Pohjois-Savon
työllisyys

nousussa

Teksti Digimag/Teemu Viemerö Kuvat Pixabay
Kuopion ja Pohjois-Savon työllisyyskehitys on ollut nousujohdanteista viimeisen vuoden aikana ja tulevaisuus näyttää jatkossakin kirkkaalta. Positiivinen kasvu näkyy vahvasti yritysten ja talouden parissa.

Kuopion ja Pohjois-Savon alueen työttömyys on ollut laskussa. Työllisyys on noussut yritysten palkatessa riveihinsä uutta ahkeraa työvoimaa samalla, kun liiketoiminta on vilkastunut. Myönteisiä muutoksia on nähtävissä kaikkialla ‒ aina rakentamisesta vientiin asti.

Työ- ja elinkeinoministeriön tekemä selvitys kertoo alueen yritysten liikevaihdon ja kannattavuuden olleen kasvussa, mikä on vaikuttanut myös alueen positiiviseen työllisyyskehitykseen. Nykyinen positiivinen vire on vahvistunut entisestään erityisesti Ylä-Savon alueella. Varkauden seudun aiemmin vahvat yleiset odotukset ovat tasaantuneet, vaikkakin ne ovat edelleen korkealla tasolla. 

‒ Työttömiä työnhakijoita Pohjois-Savossa  oli vuoden 2017 joulukuussa 13 387, vastaava luku 12/2016 oli 15 708. Kuopiossa vastaavat luvut olivat 7 475 vuonna 2017 ja 8 767 vuonna 2016. Avoimia työpaikkoja 12/2017 oli 1 868 ja 12/2016 oli 1 079. Pohjois-Savossa työttömyys aleni 14,8 prosenttia. Koko maan keskiarvo vastaavasta oli 17,5 prosenttia. Työttömien määrä väheni kaikissa Pohjois-Savon seutukunnissa edellisen vuoden joulukuuhun verrattuna, eniten Varkauden seudulla (-17 prosenttia). Työttömien osuus työvoimasta on matalin Kuopiossa. Ammattiryhmittäin tarkasteltuna työttömyys väheni edelliseen vuoteen verrattuna kaikissa ammattiryhmissä, eniten rakennus-, korjaus- ja valmistustyöntekijöiden ammattiryhmissä, TE-toimiston Salla Rönkkö kommentoi.

‒ Maakunnan ja Kuopion työllisyystilanne on kehittynyt viime aikoina erittäin myönteisesti ja palkansaajien määrä on ollut kasvussa. Työllisyysaste onkin noussut Pohjois-Savossa viimeisten vuosien aikana erittäin paljon. Yhä useampi on siis saanut töitä. Osa näistä töistä on luonnollisesti osa-aikatöitä ja pätkätöitä. Taantuman aikaan erityisesti osa-aikaiset, projektiluonteiset ja lyhytkestoiset työt lisääntyivät. Nyt kun talous on kääntynyt positiiviseen suuntaan, on avointen työpaikkojen luonne myös muuttunut ja tarjolla on ollut enemmän pidempikestoisia työtehtäviä. Kohtuullisen iso osa työllisyyskasvusta on tullut määräaikaisesta osa-aikatyöstä, samaan aikaan merkittävä osa uusista työllistyneistä tulee työvoiman ulkopuolelta, ELY-keskuksen yrittäjyys ja osaaminen -yksikön päällikkö Jan Blomberg kertoo.

HUOMATTAVAA MUUTOSTA on tapahtunut jopa yhden kuukauden aikana vuoden 2018 vaihteen jälkeen. Blomberg muistuttaa, että vaikka kehitys on ollut nousujohdanteinen, työttömyyttä on silti yhä paljon. Kuopion kaupungin työllisyyspalvelun panostus rekrytointiin yksi niistä toimista, jolla pyritään löytämään työntekijöitä paikallisille yrityksille.

‒ Huolimatta viime aikojen hyvästä taloustilanteesta ja työllisyyden hyvästä kehityksestä oli Pohjois-Savossa tammikuun lopussa 13 103 työtöntä työnhakijaa. Määrä on ollut laskeva, esimerkiksi vuotta aiemmin vastaavana ajankohtana työttömiä oli 2 117 enemmän. Tällä hetkellä työttömyys vähenee kaikissa ryhmissä, myös pitkäaikaistyöttömyys vähenee. Työttömyys vähenee myös kaikilla alueilla. Työttömien työnhakijoiden osuus työvoimasta Pohjois-Savossa oli 11,6 prosenttia, mikä on 1,9 prosenttiyksikköä pienempi kuin vuosi sitten. Työttömiä on edelleen paljon, vaikka samaan aikaan joillakin yrityksillä on pulaa osaavasta työvoimasta, Blomberg kommentoi.

‒ Työpaikkoja ei ole ainakaan viimeiseen kymmeneen vuoteen ollut näin paljon avoinna. Uusia avoimia työpaikkoja oli jopa 20 prosenttia enemmän. Verrattuna viime vuoden tammikuun lopun tilanteeseen avoimia työpaikkoja oli jopa 60 prosenttia enemmän. Erityisesti teknologiateollisuus ja rakentaminen ovat olleet aktiivisia työvoiman rekrytoijia. Koko ajan myös muilla aloilla ollaan rekrytoimassa entistä enemmän, seuraavaksi talouden jatkuessa suotuisana myös palvelualan työpaikat tulevat lisääntymään, Blomberg jatkaa.

TULEVAISUUDEN SUHTEEN alueen työllisyysnäkymät näyttävät hyviltä. Elinkeinoelämän ja yritystoiminnan osalta tilanne on tällä hetkellä selvästi parempi kuin vuosi sitten, ja vuoden takaisella tasolla ollaan vain Koillis-Savon seutukunnassa. Lähitulevaisuuden näkymien perusteella positiivisen kehityksen odotetaan edelleen jatkuvan.

‒ Yritysten ja talouden positiivinen vire jatkuu ja odotukset avointen työpaikkojen suhteen ovat edelleen hyviä. Osaan työpaikoista on ollut vaikea löytää osaajia, minkä vuoksi työllistyäkseen voi joutua kouluttautumaan, hankkia uutta osaamista tai jopa kouluttautua uudelle alalle. Työpaikat eivät myöskään välttämättä ole samalla paikkakunnalla, joten työn saadakseen kannattaa varautua kulkemaan toiselle paikkakunnalle töihin, Blomberg kommentoi lopuksi.

 

pohjois-savo
työllisyys
tilasto
kuopio
työttömyys

Saatat tykätä myös näistä jutuista

Lähetä juttuvinkki tai kuva