Siilinjärvi kehittää

liiketilojaan

Teksti: Jere Lehtonen Kuvat: Innocum
Siilinjärvi on savolaisittain harvinainen kasvukunta. Kasvun mahdollisuuksia kunnassa pyritään jatkossakin avaamaan liiketoimintaa tukevilla kaavoitusratkaisuilla.

Siilinjärven keskustan kehittämisen esteenä on ollut asemakaavan vanhentuneisuus. Parhaillaan yleiskaavaa ollaan tekemässä Juurusveden ja keskustan alueelle. Tämän jälkeen päästään käymään läpi keskustan asemakaavaa.

- Tämä on tärkeimpiä kaavoja kunnalle, sanoo Siilinjärven kunnan yritysasiamies Heikki Simonen.

- Keskustan alue on varsin täysi, mutta lisää pitäisi rakentaa. Tässä liikennejärjestelyt ovat avainasemassa.

Siilinjärven tulevaisuuden kasvunäkymät edellyttävät siis uudisrakentamista. Uudessa yleiskaavassa sille varataan mahdollisuus.

- Rakentamisen ohjaaminen kaavoituksella lisää liike-elämän mahdollisuuksia säilyttäen kuitenkin alueen luonnonläheisenä ja miellyttävänä, sanoo Yrityskeskus Innocumin toimitusjohtaja Janne Kasurinen.

SIILINJÄRVELÄINEN YRITYSKESKUS on keskittänyt suhteellisen pienelle alueelle Harjamäessä 70 eri alan yritystä, jotka työllistävät yhteensä lähes 400 ihmistä. Kahden hengen voimin pyöritetty yrityskeskus tähtää yritystoiminnan esteiden silottamiseen niin, että yritysten on helpompi keskittyä itse ydintoimintaansa.

Kahden ja puolen kilometrin päässä Siilinjärven ydinkeskustasta sijaitseva yrityskeskus luo verkostoitumismahdollisuuksia ja tarjoaa yrityksille toisiaan tukevia palveluja. Lounasruokala, kokous- ja neuvottelutilat, nykyaikainen tietoliikennetekniikka, posti ja julkinen liikenne ovat yritystoiminnalle perustaa antavia tekijöitä.

Yrityskeskuksen tiloissa toimii myös kunnallisia palveluja mm. tekniset ja kotihoivapalvelut sekä lasten hyvinvointia tukevat palvelut. Pilvilinnaksi nimetyssä rakennuksessa toimii Suomen suurin päiväkoti, joka hoitaa yli 250 lasta päivittäin.

Kaikkiaan yrityskeskuksen tiloilla onkin peräti 97% käyttöaste.

- Siilinjärven kunnalla on ollut merkittävä rooli yrityskeskuksen tilojen käytön suhteen ja luonut perustan sille, että eri yrityksissä on nähty hyväksi sijoittua tänne, Kasurinen kertoo.

- Kuntalaisillehan tämä on etu, että vanhat kiinteistöt on valjastettu uuteen käyttötarkoitukseen ja syntyneet työmahdollisuudet houkuttelevat lisää asukkaita Siilinjärven kuntaan ja koko talousalueelle.

YRITYSKESKUSALUEEN KEHITYKSELLE on ollut avuksi myös suotuisa kaavoituspolitiikka. Alueelle on rakennettu omakotitalo- ja rivitaloasutusta, sekä Hamulan uusi alakoulu. Keskustan palvelut sijaitsevat lähellä, kuten myös monipuoliset liikuntaharrastusmahdollisuudet ratsastuksesta frisbeegolfiin.

- Yksi kasvun edellytys ovat hyvät liikenneyhteydet sekä julkinen liikenne, Kasurinen sanoo.

Tekeillä olevassa yleiskaavassa on suunniteltu tie yhdistämään Harjanmäen ja Pyylammin alueita. Tämä tuleva kehätien tavoin yhdistävä tie tuo entistä helpommin saavutettavaksi yrityskeskuksen alueella sijaitsevat palvelut sekä työpaikat useamman asuinalueen asukkaille.

Sillinjärven keskustan liikenteeseen haetaan joustavuutta ratkomalla liikenteen ongelmapaikkoja, kuten Nilsiäntien rinne, jossa varsinkin rekkaliikenteellä on ongelmia talvisaikaan.

- Liikenteeseen tarvitaan joustavuutta, Simonen sanoo.

- Pääristeyksen muuttaminen toiseen kohtaan saattaisi tuoda mahdollisuuksia liikerakentamiselle, jos esimerkiksi jonkun kadun purkaminen onnistuisi samalla. Pysäköinnin suhteenhan meillä on jo paljon parempi tilanne kuin parisen vuotta aiemmin, mutta jokainen uusi rakennus vaatii lisää pysäköintitilaa.

LISÄRAKENTAMISEN TAVOITTEEKSI Simonen arvelee kolmea 6000 - 10 000 neliön liikerakennusta sekä muutamia muita yksittäisiä tontteja, sekä asuinkerrostaloja.

- Tämä on jo sen verran lisää tilaa, että sen täyttäminenkin voi viedä kauan. Jotain uutta toimintaa täytyy siis Siilinjärvelle tulla, Simonen toteaa.

- Siilinjärven houkuttelevia piirteitä yrityksille on muun muassa sen yhdyskuntarakenteen tiiviys, joka mahdollistaa asiakkaille useamman asian hoitamisen yhdellä pysähdyksellä. Kaavasuunnittelu pyrkii ottamaan tästä mahdollisimman paljon irti muuttamalla taajamaa kaupunkimaisemmaksi, jolloin kunnan keskustassa myös asuisi enemmän ihmisiä.

Varsinaiseen asemakaavan suunnitteluun Siilinjärvellä päästään käsiksi ensi vuoden puolella.

- Tässä vaiheessa kaavoitusta tehtäessä on vielä pitkä matka rakentamishankkeiden syntymiseen, Simonen toteaa.

- Jos kuitenkin katsotaan väestökehitystä maakunnan tasolla, niin koko Savo on miinuksella kolmea kuntaa lukuun ottamatta, joista yksi on Siilinjärvi, joten painetta suurelle kasvulle ei nyt ole.   Joillakin aloilla kasvua jarruttaa myös työvoimapula, kuten metalliteollisuudessa.

Yleismaailmallinen taloustilanne on myös yhtenä kompastuskivenä.

- Taantuma vie halua investoida tällä hetkellä, vaikka Siilinjärvi kasvaakin. Rakentamispäätöstä lykätään helposti.

Saatat tykätä myös näistä jutuista

Lähetä juttuvinkki tai kuva