Moderni toimitila

muuntuu moneksi

Teksti: Rieti Jauhiainen Kuvat: Isku Interior
Työympäristön suunnittelu ja toteutus vaikuttavat suoraan yrityksen tulokseen. Toimivat ja innostavat tilaratkaisut sekä ergonomiset kalusteet lisäävät työn mielekkyyttä ja saavat työntekijät jaksamaan paremmin.

Muuttuva maailma ja vaihtelevat suhdanteet muuttavat myös työtilatarpeita. Muun muassa etätyöt ja digitalisaatio ovat vähentäneet kiinteiden, henkilökohtaisten työpisteiden tarvetta. Toimisto on usein yhtä paljon kohtaamispaikka kuin työpaikka.

- Työelämän kulttuurien ja työtapojen muutokset puoltavat nykyaikaisia  monitilaratkaisuja, toteaa Kuopion Isku Interior myyntipäällikkö Mika Kinnunen.

- Joustavuus lisääntyy, kun yksityisten työpisteiden määrää voidaan vaihdella tarpeen mukaan. Jos kaikki toimipisteet ovat lisäksi identtisiä, voi työntekijä valita aamulla mieleisensä. Vaihtelu virkistää.

Puolijulkiset baaripöydän kaltaiset kalusteet keskellä toimistoa korvaavat perinteiset kahvihuoneet. Lyhytaikaisen vuorovaikutuksen vyöhyke tarjoaamahdollisuuden vaihtaa tietoa työkaverin kanssa tai työskennellä vähän rennommassa miljöössä.

- Myös asiakkaita liikkuu usein samassa avoimessa tilassa, joten vaatii vähän pelisilmää sen suhteen, mitä työtä on tekemässä, Kinnunen muistuttaa.

- Toimitilat ovat osa yrityksen imagoa ja asiakaskin näkee ensimmäisenä julkisen tilan, eli aulan tai vastaanoton. Aulakalusteidenkin kannattaa olla liikuteltavia, jolloin tilaa voidaan muunnella esimerkiksi yrityksen tilaisuuksia varten.

VAIKKA TOIMISTOT eivät vieläkään ole täysin paperittomia, tarvitaan säilytystilaa aiempaa vähemmän. Tämä mahdollistaa pienehköön tilaan menevän monistettavan modulaarisen konseptin, johon yleensä kuuluu säilytystila ja pöytä. Edelleen on myös käyttöä hiljaisille täysin eristetyille palaveritiloille.

- Nykyaikaisessa toimistossa tarvitaan myös puolihiljaista tilaa ja siihen soveltuu korotettureunainen huonemainen sohvaryhmä. Se voi sijaita vaikka keskellä konttoria pikaisia miitinkejä varten, Kinnunen vinkkaa.

- Monilla aloilla etätyön määrä lisääntyy, joten toimitilojen koko ja käyttöaste voidaan optimoida tehokkaasti. Lukujen viileässä valossa
tarkasteltuna tämä lisää liiketoiminnan kannattavuutta.

Toimistoergonomiassa pinnalla on mittojen mukaan säädettävät seisontapöydät, joiden kysyntä on Kinnusen mukaan räjähtänyt, menekin ollessa jopa 90 % uusista työpöydistä. Työpisteen lattialle laitetaan jalkoja säästävät geelitäytteiset seisontamatot. Satulatuoli ei ole uusi innovaatio, mutta se on edelleen yleisesti käytössä.

- Liiallisen istumisen vaarat on huomioitu, ja jos vain jaksaa työskennellä seisaaltaan, niin se olisi parempi. Satulatuoli on hyvä ratkaisu parempaan istuma-asentoon.

- Tarina muuten kertoo ruotsalaisten keksineen seisontapöydän ja suomalaisten pilanneen satulatuolilla heidän hyvän ideansa, Kinnunen naurahtaa.

ERGONOMIAAN TULISI suhtautua vakavasti etätyötä tekevienkin, sillä esimerkiksi säätöpöytä kotona säästäisi monilta vaivoilta. Työpaikoilla myös työn kohde vaikuttaa ergonomiaan.

- Opettajien omat työpisteet ovat jo usein kunnossa. Nykyisin oppilaille on saatavilla korkeammat tuolit ja pöydät, jolloin opettajan
ei tarvitse kiertää luokassa koko ajan selkä koukussa, Kinnunen valottaa.

- Väestörakenteen muutos kannustaa työnantajia ennaltaehkäisevään ergonomiaan. Fakta on, että vanhenevan väen työssä viihtyminen ja jaksaminen ylläpitää tehokkuutta.

ergonomia

Saatat tykätä myös näistä jutuista

Lähetä juttuvinkki tai kuva