Rahoitukset liiketoiminnan apuna

Rahoitukset
liiketoiminnan
apuna

Teksti Digimag/Teemu Viemerö Kuva Digimag/Mirka Happonen
Rahoitukset ovat tärkeä työkalu liiketoiminnassa – sopivin rahoitustapa riippuu aina tilanteesta ja käyttötarkoituksesta.

Yrityksien rahoitustarpeissa palvelevat asiakkuusjohtaja Jari-Pekka Raatikainen, sekä yritysrahoituspäällikköt Erja Savolainen ja Matti Heiskanen Säästöpankki Optian Kuopion konttorista.

Rahoituksia haetaan yleisesti yritystoiminnan käynnistämiseen sekä käyttöpääomaksi. Esimerkiksi luotollisella tilillä eli tililimiitillä varmistetaan yrityksen rahojen riittävyys myös silloin, kun tilillä ei muuten olisi tarpeeksi katetta. Yrittäjät hakevat myös usein lainaa isomman koneen investointiin tai yrityskauppoihin. Yrittäjälle sopivin rahoitustapa riippuu aina tilanteesta ja käyttötarkoituksesta. 

− Jos ollaan tekemässä koneinvestointia, kannattaa harkita, otetaanko rahat omasta kassasta vai rahoitetaanko se pankkilainalla, osamaksulla vaiko leasingillä – vaihtoehtoja riittää.  Tililimiitti on lyhytaikaista yrityslainaa parempi ratkaisu, jos kassa vaihtelee merkittävästi vähintään kaksi kertaa vuodessa. Yrityslaina taas on parempi ratkaisu yksittäisiin rahoitustarpeisiin, kuten yrityksen perustamisvaiheessa, yrityskauppaan tai investointiin, Säästöpankin asiakkuusjohtaja Jari-Pekka Raatikainen kertoo.

− Yrityksen rahoitustarpeet vaihtelevat paljon. Esimerkiksi tapahtumanjärjestäjä voi tarvita rahaa vain viikoksikin, kun taas kiinteistölainan pituus voi olla jopa 15 vuotta, yritysrahoituspäällikkö Matti Heiskanen kertoo. 

Yrittäjät arvioivat joskus rahoitustarpeensa liian matalaksi ja eivät välttämättä aina huomioi investointeihin liittyviä muita kustannuksia, kuten varainsiirtoveroa. Myöskään alv-palautusten saamisen kestoa ei välttämättä muisteta huomioida, ja tarvittava käyttöpääoman määrä aliarvioidaan usein. 

− Hyvä ohjenuora on, että yhtiön tilillä pitäisi olla rahaa noin 10 % liikevaihdosta tai noin kuukauden liikevaihdon verran ja yrityksen omavaraisuuden tulisi olla vähintään 30 %. Näin yrityksellä on riittävä puskuri mahdollista heikompaa tilikautta varten, yritysrahoituspäällikkö Erja Savolainen vinkkaa. 

Säästöpankki Optia
Kauppakatu 22, Kuopio
Jari-Pekka Raatikainen, asiakkuusjohtaja, yritysasiakkaat, puh. 044 714 2558
Erja Savolainen, yritysrahoituspäällikkö, puh. 044 732 1089 
Matti Heiskanen, yritysrahoituspäällikkö, puh. 044 348 2666
www.saastopankki.fi

Säästöpankki Optia
rahoitus
liiketoiminta
käyttöpääoma
yrityslaina

Saatat tykätä myös näistä jutuista

Lähetä juttuvinkki tai kuva