Savolaista sisua
korun muodossa

TEKSTI nmt/emma heinonen kuvat saurum
E. Räsänen Oy perustettiin vuonna 1942. Perheyrityksenä aloittanut jalometallituotteiden valmistaja oli kokea tuhon, kunnes nyt jo hyvin tunnetut Lumoava-korut pelastivat yrityksen. Nykyään yritys kantaa nimeä Saurum Oy.

Saurum Oy lanseerasi Lumoava-korut vuonna 2008. Vuoteen 2015 mennessä sarjan korujen myynti oli kirinyt jo yli kolmeen miljoonaan euroon, joka on puolet koko yrityksen liikevaihdosta. Yritys on onnistunut kasvamaan ja voittamaan markkinaosuutta itselleen viimeiset kymmenen vuotta.

Lumoava on designkorusarja, joka yhdistää suomalaisen muotoilun ja koruvalmistuksen. Lumoavan vahvuuksia ovat brändin henkilökohtaisuus ja helposti lähestyttävyys. Jokaisella korulla on oma tarinansa, jota tukevat pakkaukset, somisteet ja myymälänäkyvyys.

- Pyrimme löytämään brändiä täydentäviä muotoilijoita aika-ajoin. Suunnittelijoiden muotokielellä on keskeinen merkitys ja erilaisilla muotoilun lähtökohdilla haetaan mallistolle lisäarvoa ja kuluttajille erilaisia tuotedesigneja, Saurum Oy:n toimitusjohtaja Mikko Pessi avaa.

Jalometallien muotoilu kiinnostaa Pessin mukaan entistä enemmän kuluttajia. Yrityksen tavoitteena onkin erottautua kilpailussa korkeatasoisen suomalaisen korumuotoilun tekijänä. 

Kaikki Lumoava-sarjan korut valmistetaan Saurumin perinteikkäässä, jo vuodesta 1942 saakka toimineessa tehtaassa Kuopiossa. Pääraaka-aineena käytetään hopeaa.

MIKKO PESSIN isoisä Eino Räsäsen perustaman yrityksen alkutaival oli haasteiden värittämä. 1910-luvulla nuori mies pestautui suutarin oppipojaksi, jossa hänen ensimmäinen työtehtävänsä oli riisipuuron keitto. Puuro kiehui yli ja Räsänen lusikoi ylimennyttä riisiä roskikseen. Tämän seurauksena hän sai lopputilin. Näin hän päätyi kultasepän oppipojaksi ja jäi alalle loppuelämäkseen. Sodan jälkeen Räsänen perusti unelmiensa kultaseppäverstaan, jossa valmistettiin pöytähopeita.

Jo Eino Räsäsen ajan kunnianhimo on säilynyt Saurum Oy:ssä. Yritys on yksi harvoista kotimaisista koru- ja kelloalan toimijoista, joka kasvaa tällä hetkellä.

Tsekkaa!
Saurum lyhyesti
Perustettu vuonna 1942, Henkilöstö 50 työntekijää, Perustaja Eino Räsänen, Liikevaihto 6,3 miljoonan euron
Saurum
Kultakuja 4, 70151 Kuopio, www.saurum.fi

- Olemme menneet kymmenen vuotta vahvasti vastavirtaan. Jos kasvulla mitataan, niin olemme ykkösiä. Siinä mielessä olemme tällä hetkellä markkinajohtajia. Viiden vuoden päästä liikevaihto on jossain 8−9 miljoonan euron välillä, Pessi pohtii.

Saurum Oy:ssä työskentelee viisikymmentä ihmistä. Moni kultaseppä on viihtynyt Saurumilla lähes koko työikänsä. 

- Meillä on monia, useamman kymmenen vuoden työsuhteita. Työntekijät ovat nähneet yrityksen menestyksen, nousun, taantuman, melkein tuhonkin ja lopulta uuden alun, Pessi kertoo.

Muita Saurum Oy:n brändejä ovat muun muassa Citizen-kellot, Muumikorut ja -kellot ja Saurum-tuotemerkin korut. Yrityksellä on tällä hetkellä vientiä Ruotsiin, Tanskaan, Viroon, Saksaan ja Japaniin. Saurum Oy on Pessin mukaan kuitenkin vielä vahvasti kotimarkkinabrändi.

- Kasvustrategia keskittyy erittäin vahvasti Lumoavan tunnettuuden kasvattamiseen ja brändin myynnin kasvuun. Citizenissä kyse on enemmän tunnettuuspohjan laajentamisesta. Nyt merkin tietävät 50−60-vuotiaat, mutta meillä on tavoitteena laajentaa kohderyhmää 30−40-vuotiaisiin, hän kertoo. 

Saurum aikajana
1910-luku
Eino Räsänen pestautuu suutarin oppipojaksi. Saatuaan lopputilin, hän pestautuu kultasepän oppiin.
1938
Eino Räsänen on joutunut rintamalle talvisotaan.
1990
Lama lähes kaataa yrityksen.
2006
Yritys vaihtaa omistajaa.
2008
Yritys lanseeraa Lumoava-korusarjan.
2014
Saurum Oy alkaa maahantuoda Citizen, Lacoste, Rhythm ja Reebok-kelloja. Tuolloin alkaa myös Muumi-korujen valmistus ja Muumi-kellojen valmistuttaminen lisenssioikeuksin.
2017
Yrityksen liikevaihto on kirinyt 6,3 miljoonaan euroon.
yritystarinat
menestystarinat
korut

Saatat tykätä myös näistä jutuista

Lähetä juttuvinkki tai kuva