Osaava
ammattilainen
kasvun apuna

Teksti Digimag/Sisko Korhonen Kuvat Grano
Asiakkaiden tavoittamiseen käytettävät keinot lisääntyvät jatkuvasti, mutta ilman alan osaajaa ne voivat jäädä huomiotta.

Ammattilaiseen tukeutuminen on yrityksille kannattavaa aina, kun puhutaan markkinointiviestinnän ratkaisuista. Alalle kouluttautuneet tekijät pitävät yrityksen mainonnan ja ulostulon yhtenäisinä. Asiantuntijan puutteen huomaakin usein selvistä kirjoitusvirheistä ja käännöskukkasista, sekä heikosti suunnitelluista markkinointiviesteistä, jotka eivät puhuttele yleisöä.

Ammattilainen suunnittelee hyvin, pitää asiakkaan puolia ja huomioi kustannustehokkuuden. Nykyisenä tiedon ja teknologian aikakautena myyjiä, metodeja ja ratkaisuja on niin valtava määrä, että osaava kumppani on äärettömän arvokas liikevaihdon ja tunnettavuuden kasvua pohdittaessa.

Kun nykymarkkinoinnissa yhdistetään sekä digitaalisia että painetun median ratkaisuja, on asiantuntijalle käyttöä. Painovärit aiheuttavat rajoituksia väri- ja sävymaailmaan, eivätkä ne näytä samoilta kuin tietokoneen ruudulla. Väri myös toistuu eri tavoin paperilla, teipissä, valomainoksissa ja kankaalla. Pahimmillaan yrityksen tunnistettavuus voi kärsiä vääristä väreistä, sillä oikea värimaailma on hyvin tärkeä osa yrityksen imagoa.

‒ Brändinhallinnan vuoksi esimerkiksi Fazerin sinisen ja Fortumin vihreän sävyjen on oltava juuri oikeanlaisia. Siksi värien on kuljettava linjakkaasti sekä digi- että analogisessa maailmassa, kertoo Grano Oy:n myyntijohtaja Niko Tuominen.

GRANO OY on Pohjoismaiden suurin sisältömarkkinointitalo, joka toimii 27 paikkakunnalla tuhannen ihmisen voimin ja tarjoaa erilaisia markkinointiin liittyviä työkaluja. Yrityksen liikevaihto on vuositasolla 140 miljoonaa euroa, josta se tekee softapalvelua lähes kymmenellä miljoonalla eurolla vuodessa. Yrityksen tärkein palvelu on kuitenkin oma henkilöstö, eli myyjät, jotka etsivät ratkaisuja asiakkaiden ongelmiin.

‒ Vaikka asiakkaina olisivatkin myyntiyhtiöt, harva on perillä kaikkein moderneimmista viestintämenetelmistä. Meillä on valtava talo, jolla on mahdollisuuksia kokeilla uusia markkinoinnin ratkaisuja ja metodeja ja myös epäonnistua niissä, Tuominen kertoo.

Palveluihin kuuluvat myös tietoja julkaisevat ja hallinnoivat ohjelmistot, verkkosivujen ja muiden digital signage- tai bannerisisältöjen luonti, taittoautomaatio ratkaisut, kohderyhmien ja asiakkaiden etsintä, painopalvelut sekä suurkuvaratkaisut.

Tietoja hallinnoivat ohjelmistot pitävät valtavat tiedostomäärät järjestyksessä. Ajan tasalla olevien tietojen, sopimusten ja esitysten on oltava helposti saatavilla, jotta potentiaaliselle 
asiakkaalle on esittää luotettavia ratkaisuja. Vahingossa asiakkaalle lähetetyssä vanhassa versiossa voi olla väärät ehdot ja hinnat, mikä voi kostautua asiakkaan luottamuksen menetyksenä tai rahallisena tappiona.

TUOMINEN ITSE päätyi Grano Oy:lle töihin tuskastuttuaan siihen, että suomalaiset palvelut jäivät heikompien kansainvälisten kilpailijoiden jalkoihin. Ennen sitä hän oli asunut useamman vuoden ajan Hollannissa ja tehnyt 14 vuoden ajan kansainvälistä kauppaa muun muassa Euroopassa, Amerikassa ja Aasiassa.

‒ Ylivertaiset suomalaiset ratkaisut jäivät varjoon kun taas huonommat palvelut kukoistivat, koska niiden uskottavuus oli parempi, Tuominen muistelee.
Hänen mukaansa suomalaiset osaavat nykyään myydä jo maailmallakin, mutta markkinointi jää jalkoihin.

‒ Myyjät olivat aina vähän myöhässä, kun kansainvälinen kilpailija ehti jo lyödä kaupat lukkoon heikommalla palvelulla.

Grano kokeilee toiminnassaan rohkeasti uusinta teknologiaa. Kokeilevassa käytössä on muun muassa automatisoitu video template, johon asiakas voi tuoda omalta koneeltaan kuvan ja mainostekstin. Video animoituu automaattisesti. Sen jälkeen asiakas voi itse valita, missä myymälöissä videomainos pyörii. Myös AR-ratkaisuja ja virtuaalimaailmaa on hyödynnetty rakennus- ja kiinteistöalan asiakkaiden kanssa.

Kasvojentunnistamiseen perustuvat mainostaulut ovat olleet mukana muutamassa käytännön projektissa, hyvällä menestyksellä. Isot mainosnäytöt varustetaan teknologialla, joka lukee ohikulkijoiden kasvot, ja mainokset vaihtuvat potentiaalisen kohderyhmän mukaan. Näin ollen esimerkiksi kaupassa asioiva perhe voi nähdä arjelleen olennaisten tuotteiden mainoksia.

HYVÄ MAINONTA on parhaimmillaan pysäyttävää ja selkeästi yhdelle kohderyhmälle fokusoitua. Liian yleispätevä mainos toimii helposti mainostajaansa vastaan.

‒ Jos mainos on tehty geneerisesti uskaltamatta valita konkreettista kohderyhmää, se ei pysäytä ketään. Sellainen markkinointi käy hyvin kalliiksi, Tuominen sanoo.
Etenkin kivijalkakauppojen kampanjat ovat hintavia, joten onnistumisen maksimoimiseksi mainonnassa on otettava huomioon asiakkaiden liikehdintä ja spontaaniin ostopäätökseen vaikuttavat asiat. Myös kampanjan julkista keulahahmoa harkittessa on tehtävään valittava kohderyhmää edustava, samastuttava henkilö.

Onnistunut kampanja tai palvelu lähestyy ihmisiä yksilöinä.

‒ Liian usein lauletaan vain yhden tuotteen tai palvelun mantraa, vaikka jokainen ihminen on yksilöllinen. Ei siis ole vain yhtä ainoaa keinoa tavoittaa ihmisiä, ja siksi tarvitaan asiantuntijoita, Tuominen kiteyttää. 

Grano Oy
Jynkänkatu 8, Kuopio
Aluemyyntijohtaja Arto Pelho
Puh. 044 766 2627, arto.pelho@grano.fi
www.grano.fi

 

Grano Oy
markkinointi
brändinhallinta

Saatat tykätä myös näistä jutuista

Lähetä juttuvinkki tai kuva