Rakennustyömaalla

- näin valmistuu kerrostalo

Teksti: Ulriikka Myöhänen Kuvat: Ulriikka Myöhänen, Ari Niemi
Asuntorakentaminen on monen vaiheen summa ja pitkä prosessi. Mitä aikaisemmin on liikkeellä, sitä enemmän voi vaikuttaa ratkaisuihin.

Skanska Oy on kansainvälinen konserni, jonka piirissä ovat rakentamispalvelut, asuntojen ja toimitilojen projektikehitys sekä julkisen sektorin elinkaarihankkeet Suomessa. Tälläkin hetkellä yritys toteuttaa rakennushankkeita Kuopiossa. Asuntokohteista Saaristokaupungin kahdeksankerroksinen Sinisimpukka seisoo jo ylväästi rantamaisemissa, kun taas Maljalahden Aallotar on ennakkomarkkinointivaiheessa. Käynnissä on myös Puijon sairaalan laajennus.

- Asuntorakentaminen lähtee siitä, että on tontti, minne rakentaa. Perusmaan kantavuus tutkitaan, jotta tiedetään, että pitääkö paikalla mahdollisesti louhia tai paaluttaa. Sen jälkeen aloitetaan suunnittelu arkkitehdin kanssa,ja perustetaan osakeyhtiö, jonka väliaikainen hallitus muodostuu henkilöstöstämme. Suunnittelemme pohjaratkaisuja eri asiantuntijoiden voimin, olemme yhteydessä rakennusvalvontaan
ja hankimme tarvittavat luvat, asuntokohteiden työpäällikkö Ari Niemi kuvailee.

Asiakaslähtöisyys on yrityksen toiminnassa tärkeää, sillä on tiedettävä hyvissä ajoin, minkä kokoisia ja näköisiä asuntoja kannattaa rakennuttaa. Skanska Talonrakennus Oy:n rakennuttaja- asiamies Merja Kokkonen kertoo, että nykypäivänä asuntojen ostajien toiveet on otettava huomioon sisustuksen ja pohjaratkaisun osalta. Hän muistuttaa, että esimerkiksi mahdolliset toiveet kevyiden väliseinien muutoksista tulisi esittää jo ennen rakentamisen aloittamista. Silloin voi välttyä lisäkustannuksilta.

- Asuntojen pohjasuunnittelu on monen asian summa. Asunnonostajan kannattaa paneutua suunnitelmiin ja pohjapiirustuksiin sekä kysyä neuvoa, jotta hän voisi hahmottaa oikeat mittasuhteet ja sijainnit. Näin lopputulos on mieluinen ja mahdollisilta pettymyksiltä
vältytään, Kokkonen toteaa.

Kun asuntojen pohjat ovat luonnosvaiheessa tarpeeksi pitkällä, taloja rakennetekniikka otetaan mukaan suunnitteluun. Silloin mietitään muun muassa, miten lämmitys, ilmastointi ja sähkö toteutetaan. Ennen ennakkomarkkinoinnin aloittamista yrityksen laskentaosasto laskee kustannukset, minkä pohjalta mietitään myyntihinta ja tehdään hinnasto. Lupa aloittaa rakennustyöt saadaan vasta, kun kohteen asunnoista on varattu tietty määrä.

ASUNTO-OSAKEYHTIÖN Sinisimpukan rakennustyömaalla käy melkoinen vilske. Työturvallisuudesta pidetään huolta asianmukaisella varustuksella, eikä tontille ole asiaa ilman kypärää ja huomioliivejä. Työnjohtoharjoittelija Juho Erosen mukaan runkovaihe on kuitenkin kaikista meluisin ja kiireisin. Työt tontilla alkoivat syksyllä 2013. Nyt kerrostalon asunnot ovat jo maalarin pensselin alla.

- Ennen itse rakennuksen aloittamista täytyy rakentaa varastot työkaluille, miettiä paikat työmaakopeille ja nosturille sekä tehdä maatyöt tontilla. Esimerkkikohteessa kerrostalon rakentaminen alkoi viime marraskuussa. Uudet asukkaat pääsevät asuntoihinsa vuoden vaihteessa. Silloin pidetään asuntojen tarkastukset ja annetaan asukkaille käyttöopastusta, Eronen kertoo.

Luotettavat ja tunnetut yhteistyökumppanit ovat Niemen ja Kokkosen mukaan projekteissa tärkeitä, sillä laatuun ja aikatauluihin pitää pystyä luottamaan. Eronen puolestaan on saanut rakennustyömaalle avukseen tablettitietokoneen, jonka avulla hän pitää langat kätevästi käsissään.

- Uusi tekniikka on näppärää, sillä nyt voin hetkessä kaivaa esille piirustukset ja 3D-mallinnukset. Aiemmin kävelyä pienellä työmaalla tuli 12 kilometriä päivässä, mutta määrä on laskenut laitteen hankinnan myötä, Eronen kiittelee.

Aikajana
1887
Perustaminen Etelä- Ruotsissa Rudolf Fredrik Bergin toimesta. Toiminta alkuvaiheessa betonituotteissa.
1897
Liiketoiminta muuttuu kansainväliseksi.
1917
Ensimmäinen haarakonttori Suomeen.
1990
Skanska globaaliksi yritykseksi, toimintaa Euroopassa, Yhdysvalloissa ja Latinalaisessa Amerikassa.
1994
Nykyinen Suomen ja Viron toiminnoista vastaava yhtiö Skanska Oy perustettiin.
2004
Skanska Oy:n alueelliset tytäryhtiöt fuusioidaan yhdeksi juridiseksi yhtiöksi.
skanska
rakennustyömaa

Saatat tykätä myös näistä jutuista

Lähetä juttuvinkki tai kuva