S6-kampus nousee suurella sydämellä

S6-kampus
nousee suurella
sydämellä

Teksti Digimag/Teemu Vieremö Kuva Savonia-ammattikorkeakoulu
Kuopion Savonia-ammattikorkeakoulu keskittää toimintonsa uudelle kampukselle Savilahteen.

Vuoteen 2020 mennessä Savonia-ammattikorkeakoulu keskittää toimintonsa Savilahteen Technopoliksen yhteyteen rakentuvaan avoimeen S6-kampukseen. Alueelle nousee osaamiskeskittymä, joka koostuu Savonian lisäksi Itä-Suomen yliopistosta, Savon ammattiopistosta sekä useista tutkimuslaitoksista, yrityksistä ja Kuopion yliopistollisesta sairaalasta. Savonia-ammattikorkeakoulun rehtori Mervi Vidgrén odottaa innolla siirtymisen tuomia mahdollisuuksia.

‒ Täällä Savilahdessa on melkoinen osaamiskeskittymä, joka on Suomessa ainoaa laatuaan. Meidän lisäksi täällä on kyljessä kiinni Itä-Suomen yliopisto sekä Savon ammattiopisto, joka on tehnyt myös omat päätöksensä siirtyä aikanaan Savilahteen. Oppilaitosten  lisäksi on useita tutkimuslaitoksia ja yli 200 yritystä sekä yliopistollinen sairaala, jotka luovat kansallisesti ja kansainvälisesti kiinnostavan oppimis- ja TKI-ympäristön. Näistä toimijoista kampus on saanut nimekseen S6. Toimijoiden yhteistyö tiivistyy etenkin oppimis-, tutkimus- ja kehittämistoiminnan erikoistilojen osalta, Vidgrén kertoo.

Ammattikorkeakoulu omistaa ja vuokraa käyttöönsä Mikrokatu 1:n tiloja sekä rakentaa alueelle uuden kampusrakennuksen. Opiskelijat, henkilökunta ja toiminnot siirtyvät kampukseen viimeistään vuonna 2020. 

Vidgrén korostaa kampuksen avoimuutta, jolla voidaan tuoda yhteen kampuksen erikoistilat ja -laitteet sekä saadaan eri toimijat, asiantuntijat ja yritykset liikkumaan. 

‒ Jokainen hyötyy tästä ratkaisusta ja tuo mukanaan uusia mahdollisuuksia. Avoimuus palvelee kaikkia. Panostamme toki järkevästi turvallisuuteen siten, ettei se haittaa avoimuutta. Lähtökohtana on, että kävijän on helppo astua sisään kampuksemme keskiön sydämeen, tehdä esimerkiksi työelämäprojekteja yritysten kanssa, ja että opiskelijoita tukevat palvelut ovat lähettyvillä. Kampuksen sydän on avara, yhteisen olemisen ja tekemisen tila, Vidgrén jatkaa.

SAVONIAN SIIRTYESSÄ uusiin tiloihin, vanhat rakennukset myydään eteenpäin. Vanhan sairaanhoito-oppilaitoksen osti Lujatalo ja Opistotien ”Teku” siirtyy Skanskalle. Molemmissa kohteissa ryhdytään rakentamaan asuntoja tulevien vuosien aikana. Teku tyhjenee keväällä 2020, ja eri alojen insinöörit ja muotoilijat siirtyvät saman vuoden syksynä Mikrokadun uusiin tiloihin. Tällöin uusi kampus on täydessä toiminnassaan. 

Savonian musiikkipedagogit ja tanssinopettajat jäävät opiskelemaan Musiikkikeskukselle, jossa heillä on synergiaetuja toimiessaan saman katon alla Kuopion konservatorion ja Sibelius-Akatemian kanssa.

‒ Me näemme Savonian todella vahvana toimijana. Me koulutamme tulevaisuuden osaajia, ja siinä keskeisimpänä asiana on, että kampus palvelee parhaiten opiskelijoitamme, tarjoaa erinomaiset puitteet uuden oppimiseen ja on samalla vetovoimainen. On todella hyvä asia saada opiskelijat ja yritykset lähelle toisiaan. Toinen tärkeä asia on, että ammattikorkeakouluna meillä täytyy olla edistyksellistä tutkimus- ja kehittämistoimintaa, ja tässä kohtaa auttavat lähellä olevat tutkimuslaitokset ja laboratoriot, Vidgrén kiteyttää.

Savonia-ammattikorkeakoulu
S6 – avoin kampus -hanke
www.savonia.fi

 

 

digimag
Koulutus
Savonia
ammattikorkeakoulu
Savilahti

Saatat tykätä myös näistä jutuista

Lähetä juttuvinkki tai kuva