Sijoita tuottavasti

asuntoon

Teksti ja kuva: Rieti Jauhiainen
Tarjonta vuokra-asuntomarkkinoilla on lisääntymään päin ja vuokralaisilla on varaa valita. Hyväkuntoinen asunto sopivalla sijainnilla on kuitenkin aina haluttu kohde.

Asunnot mielletään yleisesti varmoina sijoituskohteina, mutta ainakin aloittelijan on viisasta kerätä tietoa, ennen kuin syöksyy kaupoille. Esimerkiksi vuokratuoton määrään vaikuttaa moni tekijä.

- Kannattaa aina lähteä liikkeelle omasta strategiasta, eli haluaako vain helppoa tuottoa, vai onko valmis riskinottoon, jolloin voi päästä myös parempiin tuloksiin, opastaa Kuopion OVV Asuntomyynnin yrittäjä Pirjo Reinikainen

- Uudiskohde ei tarvitse remonttia, mutta käytettyyn asuntoon verrattuna hankintahinta on kovempi, ja se laskee kokonaistuottoa. 

- Aina on myös kaksi tuottopuolta, eli vuokratuotto ja asunnon arvonnousu. Monet miettivät jo ostaessaan, että flippaavat asunnon kohta pois kalliimmalla, Reinikainen kertoo.

SIJOITUSASUNNON VOI  hankkia suhteellisen edullisestikin, mutta sijainnin merkitystä asuntokaupoissa ei voi koskaan unohtaa. Kasvukeskukset ovat syrjäseutuja suotuisampia, mutta itse kaupunkialueella keskusta ei ole ainoa vaihtoehto. Pankit antavat Reinikaisen mukaan tällä hetkellä mielellään lainaa sijoitusasuntoihin.

- Kannattaa luoda hyvät suhteet omaan pankkiin ja keskustella etukäteen asunnon ostoaikeista. Hyvistä kohteista on kisaa ja kun sellainen löytyy, niin sen voi ostaa sitten nopeasti pois. 

- Esimerkiksi uudiskohteeseen voi päästä käsiksi pienelläkin rahalla, jos loppuosa on taloyhtiön lainaa, Reinikainen huomauttaa.

- Kuopiossa Saaristokaupunki on mielenkiintoinen alue, koska se on niin hyvin tunnettu kautta maan. Savilahden läheisyys on nyt, ja tulevaisuudessa ehkä vielä enemmän valttia, eli Niirala, Puijonlaakso ja Neulamäki kiinnostavat vuokralaisia. Kaupungin toisella puolella Linnanpelto ja Männistö ovat perinteisesti hyviä alueita keskustan läheisyyden vuoksi.

- Edelleen keskustassa vuokralaisen saa helpommin, mutta tilastojen mukaan lähiöissä pääsee parempiin tuottoihin, vertailee Reinikainen.

Enää ei kuitenkaan eletä maailmassa, jossa kaikki asunnot menevät vuokralle. Useat vuokralaiset haluavat laatua ja ovat siitä valmiita maksamaankin, mutta ahneus ei ole hyve. Kun sopivan vuokralaisen saa, kannattaa vuokrasuhteen hoitoon panostaa.

- Vuokrataso on kyllä noussut, mutta nimenomaan paremmissa kohteissa, painottaa Reinikainen.

- Pienelläkin remontoinnilla voi nostaa tuottoa ja asunnon on oltava siisti jälleenmyyntiarvoakin ajatellen. Autopaikalle on kysyntää ja tarvetta nykyään opiskelijoillakin, joten se kannattaa ehdottomasti ostaa asunnon mukana, jos vain mahdollista.

- Kun sijoituskohde on hankittu, niin varmin tuotto muodostetaan hyvällä vuokrauksella, Reinikainen sanoo.

- Vuokralaisen kanssa on keskusteltava säännöistä reilun pelin hengessä ja sopimuksen tulee olla selkeä ja yksiselitteinen. Myös korotuspykälä on kirjattava sopimukseen, koska yhtiövastikkeet ja muut kulut asunnosta nousevat kuitenkin.

- Parikin kymppiä liikaa käyvän vuokratason päälle saattaa karkottaa vuokralaiset. Jos asunto on kaksikin kuukautta tyhjillään, menetetään huomattavan paljon tuottoa.

TUOTTOON VAIKUTTAVAT asunnon kunnon lisäksi myös taloyhtiön yhteisten tilojen kunto ja varustelu. Ulkonäölläkin on merkitystä taloyhtiöitä vertailtaessa ja halpa vastike voi ollakin huono juttu. Reinikainen kannustaa kiinnostumaan yhtiön asioista, jos kerran sijoitusasunnon on päättänyt hankkia.

- Jos yhtiövastike on poikkeuksellisen halpa, niin kannattaa miettiä miksi näin on – tehdäänkö taloyhtiössä kunnostukset ja remontit pakon edessä kaikki kerralla vai suunnitellen. Isot remontit tietävät myös isoja kuluja, vaikka asunnon arvo nouseekin. Edulliseen vastikkeeseen voivat toki vaikuttaa myös liiketilat.

- Pieneen sijoitusasuntoon ei esimerkiksi ehkä mahdu pesukone, jolloin yhtiökokouksessa pitäisi pitää huoli, että sellainen löytyy pesutuvasta, Reinikainen neuvoo.

- Hyvä tuotto on monen asian summa ja tietoa kannattaa kerätä. Muun muassa vuokrakas.com on osoite, josta löytyy tietoa vuokrasopimuksista ja esimerkiksi verovähennyksiin käyvistä kuluista.

- Asunnot ovat sijoitusmuoto, jossa tuottoon pystyy hyvin paljon vaikuttamaan itse.

 

SIjoittaminen asuntoihin
Vuokra-asunnot

Saatat tykätä myös näistä jutuista

Lähetä juttuvinkki tai kuva