Pohjois-Savossa hyvät edellytykset

Pohjois-Savossa hyvät edellytykset
kaivostoimintaan ja yhteistyöhön Afrikassa

Teksti Digimag/Kati Kulmala Kuva Savonia
Kaivosteollisuudella on parhaillaan keskeinen rooli olla kasvun moottorina eri puolilla maailmaa. Erityisesti nyt kehitysmaissa kaivosyhdyskuntien lisääntyminen luo nopeasti kehittyvät markkinat.

Savonia-ammattikorkeakoulun TKI-asiantuntija Jyri Wuorisalo on ollut Kestävän kehityksen arvoverkot -hankkeessa vetäjänä vuodesta 2015. 

– Hankkeessa rakennetaan kestävää kaivostoimintaa tukeva vientiverkosto, joka edistää pohjoissavolaisten pk-yritysten vientiä ja kansainvälistymistä kehittyville markkinoille erityisesti Afrikassa, Wuorisalo kertoo. 
Pääkohteena ovat tällä hetkellä Sambian kaivosalueet Kongon rajaseudulla. Muita kohteita ovat Namibia, Mosambik ja Etelä-Afrikka.

– Tarjoamme yrityksille sparrausta kehittyvillä markkinoilla toimimiseen ja rahoitusneuvontaa siihen, miten markkinoille pääsyä voi rahoittaa, sekä paikallisia kumppanuuksia ja pilotointimahdollisuuksia Sambiassa, hän jatkaa.
Yrityksiä on nyt mukana noin kymmenen ja mukaan mahtuu vielä lisää.

 TÄLLÄ HETKELLÄ Afrikassa markkinat kasvavat nopeimmin koko maailmassa, mutta suomalaiset yritykset ovat liian passiivisia. Haluamme lisätä yritysten ymmärrystä Afrikasta ja helpottaa niiden pääsyä markkinoille. Afrikan talouselämä on kuin Kiina 20 vuotta sitten tai Intia 10 vuotta sitten, kertoo Wuorisalo.

– Sambia on pääkohde, koska siellä Kuopio Innovation Oy ja Savonia-ammattikorkeakoulu ovat vuosina 2013–2015 valmistelleet yhteistyötä kuparivyöhykkeellä, joka on yksi maailman suurimmista kaivostoiminnan alueista. 
Hankkeen lähtökohtana on näkemys, että kestävä kehitys ja vastuullisuus ovat kilpailukykyä vahvistavia tekijöitä. Uusia liikekumppanuuksia rakennetaan co-creation-menetelmillä. 

 – Co-creation eli yhteiskehittäminen tarkoittaa sitä, että etsimme yhdessä afrikkalaisten kumppaniemme kanssa ongelmiin ratkaisuja, joita ovat toteuttamassa yritykset. Ongelmat liittyvät esimerkiksi ympäristöön, terveyteen ja ruokatuotantoon.

– Haluamme mukaan yrityksiä, jotka voivat tehdä yhteistyötä muiden suomalaisten yritysten kanssa, koska yhdessä pystymme paremmin ratkaisemaan afrikkalaisten kanssa jo tunnistettuja tarpeita.

Hanke kehittää tällä hetkellä muun muassa vesiturvallisuutta Sambian pääkaupungissa Lusakassa ja valmistelee laajaa asuntotuotantoa Kongon rajaseudulla.

– Toivomme mukaan erityisesti terveysteknologiayrityksiä sekä ympäristöongelmiin keskittyneitä yrityksiä, koska ilmastonmuutokseen sopeutuminen edellyttää uusia luovia ratkaisuja, Wuorisalo toteaa. 

Kestävän kaivostoiminnan arvoverkot -hanke
Projektipäällikkö Jyri Wuorisalo
p. 044 785 6914, jyri.wuorisalo@savonia.fi
www.savonia.fi

kuopio
yhteistyö
afrikka

Saatat tykätä myös näistä jutuista

Lähetä juttuvinkki tai kuva