Rahoitukset kansainvälistymisen apuna

Rahoitukset
kansainvälistymisen apuna

Teksti Digimag/Teemu Viemerö Kuvat Digimag/Sara Pakarinen
Näkyvin tarve kansainvälistymisessä on rahoitus. Kansainvälistyminen vaatii yritykseltä monenlaista taustavoimaa, joista rahoitus tutkimukseen sekä kehitystyöhön ovat ensisijaisessa asemassa kansainvälistymisen mahdollistamisessa.

Resurssit, mukaan luettuna rahoitus, ovat yksi tärkeimmistä onnistuneen kansainvälistymisen tekijöistä. Haasteet ja näin ollen myös tarpeet ovat suuret, ja niihin maailman markkinoille valmistautuvat yritykset saavat apua erilaisilla rahoitusratkaisuilla. Näihin tarpeisiin Tekes tarjoaa yrityksille niin avustusta kuin myös lainapohjaista rahoitusta, joka mahdollistaa tuotekehitystutkimuksen sekä kehitystyön. Tekes myös sparraa yrityksiä kansainvälisyyttä varten  kymmenien tuhansien rahoitusprojektien kokemuksella, jotta tavoitteet kehityshankkeissa toteutuvat  parhaalla mahdollisella tavalla ja yritykset olisivat valmiita ottamaan entistä mittavempia askeleita.

‒ Tuotekehitysavustus kohdistuu tutkimukselliseen toimintaan, jolla luodaan pohja varsinaiselle tuotekehitykselle. Rahoittamamme hankkeet ovat keskittyneet joko kansainvälistymisen kartoittamiseen ja juridiseen tutkimukseen. Käytännössä avustusprosentti on puolet projektin kuluista. Projektin rahoituskelpoisuudessa arvioimme haasteellisuutta, tutkimuksellisuutta sekä tuotteen potentiaalia kansainvälisillä markkinoilla, Tekesin asiantuntija Harri Kivelä kommentoi.

‒ Tuotekehityslainalla voidaan puolestaan tehdä hyvin konkreettista kehitystyötä esimerkiksi prototyyppien suunnittelun ja toteuttamisen suhteen sekä tehdä tarvittavat testaukset myös asiakkaan päässä. Tämän luontoiset lainahankkeet saattavat paisua hyvinkin isoiksi, jolloin kokonaisprojektin budjetti saattaa olla monia miljoonia euroja. Rahoitamme totta kai myös pienempiä hankkeita. Tuotekehityslainoissa on lainan osuus on 70 prosenttia kokonaiskustannuksista, joista saa heti puoltavan lainapäätöksen jälkeen 30 prosenttia ennakkoa. Hyvänä puolena myös mainittakoon, että laina on pienkorkoista eli puhutaan prosentin korkotasosta ja laina-ajat ovat pitkiä seitsemästä aina kymmeneen vuoteen ja tilanteista riippuen jopa 20 vuoteen, Kivelä jatkaa.

Kivelä painottaa kokonaisrahoituksen tärkeyttä kansainvälistymisessä, jossa Tekesin sekä muiden rahoitusyhtiöiden, kuten 
Finnveran, ja pankkien sekä pääomasijoitusten rooli nousee tärkeään asemaan. Kokonaisrahoitus täytyy selvittää jo tuotekehitysvaiheessa, jotta yritys on kilpailukykyinen maailmankaupassa. Maailman markkinat vaativat myös myyntitaitoisen henkilökunnan, joka tietää, tuntee ja osaa tarvittavat toimintatavat. 

TEKESIN RAHOITTAMISTA esimerkkihankkeista Medfilesin, Servicepointin ja NewIconin yhteishanke mahdollistaa lääkkeen ketjun turvallisen tuotteistamisen. (tutkimuksesta kuluttajalle).Tekesin myöntämä innovaatiorahoitus on ollut merkityksessään erittäin suuri Servicepoint Kuopio Oy:n kehityspolussa perinteisestä kunnossapitoalan yrityksestä korkean teknologian yritykseksi, turvallisen pakkaamisen ja jäljitettävyyden ratkaisujen toimittajaksi ja markkinajohtajaksi sekä serialisointiteknologian toimittamisessa lääke- ja elintarviketeollisuuteen.

– Muutos ei olisi ollut mahdollinen ilman Tekesin mukana oloa uusien innovaatioden tuottamisessa ja kehittämisessä kaupallisiksi tuotteiksi. Tavoitteenamme on kehittyä Meditrio-verkoston kolmen yrityksen ryppäänä johtavaksi pohjoismaiseksi ja merkittäväksi globaaliksi lääkkeen ketjun turvallistajaksi vuoteen 2022 mennessä, kommentoi Servicepointin toimitusjohtaja 
Pekka Hoffrén.

Tekes, Kuopion toimipiste
Kallanranta 11, Kuopio, puh. 029 505 5000
www.tekes.fi

Kuvassa: Toimitusjohtajat Tuija Keinonen, Medfiles Oy ja Pekka Hoffrén, Servicepoint Oy

 

Bisnes
vienti
kansainvälistyminen
rahoitus
tekes
Medfiles
servicepoint

Saatat tykätä myös näistä jutuista

Lähetä juttuvinkki tai kuva