Suomen luonto:

aarreaitta

Teksti: Sisko Ojajärvi Kuva: Rauni Juutinen
Iisalmessa Ylä-Savon ammattiopistolla käynnistyi luonnontuotealan ammattitutkintoon tähtäävät opinnot tammikuussa 2016. Koulutus saavutti laajan suosion ja osallistujia tuli ympäri Suomen.
Luonnontuotealan ammattitutkinto

Ammattitutkinnossa on mahdollisuus suorittaa valinnaisina tutkinnon osina:
- Käsityö- ja koristetuotteiden valmistaminen luonnon raaka-aineista
- Luonnontuotteisiin perustuvien hyvinvointituotteiden valmistaminen
- Luonnontuotteisiin perustuvien palveluiden järjestäminen
Koulutuksen aikana kerätään kasvikansio sekä suoritetaan hygieniapassi ja poimijakortit.
Seuraava koulutus alkaa maaliskuussa 2017.

Tutkinto on tarkoitettu sellaisille henkilöille, jotka ovat innostuneet ja kiinnostuneet luonnontuotealasta ja se soveltuu matkailun, maatalouden ja luonnontuotealan parissa työskenteleville, esimerkiksi erä- ja luonto-oppaille, kouluttaja Eine Pihavaara kertoo.

Koulutuksen tarkoituksena on oppia tunnistamaan luonnonkasveja, villiyrttejä, sieniä, marjoja sekä hyödyntämään niitä ruoanvalmistuksessa ja käsi- ja koristetöissä sekä luonnontuotealan palveluissa.

Opiskelussa tähdätään myös uusien tuotteiden kehittämiseen yritystoiminnaksi. Kurssi antaa niin ´ikään valmiudet toimia luonnontuoteneuvojana ja kauppasienien poimijana, jolloin luonnontuotteita keräämällä voi saada lisäansioita ja työllistää itsensä.

- Koulutuksen aikana annamme uusimman tiedon alalla tapahtuvasta kehityksestä, jota voi myöhemmin hyödyntää monella elinkeinoelämän alueella, kertoo Pihavaara.

Koulutus toteutetaan monimuotokoulutuksena, jossa toteutuu päivä- ja lähiopiskelua viisi viikkoa opiskelun alussa. 

- Hakijoiden tarpeiden mukaan koulutusta järjestään myös iltaopiskeluna.

Opiskelu on käytännönläheistä ja luonnossa liikkumista. Siinä kerätään luonnonyrttejä ja sieniä sekä tuotekehitellään uusia tuotteita ja ruokalajeja. Opetukseen kuuluu myös etäopiskelua kotona ja työssäoppimista luonnontuotealan yrityksessä.

Tutkinnon osat toteutuvat limittäin kevään ja syksyn aikana, jolloin tunnistetaan ja kerätään luonnontuotteita. 

- Tutkinnon suorittaja voi myös erikoistua luonnontuotteiden elintarvikkeiden jalostamiseen omassa tai toisen yrityksessä tai sitten voi suuntautua luonnontuoteneuvojan työhön. Halutessaan voi suorittaa vaikka osatutkinnon esimerkiksi luonnontuotteiden talteen ottamisesta, kertoo Pihavaara.

Ylä-Savon ammattiopisto toteutti tänä keväänä myös yhteistyössä Snellman kesäyliopiston kanssa neljän illan villiyrtti webinaarin, johon osallistui yli 70 asiasta kiinnostunutta. 

YSAO
Ylä-Savon Ammattiopisto
Koulutus
Luonnontuoteala
Ammattitutkinto

Saatat tykätä myös näistä jutuista

Lähetä juttuvinkki tai kuva