Monipuolista hyötyä eri
puulajeista

TEKSTI Nmt/Mirka Happonen KUVA pixabay
Jokaisella puulajilla on ominaisuutensa, jotka määrittävät sen käyttötarkoitusta. Myös puun eri osat pystytään hyödyntämään tehokkaasti – juuresta latvaan.

Puun käyttöä rajoittaa sen esiintyminen. Esimerkiksi pyökki on hyvä käyttöpuu, josta saa rakennettua muun muassa työtasoja. Luonnonmukaisesti pyökkiä ei kuitenkaan kasva Suomessa. Harvinaisten puulajien kohdalla myös hinta nousee, ja arvo osaltaan ohjaa sitä, mihin puuta käytetään.

Puun valinnassa olennaisinta on käyttötarkoitus: on otettava huomioon, kuinka puun ominaisuudet vastaavat sitä. Esimerkiksi lujuus on tekijä, joka määrittää pitkälti sitä, missä puuta pystytään hyödyntämään. Muita vaikuttavia piirteitä ovat muun muassa tiheys ja rakenne.

 

1 Mänty
Mänty on luja puu, ja kuusen tavoin erittäin monikäyttöinen. Molempia pystytään hyödyntämään melkein missä vaan, mänty sopii myös ulkohuonekaluiksi. Mänty on yksi käytetyimpiä puulajeja Suomessa. Ne soveltuvat hyvin esimerkiksi paneeleihin ja erilaisiin pintarakenteisiin, muun muassa vaneriin, listoihin ja jopa laivanrakennukseen.

2 Kuusi
Kuusen puuaine on kevyttä, ja sitä on helppo käsitellä sekä työstää, jolloin se on erittäin helppo- ja monikäyttöinen puu. Kuusta voidaan käyttää monipuolisesti esimerkiksi sisä- ja ulkorakenteisiin, kattotuoleihin, lattioihin, portaisiin, vesi-, silta-, maa- ja kaivosrakentamiseen, mastoihin, soittimiin, lastuvillaan, laatikoihin sekä paperi-, selluloosa-, lastulevy- ja kuitulevyteollisuuden raaka-aineeksi. 

3 Koivu
Koivu on kosteutta kestämätön puu, joka puolestaan toimii sisällä, vaikka lattiassa. Koivusta pääpiirteittäin tehdään arvohuonekaluja. Vaikka koivu on hyvin vaalea puu, saadaan siihenkin eri väriä pintakäsittelyllä. Vahattuna ja petsattuna se on oikein hyvännäköinen.
Esimerkiksi visakoivu on normaalikoivusta poikkeavan ”visoittuneen” pintakuvionsa ansiosta hyvin arvokasta, jopa kalliimpaa kuin tammi. Lisäksi koivua käytetään selluloosa- ja paperiteollisuudelle, lastulevy- ja kuitulevyteollisuudelle, urheiluvälineisiin, lentokoneenrakennukseen, laatikoihin, työkaluihin, veistoon ja sorvaukseen.

4 Tammi
Tammi taas näyttää arvokkaalta, ja se on myös erittäin hidaskasvuinen. Tammen kasvussa menee useampi sukupolvi, jonka takia sen arvo on korkea. Tammen puuaines on painavaa sekä lujaa, lisäksi se on säänkestävää ja helppoa käsitellä. 
Eniten tammea hyödynnetään leikattuna pintaviilutuksiin, huonekaluihin, laudoituksiin ja parketteihin, keskiraskaisiin rakenteisiin talon-, sillan-, vesi-, laivan-, koneen- ja kulkuneuvorakentamisessa, ratapölkkyihin ja tynnyreihin. 

5 Haapa
Puuaineena haapa on pehmeää ja kevyttä, ja tuoreena sillä on voimakas tuoksu. Erinomaisesti se sopii lepän tavoin saunan lauteisiin ja sisustusesineisiin. Lisäksi haapaa käytetään sorvattuna viiluina vanerilevyihin, lastu- ja kuitulevyihin, paperi-, selluloosa- ja tulitikkuteollisuuteen, laatikoihin, lentokoneen- ja veneenrakennukseen, puukenkiin, soittimiin, leikkikaluihin.

6 Leppä
Leppälajeja on monia esimerkiksi tervaleppä, harmaaleppä ja kahden edellä mainitun risteytys hybridileppä, jota käytetään Suomessa viljelypuuna. Lepän puuaines on suhteellisen pehmeää ja väriltään punertavaa. Leppä on arvostettu puu sen ulkonäön vuoksi. Sitä erityisesti käytetään muun muassa käsitöiden ja soittimien, erityisesti kitaroiden, valmistukseen. Lepästä valmistetaan myös saunan lauteita, savustuspurua sekä seinäpaneeleita.

7 Vaahtera
Vaahtera on monipuolinen käyttöpuu, jonka puuaines on erittäin painavaa ja väriltään vaaleankellertävää, ja se kellastuu ollessaan kosketuksessa valon ja ilman kanssa. Sitä käytetään pääosin sisähuonekaluissa ja leikattuna tai sorvattuna esimerkiksi parketeissa, musiikkivälineissä, taloustavaroissa ja sorvaustöissä. Vaahteraa voidaan myös hyödyntää kalliiden puulajien jäljittelyssä.

8 Lehtikuusi
Lehtikuusi on tiheä eli painava puu, eikä sitä siksi käytetä talonrakennuksessa. Lisäksi se on tikkuista, joten sen ei ole hyvä olla kosketuksissa ihon kanssa. Siltoihin ja puutarhamateriaaleihin se sen sijaan sopii hyvin. Lisäksi lehtikuusta käytetään paneeleihin, laitureihin, terasseihin sekä puusepäntöihin.

9 Pihlaja, omenapuu ja raidan juurakko
Pihlajasta, omenapuusta ja raidan juurakosta saadaan sorvattua upeita koristeita. Juurakon käyttö on vain yksi esimerkki puun monipuolisesta hyödyntämisestä: vaikka suurin osa puutavarasta saadaankin rungosta, kukaan ei kiellä käyttämästä esimerkiksi puun sairauksia hyväkseen. Hyvästä pahkasta syntyy muun muassa baarikaappeja.
Tuijan juurakosta tehdään erilaisia koriste-esineitä – sen erikoisuutena on syheröinen pinta. Pahkoista saa kaivertamalla tehdyksi vaikka mitä. 

Puulajit
Hyödyt
metsä
Luonto

Saatat tykätä myös näistä jutuista

Lähetä juttuvinkki tai kuva