Omaa tietä etsimässä

Omaa tietä etsimässä

Teksti Digimag/Heta Jyrälä Kuvat Pexels, Digimag/Mirka Happonen & Anne Kettunen
Opiskelun vastapainoksi Kuopio tarjoaa nuorekasta elämänmenon sekä liikkumisen että harrastamisen myötä. Kuopiossa on tilaa olla, hengittää, tulla, mennä ja jäädä.

Kuopio on monien kohtaamisten kaupunki, jonne tullaan opiskelemaan kauempaakin. Kaupungin suurimmat vetovoimatekijät ovat laadukas koulutus sekä sopiva välimatka kotikonnuille. Opiskeluajat sisältävät paljon haaveita, mutta myös suunnan etsimistä omaa juttua kohti. 

Monet opiskelijat arpovat, että mitä tehdä valmistumisen jälkeen. 19-vuotias Miska Palsio muutti Kuhmosta opiskelemaan Kuopioon ja päätyi Taidelukio Lumitiin opiskelijaksi. Nyt menossa on abivuosi penkkareineen ja ylioppilaskirjoituksineen.

– Olen aina ollut kiinnostunut taiteista, itsensä ilmaisemisesta sekä harrastanut tanssia pienestä pitäen, joten ilmaisutaitolinja oli luonteva vaihtoehto, Palsio taustoittaa.
Hyppy itsenäiseen elämään, noin kolmen tunnin ajomatkan päässä kotoa, on sujunut mukavasti. Aluksi vastuunottaminen itsestä tuntui vaikealle, mutta nykyään Palsio nauttii omasta vapaudesta.

– Ensin yksin asuminen oli hankalaa, piti ostaa omat ruuat, pestä pyykit ja päättää kaikesta. Mieluusti olisin ottanut perheeni tänne mukaan, Palsio muistelee alkuaikojaan Kuopiossa. 

Osa perheestä tulikin perässä myöhemmin, sillä nyt myös pari vuotta nuorempi veli opiskelee samassa lukiossa. Veljekset asuvat yhteisessä asunnossa ja huolehtivat välillä toistensa aamuherätyksistä. Pääosin Palsio vakuuttaa molempien heräävän kyllä itse.

– Kuopio oli entuudestaan tuttu kaupunki jollakin tasolla, sillä ainakin kuusi vuotta olin käynyt täällä Kuopio tanssii ja soi -tapahtuman tanssileirillä. Eniten uusia ystäviä on löytynyt koulun kautta. On mukavaa, kun ympärillä on paljon samantyyppisiä ihmisiä ja täällä voi olla oma itsensä, Palsio hymyilee.

Taidelukiossa opiskelu on ollut Palsiosta antoisaa varsinkin, kun siellä on päästy toteuttamaan oikeita produktioita. Viime keväänä taidelukiolaiset tekivät yhteistyössä Kuopion kaupunginteatterin kanssa Romeo ja Julia -musiikkinäytelmän, jossa Palsio sai esittää Romeon kaveria Balthazaria.

– Oli todella hienoa päästä näkemään, mitä teatterielämä on oikeasti. Kahdeksan tunnin päivistä saatettiin käyttää vain pari tuntia varsinaiseen harjoitteluun, sillä esityksen tekemiseen kuuluu paljon muitakin asioita. Siellä myös painotettiin tärkeitä asioita, kuten ajoissa olemista, Palsio kuvailee.

Palsio kertoo, että opintoihin kuuluu muun muassa improvisaatioharjoituksia sekä musiikkia ja tanssia. Hän kaipaisi vielä enemmän ilmaisutaidon opetusta. Tanssin lisäksi nuorukainen listaa kiinnostuksen kohteikseen muun muassa muodin ja vaatteet.

– En tiedä vielä mikä minusta tulee isona. Lukion jälkeen lähden ehkä armeijaan, mutta sen jälkeen suunnitelmat ovat vielä avoinna. Ehkä lähden maailmalle ja työskentelen vuoden banaaniplantaasilla? Kyllä se oma paikka vielä löytyy, Palsio hymyilee.

Maiju Pajunen opiskelee Itä-Suomen yliopiston terveystieteiden tiedekunnan lääketieteen yksikössä nyt toista vuotta. Kouvolasta muuttanut 26-vuotias Pajunen kertoo, että Kuopioon hän tuli sattumalta ensimmäisen kerran jo monia vuosia sitten lukemaan vuodeksi fysiikkaa ja sitten vielä puoleksi vuodeksi valmennuskurssille.

– Jo silloin Kuopio tuntui kotoisalta, mutta muutin kuitenkin töiden perässä vielä takaisin Kouvolaan. Sitten tapasin kihlattuni ja muutimme Lahteen. Ajatuksena oli hakea lääketieteelliseen Helsinkiin ja kulkea sinne Lahdesta käsin, jossa poikaystäväni opiskeli. Loppujen lopuksi poikaystävä valmistui ennen kuin minä pääsin lääkikseen, joten ehdotin muuttoa Kuopioon, Pajunen kertaa taustojaan.

Lopulta Pajusen muuttokuorma kärrättiin Kuopioon kolmatta kertaa, ja nyt hän on täällä pysyäkseen – tai ainakin opintojen loppuun saakka. 

– Lääkärinä haluan päästä tekemään jotain käsilläni. Se voi olla jokin kirurgian ala tai jotain muuta, hän miettii. 

Lääketieteellisessä opinnot kestävät kuusi vuotta, joista ensimmäiset pari vuotta käydään läpi perusopintoja. Kolmannesta kuudenteen vuoteen on kliinisiä opintoja, jotka suoritetaan Kuopion yliopistollisessa sairaalassa. Niiden vuosien aikana käydään läpi lääketieteen erikoisaloja sekä harjoitellaan potilaan tutkimista. Valmistumisen jälkeen tulee suorittaa terveyskeskuspalvelu, jonka jälkeen lääkärit pääsevät erikoistumaan tietylle alalle.

– Vaikka klinikassa käydään monia aloja läpi, niin vasta erikoistuessa pääsee kunnolla kokemaan, mitä työ tarkoittaa käytännössä, Pajunen täsmentää.

Pajunen näkee mahdollisena vaihtoehtona Kuopion jäämisen ja perheen perustamisen opintojen jälkeen. Myös aluksi hieman epäileväinen kihlattu on tykästynyt Kuopioon. Pajunen listaa Kuopion hyviksi ominaisuuksiksi rennot ihmiset, oikeat vuodenajat ja hyvän maantieteellisen sijainnin. Kuopiosta pääsee nopeasti etelään sukulaisiin, mutta sijainti on kuitenkin sen verran pohjoisessa, että saa nauttia kunnon talvesta ja kesästä.

– Luonnossa liikkuminen ja varsinkin hiihtäminen sujuu Puijon maastoissa mahtavasti, Pajunen hehkuttaa.

– Olen myös iloinen, että pääsin juuri Kuopioon opiskelemaan. Täällä opiskellaan kurssikavereiden kanssa yhdessä, saa kysyä, jos on epävarma ja saa varmasti muilta tukea, 
Pajunen kertoo.

Savonia-ammattikorkeakoulusta restonomiksi kaksi vuotta sitten valmistunut 24-vuotias Marika Pulkkinen toimii matkailualalla markkinoinnin freelancerina. Hänkään ei vielä opintojen aikana tiennyt, mitä ihmettä haluaisi isona tehdä.

– Ei ole hätää, jos tuntuu, ettei ihan tiedä mitä haluaa. Uteliaisuudella, nöyryydellä ja ahkeruudella tulee lopulta tuloksia, Pulkkinen vakuuttaa.

Hän onkin elävä esimerkki mutkien kautta oman paikan löytämisestä. Kainuusta Pulkkinen muutti Kuopioon ensin ammattikouluun opiskelemaan matkailupalveluiden tuottajaksi. Poikaystävän myötä hän vaihtoi siirto-opiskelun myötä Vuokattiin opiskelemaan tutkinnon loppuun ja valmistui sieltä vuonna 2013. 

– Olin varma, että valmistumisen jälkeen haluan vain töihin. En kuitenkaan löytänyt mieleisiä tehtäviä, joten sattuman kaupalla hain yhteishaun viimeisenä päivänä Savoniaan restonomiksi ja pääsin sisään. Edessä oli taas muutto Kuopioon, kertoo Pulkkinen.

Kuopio oli hänelle ykkösvaihtoehto, sillä ammattiopistovuosi oli jättänyt häneen syvän kaipuun takaisin Kallaveden äärelle. Kaupunki on pieni ja suuri, sopivassa paikassa ja sieltä pääsee nopeasti myös takaisin kotiin perheen luokse. 

Restonomin opintojen aikanakin Pulkkiselle oli vielä hieman epäselvää, mitä kaikkea tutkinnolla voisi tehdä. Samalla hänelle paljastui, miten laajasta toimialasta matkailussa on oikein kyse. Ulkomailla elämistä hän kävi kokeilemassa puolen vuoden vaihto-opiskelijuuden verran Barcelonassa.

Pulkkiselle harjoittelu- ja opinnäytetyöpaikka Kuopio Convention Bureau -hankkeessa viitoittivat tietä markkinoinnin, tapahtumien ja kongressien järjestämisen puolelle. Valmistumisen jälkeen hän on tehnyt muitakin työtehtäviä, kunnes alkoi tänä syksynä tehdä markkinointiassistentin töitä entiseen harjoittelupaikkaansa.

– Työ on monipuolista ja saan paljon vastuuta. Alan tuntea ihmisiä ja he alkavat tuntea minut. Pikkuhiljaa erilaisten tehtävien ja kohtaamisen kautta oma ammatillinen identiteetti vahvistuu, Pulkkinen uskoo. 

 

Koulutus
opiskelu
opiskelija
Savonia-ammattikorkeakoulu
Itä-Suomen yliopisto
Taidelukio Lumit

Saatat tykätä myös näistä jutuista

Lähetä juttuvinkki tai kuva