: NMT Arkisto
Ihmisen perimään on koodattu tarve tulla nähdyksi, kohdatuksi ja kuulluksi. Jos työkyky oleellisesti heikkenee tai elämän perustat järkkyvät, ovat ammatillinen tuki ja osallistavat toimenpiteet tarpeen. Osittainen työkyky voi olla kokonainen mahdollisuus.

Osatyökykyisillä ihmisillä on rajoitteita joihinkin tehtäviin, mutta joissakin toisissa tehtävissä he pärjäävät hyvin. Erilaisten työkuntoutuspalveluiden avulla heille pyritään löytämään kestäviä ratkaisuja koulutus- tai ansiotyövaihtoehdoiksi.

- Emme kysy ensin diagnooseja ja rajoitteita, vaan mikä ihmistä ammatillisesti voisi kiinnostaa, tiivistää Kevama Oy:n kuntoutuspalvelujohtaja Sari Räsänen.

- Lähtökohtaisesti tähtäin on aina opiskelussa tai työelämässä.

- Asiakkaitamme ovat muun muassa jaksamisensa kanssa kamppailevat mielenterveyskuntoutujat, tuki- ja liikuntaelinongelmia- tai esimerkiksi neuropsykologisia vaikeuksia omaavat henkilöt. Lisäksi asiakaskunnallemme on ominaista pitkään jatkunut työttömyys.

ASIAKKAAT OHJAUTUVAT työkuntoutuspalvelujen piirin Kuopion kaupungin sosiaali- ja terveystoimen, TE-toimiston tai erilaisten hankkeiden kautta. Räsäsen mukaan yhteistyötä tehdään niin ikään kollegayritysten ja muiden verkostojen kanssa. Asiakkaat pääsevät kokeilemaan tekemistä palveluyrityksen puun, painon, kädentaitojen tai työpalveluiden yksiköissä. 

- Meillä on myös tutustumiskäynnit keskiviikkoisin klo 12, joihin ei tarvitse varata aikaa. Suoraan työsuhteeseen meille ei kyselyistä huolimatta pääse, Räsänen toteaa.

- Liikkeelle lähdetään aina helpoimmasta työtehtävästä, havainnoidaan henkilön tekemistä ja jaksamista. Haastetta työhön lisätään työkuntoutumisen edistymisen myötä. Tekeminen on yksilölle merkityksellistä ja sillä on kuntouttava vaikutus.  Käytössä on neljän oman yksikkömme lisäksi talon ulkopuolisia työkohteita. 

- Tärkeintä on, että ihminen kuuluu työyhteisöön, eli on osallinen jossakin. Silloin osatyökykyisen tematiikka voi jopa unohtua ja henkilö uskaltautuu onnistumaan uudessa tehtävässään ja vahvistuu sitä kautta arjessaankin, Räsänen muistuttaa.

Kuopion kaupungin omistaman Kevaman järjestämässä työkuntoutuspalvelussa työaika on yleensä neljä tuntia päivässä ja kolmesta neljään päivää viikossa. Asiakkaan toimeentulona on pääsääntöisesti työmarkkina- tai toimeentulotuki, toisinaan määräaikainen työkyvyttömyyseläke. Asiakkaiden ikähaarukka on 18-kesäisistä yli 60-vuotiaisiin. Palvelun oikealla ajoituksella on Räsäsen mielestä tärkeä merkitys työkuntoutumisen etenemisen kannalta. 

- Yksilön oma sitoutuminen toimintaan ja tavoitteisiin takaa parhaan lopputuloksen. 

 

Kevama Oy
Osatyökyky

Saatat tykätä myös näistä jutuista

Lähetä juttuvinkki tai kuva