Nousevien

tähtien maa

Teksti: Tanja Anunti Kuvat: Prime Frontier Oy
Ajattelutavan muutos on tulevaisuudentutkijan mukaan paras resepti markkinoiden pysähtyneisyydestä irrottautumiseen. Digitalisaation myötä positiivinen kehitys on mahdollista missä päin Suomea hyvänsä.

Tulevaisuudentutkija Ilkka Halava moittii suomalaista mediaa negatiivisten uutisten paisuttelusta.

- Voisi ajatella, että tässä talouden tilanteessa suomalainen media seuraisi innokkaammin uusia tekijöitä ja avauksia, mutta nyt murehditaan vain yt-neuvotteluja ja työpaikkojen vähentämistä. Kun 90% kaikista uutisista on surullisia, syntyy pessimismin ilmapiiri. Positiivista kehitystä tapahtuu ja sen esiintuomisella on suuri merkitys tulevaisuuden kannalta.

Halavan mukaan muutos edellyttää uudenlaisia ajattelun ja toiminnan tapoja. Se vaatii suomalaisilta yrityksiltä uudistuskykyä ja kokeilevaa innovointia.

- Murrosaikaan markkinat alkavat toimia eri tavalla ja työ järjestyy uudestaan. Suhdanteita on turha tuijottaa liikaa, kun asiat ovat pitkälti omissa käsissä.

Suomalaista kasvun kautta saa Halavan mukaan kuitenkin vielä odottaa. Ongelma ei ole se, että Suomessa olisi tehty vääriä valintoja, vaan se,ettei valintoja ole tehty ollenkaan.

- Meidän mentaliteettiin kuuluu vahvasti se, että on pidetty kiinni vanhasta hyvästä – tai aikoinaan hyvästä – tavasta. Emme ole riskinottajakansaa. Ihmiset ja yritykset eivät osaa tehdä ajoissa päätöksiä, kritisoi Halava.

TOIVOA EI ole menetetty, sillä kaiken aikaa tapahtuu positiivista kehitystä.

- Suomi on koulutettu maa ja meidän pitäisi käyttää henkistä pääomaamme hyväksemme. Osaaminen houkuttelee osaamista. Suomi voisi olla eräänlainen koko maailman koelaboratorio monella uudella alalla.

Investoinneissa pitäisi panostaa tulevaisuudentutkijan mukaan perinteisen tuotannon sijaan osaamiseen. Yhteistyökyky on ominaisuus, jonka hän nostaa erityisesti esiin niin yritysten kuin ihmistenkin kehittymisessä. Valoisa tulevaisuus on yhteistyön ja luottamuksen tulos.

- Täytyy muistaa, että Suomen asukasluku ei vastaa edes keskikokoisen kiinalaiskaupungin väestömäärää. On kestämätöntä, että tässä maassa riidellään niin monista asioista ja ristiriitojen taakse paetaan. Menestyvä Suomi rakennetaan 2020 -luvulla yhteistyöllä oikeilla pelipaikoilla.

SUURUUDEN EKONOMIAN ajatus on kohta historiaa, kun tilalle jyräävät monin puolin yhteisölliset hankkeet ja hajautetut ratkaisut.
Trendi on kasvussa muun muassa energiasektorilla. 3D-ratkaisujen kehittyminen ohjaa tuotantoa jälleen kohti paikallisuutta.

- Tuotannon automatisoituminen tekee halvan työvoiman maihin siirtymisen turhaksi. On havaittavissa muuttoliikettä Aasiasta takaisin Eurooppaan ja Suomeen. Tuorein suuri palaaja on Adidas, joka siirsi tuotantonsa takaisin Saksaan.

Suomalaisten pitäisi Halavan mukaan arvostaa enemmän maataan: meillä on loistava asumistiheys, turvalliset oltavat eikä luonnonkatastrofeja. Jos liialliset normit eivät nujerra kehitystä, on innovaatioidennousulle otollinen maaperä. Vastikään Kuopiossa vieraillut Halava korostaa Pohjois-Savon mahdollisuuksia näkyä maailmankartalla ja erottua osaamisellaan.

- Mikään paikkakunta ei ole liian pieni tai liian etäälläkehittymään. Nyt ollaan kaupunkivaltioiden aikakaudella. Keskustelu maaseudun ja kaupungin, pääkaupungin ja maakuntien välillä alkaa olla turha. Kuka vain Pohjois-Savossa voi kehittää hienon innovaation ja nostaa sen näkyväksi, vaikka toisella puolen maailmaa. Se ei kysy kuntaliitoksia eikä muita hallintohimmeleitä, vaan oikeiden ihmisten yhteistyötä.

tulevaisuus

Saatat tykätä myös näistä jutuista

Lähetä juttuvinkki tai kuva