Motivoidu uuden oppimiseen

Motivoidu
uuden oppimiseen

Teksti Digimag/Anne Kettunen Kuva Pexels
Pääsykokeisiin lukeminen, opinnoissa eteneminen ja työelämässä uuden oppiminen vaativat paljon innostunutta mieltä. Muutamilla nikseillä motivaatiota voi kohottaa ja oppimistapoja kehittää.

Oppimiseen vaikuttavat muun muassa oppijan älykkyys, kiinnostus opittavaan sisältöön, oppimisen taidot ja ikä.

Vastuu opinnoista on opiskelijalla itsellään. On hyvä perehtyä itsenäiseen työskentelyyn ja itsensä johtamiseen.  Itsensä johtaminen on muun muassa tavoitteellisuutta, itsetuntemusta ja stressin sekä ajankäytön hallintaa. Näistä taidoista on hyötyä itsenäisessä opiskelussa.

MOTIVAATIO JA innostus ovat oppimisen a ja o. Halu ja tarve oppia itselleen kiinnostavaa asiaa auttaa tavoitteiden saavuttamisessa. Pohdi, mikä sinua motivoi ja mihin tavoitteeseen haluat oppimisella päästä. Tavoite tulee olla itse asetettu, ei muiden asettama. 

Mikäli motivaatio on hukassa, pohdi mistä se johtuu. Auttaisiko opiskelutapojen parantaminen, realistisemman aikataulun laatiminen tai välitavoitteiden asettaminen. Tarvittaessa tukea ja ohjausta opiskelussa antavat koulujen opettajatuutorit, opinto-ohjaajat ja opintopsykologit.

Etsi itsellesi sopiva tapa opiskella. Lukemisen lisäksi oppia voi myös aihetta käsittelevien luentojen, videoiden sekä webinaarien avulla.On kätevää yhdistää juoksulenkit ja äänikirjojen kuunteleminen. Opiskelu koulu- tai työtoverien kanssa voi olla antoisaa. Yhdessä tiedon jakaminen, keskustelu ja asioiden oivaltaminen on oppimista kohentavaa.

Lukutekniikan kehittäminen parantaa oppimista. Hyvä ohjenuora on: silmäile, syvenny ja kertaa. Silmäilemällä ensin kirjan sisällysluetteloa läpi hahmottaa keskeisimmät aihealueet ja kokonaisuuden. Oppiminen tehostuu, kun tietää mihin kokonaisuuteen uusi asia liittyy.

Syventyminen on tehokasta pienissä pätkissä, joten on hyvä pitää taukoa noin puolen tunnin välein. Jotta keskittyminen pysyy tehokkaana, päivittäin kannattaa lukea maksimissaan muutamia tunteja. Luettua asiaa voi palauttaa mieleen kertaamalla ilman kirjaa. Tämä painaa asioita muistiin tehokkaasti. 

OPISKELUYMPÄRISTÖLLÄ ON merkitystä oppimisen kannalta, joten kannattaa järjestää hyvät olosuhteet ja luoda oppimiselle sopiva mielentila. Kun mieli on rento, tiedon omaksuminen nopeutuu ja muistitoiminta tehostuu. Musiikki, televisio, radio ja piippaileva kännykkä häiritsevät keskittymistä ja syövät oppimistehokkuutta. Jos kotona keskittyminen on hankalaa, voi se onnistua hiljaisessa kirjaston lukusalissa. Jos taustamusiikki auttaa keskittymistä, voi laittaa soimaan taustalle instrumentaalimusiikkia, usein sopivia tähän ovat klassisen musiikin, jazzin ja bluesin kappaleet. Kokeilla voi myös rentoutusmusiikin ja luonnonäänien vaikutusta. Itselleen sopivia soittolistoja voi koota taikka hyödyntää valmiiksi koottuja listoja.

Vinkit opiskeluun:

Tee yhdessä

Opiskele ja kertaa yhdessä kaverin kanssa. Soita tentin alla videopuhelu ja käy aihaluetta läpi. Kannustakaa toisianne, se motivoi opiskeluun.

Kokeile

Kokeile opiskelua tukevia sovelluksia. Todoistin avulla saat järjestystä elämään laatimalla tehtäväluetteloita.

Yhdistä
Yhdistä opiskeluun liittyvien podcastien kuuntelu ja lenkkeily raittiissa ilmassa. 

Luo
Luo itsellesi hyvä oppimisympäristö. Tasainen ja hiljainen musiikki kohentaa keskittymistä. Laadi omat soittolistasi.

Keskity
Älä tapa flowta. Laita kännykkä äänettömälle ja karsi myös muut häiriötekijät. Keskittymisen palautuminen vie noin 15 minuuttia.

Tauota
Piipahda ulkona, venyttele tai ota lyhyet nokoset. Jo lyhyt rentoutus parantaa keskittymistä.

digimag
Koulutus
opiskelu
oppiminen
Motivaatio

Saatat tykätä myös näistä jutuista

Lähetä juttuvinkki tai kuva