Omistaja vaihtoon, yritys jatkoon

Omistaja vaihtoon,

yritys jatkoon

Teksti: Jere Lehtonen, Tarja Anunti Kuvat: NMT Arkisto
Kasvava määrä yrittäjiä Suomessa on jäämässä eläkkeelle. Jatkaja liiketoiminnalle löytyy omistajanvaihdoksen kautta.

Uudelle yrittäjälle tai liiketoimintaansa laajentavalle yritykselle jo olemassaolevan yrityksen tai sen liiketoiminnan ostaminen voi olla järkevä vaihtoehto, sillä samalla saa yleensä valmiin asiakaskunnan ja välineet liiketoimen harjoittamiseen. 

Ostettavaa on tällä hetkellä paljon, sillä Suomen yrittäjät eläköityvät. Vuoden 2015 valtakunnallisen omistajanvaihdosbarometrin mukaan lähivuosina eläkkeelle jääviä yrittäjiä on peräti 78000. Valtaosa omistajaa vaihtavista yrityksistä on mik- royrityksiä. 

- Lisäystä omistusjärjestelyjen volyymissa on selkeästi Pohjois-Savonkin alueella nähtävissä, Finnveran Savo-Karjala -alueen aluejohtaja Hannu Puhakka sanoo.

NOIN KOLMANNEKSELLE yrityksistä jatkaja toiminnalle löytyy omasta perheestä tai yrityksen sisältä. Kuopion vuoden yrittäjänä vuonna 2014 palkittu Satu Krogerus löysi perinteikkäälle olut- ja ruokaravintola Bierstubelle jatkajat ravintolan pitkäaikaisista työntekijöistä. Omistajanvaihdos toteutettiin liiketoiminnan siirrolla jatkajien yritykselle. 

- Ravintola on tullut tutuksi näinä vuosina. Meillä on vakiintunut asiakaskunta ja hienot eväät, joilla mennä kohti tulevaisuutta pienillä uusilla mausteilla, hymyilevät syyskuun alussa aloittavat ravintolan uudet yrittäjät, Laura ja Pekka Laukkanen

Jopa 39% 55-vuotiaista tai sitä vanhemmista yrittäjistä arvelee myyvänsä yrityksensä ulkopuoliselle, kun itse luopuu päävastuusta. Ostajan löytäminen ja yrityskaupan onnistunut toteutuminen vaatii kuitenkin panostamista.

- Omistusjärjestelyn haasteet voidaan tiivistää viiteen asiaan. Nämä ovat ostajan ja myyjän kohtaaminen, yrityksen arvon määrittely, riittävän ajoissa aloittaminen, rahoituksen järjestäminen sekä asiantuntija-avun käyttö, toteaa Puhakka. 

Kuopiolainen perinteinen valokuvaamo, Studio Liisa, siirtyi uuden yrittäjän luotsaukseen kolme vuotta sitten.

- Omistajanvaihdos oli tavoitteena alusta alkaen, koska tiesin, että aiempi yrittäjä oli luopumassa yrityksestä eläkeiän lähestyessä. Emme tunteneet toisiamme ennestään, mutta tutustuin ensin muutaman kuukauden ajan yritykseen työntekijänä ja sitten teimme kaupat, kertoo nykyinen yrittäjä Eveliina Immonen.

POHJOIS-SAVON YRITTÄJIEN kaksivuotinen Sujuvat omistajanvaihdokset Savossa, SOS, pyrkii osaltaan auttamaan omistajanvaihdosten sujumista. 

- Tämä on koulutushanke, jonka tavoitteena kouluttaa ja tiedottaa tilitoimistoja, yritysneuvojia ja yrittäjiä, sanoo hankkeesta vastaava Antero Peiponen

SOS-hanke pyrkii valmentamaan yrittäjiä omistusjärjestelyjen haasteisiin, kehittämään työkaluja ja kouluttamaan asiantuntijoita auttamaan omistusjärjestelyissä sekä parantamaan palveluntarjoajien näkyvyyttä ja linkittämään julkinen ja yksityinen yritysneuvonta paremmin toisiinsa.

- Pyrimme tuomaan esille niitä tärkeitä seikkoja, jota yrityskaupoissa on huomioitava. Monet ovat tärkeitä jokaiselle yrittäjälle. Yksi niistä on yrityksen myyntikunto. Periaatteessa yrityksen olisi oltava joka hetki myyntikuntoinen. Se tarkoittaa yksinkertaisesti sitä, että yrityksen paperiasiat, tase ja tulevaisuudentekijät ovat kunnossa, selvittää Peiponen. 

Yrityksen toiminnan selkeä ja perusteellinen dokumentointi mahdollistaa sen, että ulkopuolinen taho kykenee tekemään todellisuuteen pohjautuvan arvion yrityksen elinvoimaisuudesta, oli kysymyksessä sitten ostaja, rahoittaja tai yrityksen arvonmääritystä suorittava asiantuntijataho. 

LIIALLINEN OMATOIMISUUS yrityskaupoissa voi olla vahingollista. Yritys-Suomen tietojen mukaan tällä hetkellä yli puolet yrityskaupan tehneistä pettyy kauppaan tavalla tai toisella. Asiantuntijoiden käyttö tuo rutiinia ja kokemusta omistusjärjestelyihin ja auttaa asioiden sujumista oikein.

Tieto ja sen saatavuus ovat avainasemassa myös omistusjärjestelyn osapuolten kohtaamiselle.

- Omistusjärjestelyjä voi verrata asuntomarkkinoihin, Puhakka ehdottaa.

- Asuntojen arvot ja niitä määrittävät tahot ovat hyvin saatavilla ja kaikkien tiedossa. Kaupan osapuolten kohtaaminen ja rahoitus toimivat sulavasti. Tällaisia järjestelmiä soisi myös yritysten omistusjärjestelyihin. On tärkeää kyetä kehittämään sellainen verkosto, jonka kontaktipisteistä omistusjärjestelyjen osapuolet voivat helposti lähteä toimimaan. Mitä paremmin eri osapuolet pääsevät tietoon käsiksi, sitä paremmin omistusjärjestelyt sujuvat.

Myös Peiponen viittaa asuntomarkkinoihin. Hän toivoo Pohjois-Savon ja Itä-Suomen alueelle yrityspörssin kaltaisia toimijoita, asiantuntijoita, jotka välittävät myynnissä olevia yrityksiä. 

- Sellaisia on maailmalla ja Etelä-Suomessa, mutta tänne tällaiset kaupalliset välittäjät eivät ole vielä riittävässä määrin juurtuneet. Se lisää yrittäjän itsensä painetta tehdä yrityksestä houkutteleva ja laittaa se esiin ostohalun herättävällä tavalla, pohtii Peiponen.

 

Fakta:

TIETOLÄHTEITÄ YRITYSTÄ OSTAVALLE

Savon Yrittäjät, www.yrittajat.fi
Finnvera, www.finnvera.fi
Uusyrityskeskukset, www.uusyrityskeskus.fi
Yritys-Suomi, www.yrityssuomi.fi 

OMISTAJANVAIHDOKSEN PLUSSAT:

1. Käytännöt
Toiminnassa olevalla yrityksellä on käytäntöjä, joista osa on varmasti käyttökelpoisia myös uuden yrittäjän aikakaudella. Kaikkea ei tarvitse, eikä kannata rakentaa itse eikä pistää uusiksi. Suunnitelmia voi tehdä ja toimintaa kehittää rauhallisemmalla syklillä kuin aloittavan yrityksen kanssa. 

2. Asiakaskunta
Yrityksellä on olemassa olevaa ja vakiintunutta asiakaskuntaa, jolloin toimintaan kiinni pääseminen on helpompaa. Asiakkaat tuovat kassavirtaa, joka helpottaa mahdollisia investointeja. 

3. Tunnettuus 
Yritys on nimenä tunnettu toimija, eikä kaikkia markkinointiponnisteluja tarvitse aloittaa lähtöpisteestä. Uudistukset on toisaalta toteutettava pieteetillä ja tyylillä. 

Bierstube
Omistajanvaihdos
Bierstube on vuonna 1971 perustettu saksalaistyyppinen A-oikeuksin varustettu oluttupa, joka tarjoaa ruokaa ja juomaa kotoisassa ympäristössä. Eloissa ravintolassa on yli 70 olutmerkkiä, laaja siiderivalikoima, maukasta ruokaa ja iloinen palvelu. Teemaviikoilla tarjoillaan erikoisuuksia maailmalta. Ruokalistalta löytyy niin...
Yhteystiedot: Kasarmikatu 5-7
Kuopio
70110
172821532
Aukioloajat:
Liike on suljettu
Ma - Pe: 15:00-24:00
La: 12:00-24:00
Su: 12:00-22:00

Tutustu myös näihin yrityksiin

Saatat tykätä myös näistä jutuista

Lähetä juttuvinkki tai kuva