Nuorelle kesätyöksi metsä

Nuorelle

kesätyöksi

metsä

Teksti Digimag/Heta Jyrälä Kuva Shutterstock
Huolellisesti hoidettu metsä näkyy sekä laadukkaampana puumateriaalina että metsänomistajien kukkaroissa. Vastuullinen nuori saa metsänhoidosta hyväpalkkaisen kesätyön.

DigiMetsä-koulutushankkeen maksuttomien koulutusten tavoitteena on innostaa nuoria metsänhoidon pariin. Metsänhoitoon tarvitaan lisää tekijöitä, metsänomistajia ja perheenjäseniä Pohjois-Karjalan ja Pohjois-Savon alueella. Myös osaamista tarvitaan lisää, koska alueella on paljon viivästyneitä taimikon varhaisperkauskohteita.

– Metsänomistajien keski-ikä on tällä hetkellä 62 vuotta. Metsä puolestaan vaatii kasvaakseen noin 80 vuotta, joten metsänomistajien ikä ei tahdo riittää kaiken hallitsemiseen ja oppimiseen, taustoittaa projektipäällikkö Juha Venäläinen.

Venäläisen mukaan metsänomistajia halutaan kouluttaa tarpeeksi ajoissa metsänhoidon saloihin. Huolella tehty taimikon hoitaminen näkyy puukaupan hetkellä myös lompakon paksuudessa. Metsänomistajia kannustetaan siirtämään metsää nuoremmalle polvelle tarpeeksi ajoissa, jotta esimerkiksi metsävähennysoikeus saadaan hyödynnettyä jatkajalle parhaalla mahdollisella tavalla.

– Nuoret on hyvä innostaa jo pienestä pitäen metsäntöihin, jolloin oman omistajuuden aikana hoidon salat ovat verissä. Metsänhoidosta voi tehdä nuorelle vaikka kesätyön. Kun nuori käy perkaamassa metsää vaikkapa raivaussahan tankillisen, niin vanhemmat maksavat siitä palkan nuorelle, vinkkaa Venäläinen.

Pohjois-Savon ja -Karjalan alueella puun käyttö tulee lisääntymään tulevina vuosina roimasti. Kuopion alueella Finnpulpin perustaminen vilkastuttaa puun kysyntää. Yksityiset metsänomistajat ovat merkittävä tekijä puukaupassa. Hoidetusta metsästä saa parempilaatuista raaka-ainetta muun muassa kotimaisen huonekaluteollisuuden sekä metsäteollisuuden käyttöön. Metsänhoito palvelee myös metsän luontoarvoja ja virkistyskäyttöä.

Hankkeen koulutuksissa opitaan työn suunnittelua, työtekniikoita, työvälineiden käyttöä ja huoltoa sekä tunnistamaan eri puulajit. Seuraava maksuton webinaari on 3.5.2018 kello 17.30–20.30, ja siellä opetellaan ymmärtämään muun muassa metsäsuunnitelmia. Lumien sulettua on myös maastokoulutuksia, joissa opetellaan käytännössä raivaussahan käyttöä. Hanke kestää vuoden loppuun asti.

– Kursseille ovat tervetulleita metsänhoidosta kiinnostuneet, metsänomistajat, tulevat metsänomistajat, perheenjäsenet sekä kaikki muut yli 15-vuotiaat. Metsää tulee vaalia ja hoitaa kuten muutakin omaisuutta, tiivistää Venäläinen. 

DigiMetsä-koulutushanke
Projektipäällikkö Juha Venäläinen 
Puh. 044 361 9430, juha.venalainen@4h.fi
www.4h.fi/digimetsa

4H
Digimetsä
koulutushanke
metsänhoito
metsänomistaja

Muita saman alan yrityksiä

Saatat tykätä myös näistä jutuista

Lähetä juttuvinkki tai kuva