Osakeyhtiölain
uudistus
helpottaa pien-
yritystoimintaa

Teksti Digimag/Marlene Sanoukian Kuva Pexels
Osakepääomavaatimuksen poistumisen myötä osakeyhtiön perustaminen on nyt hyvä vaihtoehto toiminimiyrittäjillekin.

Osakeyhtiön on heinäkuun alusta voinut perustaa ilman osakepääomaa. Eduskunnan 18. tammikuuta hyväksymä hallituksen esitys poisti yksityisiltä osakeyhtiöiltä tähän asti vaaditun 2 500 euron osakepääomavaatimuksen. 

Uudistuksen tavoitteena on oikeusministeriön mukaan helpottaa ammatin harjoittamista ilman henkilökohtaista vastuuta, vahvistaa yritystoiminnan edellytyksiä ja tukea hallituksen norminpurkutavoitetta. Tarkoituksena on myös helpottaa digitaalista ilmoittamista ja rekisteröinnin automatisointia.

Vähimmäispääomavaatimusta perusteltiin aiemmin velkojiensuojalla ja muiden maiden osakepääomavaatimuksilla. Niillä ei kuitenkaan nykyisin enää ole käytännössä merkitystä, sillä osakepääomavaatimus on poistettu valtaosassa EU-valtioista ja velkojien suojan kannalta merkittäviä ovat tilinpäätöstietojen saatavuus ja muut avoimuusvaatimukset.

SAVON YRITTÄJIEN toimitusjohtajan Arto Nykäsen mukaan uudistus pienentää henkilökohtaista riskiä ryhtyä yrittäjäksi. Toiminimellä toimiva vastaa henkilökohtaisesti kaikesta tekemisestä, myös veloista, osakeyhtiössä vastuussa on yhtiö. 

– Osakeyhtiöllä riski on rajoitettu. Palvelualoilla jälkiriski on pienempi kuin esimerkiksi rakennusalalla, jolla urakoitsija kantaa riskiä 10 vuotta, Nykänen toteaa.

Osakepääoman sijoittamatta jättämisessä piilee Nykäsen mukaan toisaalta oma riskinsä. 

– Kyky kantaa vastuuta on silloin puuttuvaa osakepääomaa verran pienempi. Yhtiön täytyy miettiä, mitä se tekee, jos osakepääoma on jonakin vuonna miinuksella, Nykänen huomauttaa.

Osakeyhtiön perustaminen voi siis olla hyvä vaihtoehto, kunhan on tietoinen osakeyhtiön velvoitteista. Osakeyhtiöltä edellytetään kahdenkertaista kirjanpitoa ja tilinpäätöksen laatimista, ja sillä täytyy olla hallitus, jossa on vähintään yksi varajäsen.

TOIMINIMI KANNATTAA valita yritysmuodoksi silloin, kun toiminta on pienimuotoista ja se perustuu yrittäjän omaan työpanokseen. Jos yritystoiminta on suurta ja työntekijöitä on useampia, tarkoituksenmukaisinta on perustaa osakeyhtiö. Osakeyhtiössä voidaan nostaa osinkoa ja palkkaa joustavasti, ja siihen voi myös tulla mukaan osakkaita ja sijoittajia.

Nykäsen mukaan osakeyhtiö on ulospäin uskottavampi kuin toiminimi esimerkiksi vientikaupassa, sillä ulkomailla ei aina ymmärretä, mitä toiminimi tarkoittaa.

Jos toiminimiyrittäjä haluaa muuttaa yritysmuotonsa osakeyhtiöksi, hänen täytyy laatia yhtiöjärjestys ja tehdä ilmoitus kaupparekisteriin. Näin hän perustaa uuden yrityksen ja saa siten uuden Y-tunnuksen, ja yritystoiminnan omaisuus ja velat siirtyvät uudelle osakeyhtiölle. Yhtiömuodon muutos ei saa muuttaa yrityksen liiketoimintaa. Toiminimen lopettaminen käy sujuvasti yksityisen elinkeinonharjoittajan lopettamisilmoituksella Patentti- ja rekisterihallitukseen. 

Lähteet: oikeusministerio.fi, yrittajat.fi

osakeyhtiö
toiminimi
pääoma
yritys
yrittäjyys
Savon Yrittäjät
Arto Nykänen

Saatat tykätä myös näistä jutuista

Lähetä juttuvinkki tai kuva