Nousua odotetaan

Nousua

odotetaan

Teksti ja kuva: Tarja Anunti
Haastavien taloustilanteiden keskellä kehitetään kaiken aikaa menestystarinoita ja kasvuneväitä.
Kirkastuneita suhdannenäkymiä

ELINKEINOELÄMÄN KESKUSLIITON JA Kuopion kauppakamarin julkistamasta suhdannebarometrista ilmenee, että Itä-Suomen
teollisuuden ja rakentamisen suhdannenäkymät ovat valtakunnan korkeimmat.

Yleisesti Pohjois-Savon yritysten suhdannetilanne on pysynyt heikkona, mutta suhdannenäkymät ovat kuitenkin kirkastuneet viime kuukausina. Kyselyssä tilanteen paranemista ennakoi 22% vastaajista ja kolme neljäsosaa arvioi tilanteen pysyvän ennallaan.

- Pitkittyneeseen taantumaan nähden Pohjois-Savon tilannetta voi pitää vähintään kohtuullisena. Tosin yritysten väliset erot ovat tällä hetkellä suuria, myös toimialojen sisällä, Kuopion alueen kauppakamarin toimitusjohtaja Silja Huhtiniemi pohtii.

Positiivista on se, että henkilöstömäärien vähentyminen on näyttänyt pysähtyvän.

- Olemme havainneet asiakkaillamme osin jopa henkilöstömäärän lisääntymistä. Me palkkasimme 25 lääkäriä viime vuonna, laajensimme toimitiloja Kuopiossa ja aloitimme kumppanuushankkeen Varkaudessa kunnallisen terveydenhuollon puolella, kerto Terveystalo Kuopion palvelujohtaja Pekka Taipale.

Barometrin tuloksia kommentoi tuoreeltaan myös Kylpylähotelli Rauhalahden uusi johtaja Maarit Paunonen, jonka mukaan kotimaiset asiakkaat ovat paikanneet venäläisten turistien puuttumista. Anniskelumyynti on laskenut, mutta ravintola- ja muut matkailupalvelut vetävät.

Teollisuuden ja kiinteistötekniikan urakointi- ja kunnossapitoalalla toimivalle Elcoline Groupille mennyt vuosi oli kasvua ja tulevaan
uskalletaan liittää varovaisia positiivisia odotuksia.

– Kasvumme oli 65 prosentin luokkaa ja uutta työvoimaa haetaan alkuvuodesta rekrytointimessuilta Kuopiosta, Iisalmesta ja Varkaudesta, urakointi- ja kunnossapitoyrityksen hallituksen puheenjohtaja Jere Räisänen kertoo.

Kuten tiedämme, maan ja maailman taloustilanne on ollut vaikea useita vuosia. Pohjois-Savo ei ole elänyt kuplassa eikä välttynyt vaikeuksilta. Ajoittainen harmaus on heijastunut maakuntaan ja saanut aikaan sen, että monissa tilanteissa huonot uutiset ovat peittäneet alleen hyvät. 
Kysyimme Kuopion alueen kauppakamarin toimitusjohtaja Silja Huhtiniemeltä, miltä maakunnassa näyttää nyt?

- Koko ajan kuitenkin tapahtuu paljon hyvää. Eri toimialoilla ja eri yrityksissä tilanne voi vaihdella todella paljon. Vaikeudet eivät vaikuta tasaisesti kaikkiin, vaan tähänkin aikaan kuuluu paljon menestyjiä. 

Huhtiniemen mukaan menestyksen aineksia on niillä yrityksillä, joilla on ollut mahdollisuus kehittää toimintaansa ja osaamistaan määrätietoisesti hankalassakin taloustilanteessa. Menestyjät eivät ole jääneet hautomaan harmauteen, vaan ovat toimineet aktiivisesti. 

- Vaikeassa tilanteessa monet yritykset joutuvat selviytymään säästämisen kautta. Se ei kuitenkaan usein edistä uuden ja tulevan luomista. Sen sijaan sellaiset toimet kuin uusien strategioiden kehittäminen ja investoiminen auttavat tarjoamaan asiakkaalle entistä parempaa tuotetta ja palvelua. 

MENESTYJISTÄ ESIMERKKEINÄ Huhtiniemi nostaa esiin niin suuria kuin pieniäkin toimijoita. Yläsavolainen suuryritys Ponsse Oyj tahkoaa erinomaista tulosta maailmalla ja pienemmässä luokassa kuopiolainen peltisepänliike PetterSteel on noussut valtakunnalliseen menestykseen. Juuri on uutisoitu myös nuorten kuopiolaisten yritysten Rocsolen ja Aurealis Pharman onnistumisista merkittävien sijoitusten keräämisessä kasvun tueksi.

- Tottakai menestys tässä taloustilanteessa vaatii yritykseltä ja omistajilta suuria panoksia. Eikä se yksistään aina auta. Yrityksissä puhutaan, että nyt on kaiken aikaa juostava ja kehitettävä toimintaa, ei voi pysähtyä. 

Kilpailu on yhä useammin globaalia ja kilpailijat voivat sijaita fyysisesti hyvinkin kaukana. Kehittämisen tahti on kova ja tilanne yksittäisessä yrityksessä voi muuttua suuntaan tai toiseen nopeastikin. 

- Neuvoni on, että taloudellisessa pulassa olevan yrityksen kannattaa panostaa strategian uusimiseen ja hallitustyöskentelyn vahvistamiseen. Ulkopuolisten osaajien tuominen hallitukseen on usein kehittävä ratkaisu. 

KEHITTÄMISAVUSTUKSIA, TALOUDELLISTA apua ja keskustelukumppaneita voi hakea monista organisaatioista, kuten Tekesiltä, ELY-keskuksesta, Finnverasta ja erilaisista asiantuntijapalveluita tarjoavista konsultointi- ja kehittämisyrityksistä.

- Ulkopuolista apua kannattaa ilman muuta hyödyntää tilanteessa, jossa vaaditaan yritykseltä uudistumista. Apua on tarjolla monessa suunnassa ja yleensä ovet ja yritykselle sopivat vaihtoehdot alkavat avautumaan, kun johonkin tahoon ottaa yhteyttä, kannustaa Huhtiniemi. 

Huhtiniemi ei rohkene ennustaa tulevaisuuden talousnäkymiä kovin pitkälle, mutta hänen mukaansa yleistunnelmat ovat aiempaa optimistisempia ja nousua odotetaan. 

- Meillä on Pohjois-Savossa paljon uusia hienoja avauksia, syntyneitä investointeja, suunnitelmia ja päätöksiä. On Savilahden alueen kehittäminen, Varkauden nousu, Finn-
pulpin suunnitelmat, Tahkon matkailuinvestoinnit ja monet muut. Nämä luovat vahvaa uskoa tulevaan.

Saatat tykätä myös näistä jutuista

Lähetä juttuvinkki tai kuva