Suomalainen

pulla on ikuista

TEKSTI nmt/Heta Jyrälä KUVAT Trube, nmt/Mirka happonen
Kuopion historiaa tarkastellessa kuuluu sen olennaisimpiin osiin Truben leipomon tuotteet. Karjalankannakselle aikoinaan perustettu, sittemmin kuopiolaistunut yritys on valloittanut koko Suomen ja kasvattaa myyntiään jopa terveystrendien jyllätessä.

Hallman-yhtiöt ostivat F. K. Trube Oy:n vuonna 1974. Laatupullaleipomo on nähnyt monet metkut itsenäisen Suomen ajalta. Truben leipomon tarina ulottuu Karjalankannaksen Kuokkalaan, jonne Karl Trube perusti leipomo- ja konditorialiikkeen vuonna 1913.

Trube siirsi liikkeensä vuonna 1924 Kuokkalasta noin 10 kilometrin päähän Terijoelle, miltä ajalta leivonnaisten laadukkuuskin on peräisin. Terijoella kävi paljon kansainvälisiä, laatutietoisia ihmisiä, jotka halusivat vain parhaita leivonnaisia. 
Kuopioon liike siirtyi Karl Truben pojan, Fredrikin, mukana vuonna 1933.

- Isoisäni osti Frederik Truben konditoriatoiminnan ja lupasi pitää toiminnan ennallaan. He olivat hyviä ystäviä keskenään, taustoittaa nykyinen omistaja Jukka Hallman.

- Silloin Truben pieni konditoria oli kuopiolaisen hienoston paikka. Siitä se on lähtenyt kasvamaan, ja nyt Truben pullia saa valtakunnallisesti kaikkien kauppojen kaikista ketjuista Hangosta Utsjoelle, Hallman kertoo.

1980-LUVULLA leipomon toiminta laajentui ja monipuolistui. Silloin yrityksellä oli Kuopiossa kaksi leipomoa, konditoriamyymälä, kauppahallin herkkupuoti ja kolme kahvilaa. Näiden lisäksi Joensuusta löytyivät leipomo, myymälä ja kahvila.

Viimeiset viisi vuotta on ollut Truben leipomolle melkoista nousukiitoa, jota eivät edes terveystrendit ole haitanneet. Hallmanin mukaan leipomon myynti kasvaa, sillä heidän tuotteensa on se herkkupulla, johon panostetaan kiristelyiden jälkeen. Reseptit ovat alkuperäisiä, ja niitä on nykyaikaistettu vastaamaan tämän ajan vaatimuksia ja makumieltymyksiä. Makumaailman salaisuus löytyy reilusta määrästä sokeria ja voita. Leipomo voittaa puolueettomia makutestejä vuodesta toiseen. 

- Vaikka pulla ei ole digitalisoitunut, niin se on kyllä ikuista. Ja täysin supisuomalaista! Samanlaista pullaa ei löydy mistään muualta maailmasta, Hallman valistaa naureskellen.

Tällä hetkellä leipomo tuottaa lähinnä makeita leivonnaisia. Suolaisista leipomotuotteista valikoimassa on ollut ainoastaan voileipäkakut. Tulevaisuudessa valikoimaa laajennetaan suolaisilla piirailla. Piirakoissa otetaan pullia enemmän vapauksia ruokatrendien seuraamisessa ja niistä tehdään esimerkiksi kasvisversioita.

Katso tämä
Trube lyhyesti
Perustettu vuonna 1913, Erikoistunut pulla- ja konditoriatuotteisiin, Henkilöstömäärä 40, Liikevaihto 5 miljoonaa euroa
F. K. Trube Oy
Kellonkärki 8, 70460 Kuopio, Puh. 044 7668 366, www.trube.fi

LEIPOMOLLA ON käytössään noin 400 reseptin kirja, joista haetaan inspiraatiota ja makumaailmoja uusiin tuotteisiin. Tuotannossa on kokoelmasta noin 20 tuotetta, sillä koko valikoiman tulee pystyä olemaan valtakunnallisessa jakelussa. Pitkissäkin jakelumatkoissa tulee huomioida muun muassa säilyvyys. Trubella uskotaan keskittämisstrategian olevan paras ratkaisu, jotta tarjolla on vain parasta. Leipomon pitkoista kanelikierre ja voipitko myyvät niin Kuopiossa kuin valtakunnallisesti kaikkein eniten.

Viime talvena lanseerattiin perinteinen paistettu murokakkupohjalla oleva juustokakku. Juustokakku on aiemmin ollut valikoimissa jo 30- ja 70-luvuilla. Paistettu versio kestää tuorejuustokakkua paremmin pitkätkin logistiset matkat. Kakut ovat saaneet todella hyvän vastaanoton.

Nousukiidosta kertoo sekin, että yrityksen konttori ja tuotantotilat siirtyivät vuoden alussa Kelloniemeen uusiin tiloihin. Itkonniemelle jäi enää leipomo-myymälä, joka on toiminut siellä vuodesta 1978 saakka. Myös Kauppahallissa sijaitseva Halli-Kahvila jatkaa ihmisten kohtaamispaikkana.

- Pulla ei kuole koskaan! Ehkä vielä joskus saadaan digipullaakin, visioi Hallman tulevaisuutta. 

Truben aikajana
1913
Karl Trube perusti leipomo- ja konditorialiikkeen Kuokkalaan Karjalankannakselle.
1924
Liikkeen muutto Kuokkalasta 20 kilometrin päähän Terijoelle.
1933
Fredrik Trube, Karl Truben poika, avasi oman konditorialeipomon Kuopioon Puijonkadulle.
1940-luku
Muutto Kuopion torin varteen, missä vuoteen 1974.
1974
Tuotantomenetelmät ja nimi Hallman-Yhtiöille, Fredrik Trube eläkkeelle.
1980-luku
Truben omistajan, Hallman-Yhtiöiden viides sukupolvi otti vetovastuun.
2008
Erikoistuminen pullatuotteisiin, valtakunnalliseksi toimittajaksi.
2013
Trube juhlii 100-vuotista taivaltaan.
2017
Muutto uusiin toimitiloihin Kellonkärkeen.
Trube
menestystarinat
kuopio
yritystarinat
pulla

Saatat tykätä myös näistä jutuista

Lähetä juttuvinkki tai kuva