Minun Kuopioni

Ritva-Liisa
Pohjalainen
Minun Kuopioni

teksti digimag/Marlene Sanoukian kuva Antti Raatikainen
Lasitaiteilija ja muotoilija Ritva-Liisa Pohjalainen tekee suomalaista designia tunnetuksi maailmalla.
Parasta Kuopion talvessa

1 Luonnon harmonia
Puhdas luonto, kirkas taivas, järvet, metsä, rauha ja hiljaisuus.

2 Hienot ulkoilumahdollisuudet
Kaupungin ainutlaatuinen latuverkosto on kaikkien käytettävissä, samoin Kallaveden luistelurata. 

3 Puijon torni
Puijon tornista avautuvat hienot maisemat myös talvisin. Käymme siellä aina syömässä vieraidemme kanssa.

Kuopioon tulin alun perin vuonna 1974 Taideteollisesta korkeakoulusta vaatetus- ja tekstiilisuunnittelijaksi valmistuttuani ja saatuani Piretasta vientisuunnittelijan paikan.

Asuin Kuopiossa viisi vuotta, ja muutin sitten Turkuun, missä miehelläni oli yritys. Kahdeksan Turun-vuoden jälkeen muutimme mieheni ja kahden lapsemme kanssa pysyvästi Kuopioon, kun minusta tuli PTA:n pääsuunnittelija. Rakensimme talon Pitkälahdelle, joka oli turvallinen ja rauhallinen asuinpaikka.

Muoti- ja korusuunnittelijan urani jälkeen opettelin työstämään itselleni aivan uutta materiaalia eli taidelasia. Vuonna 2010 valmistuin Kuopion muotoiluakatemiasta lasi- ja keramiikkamuotoilijaksi. 

Kuopiossa minulla on nyt ympärilläni kaikki ystävät ja tärkeät ihmiset. Nykyisin Pitkälahden-kotini toimii kotigalleriana, jossa lasitaiteeseeni käy tutustumassa ihmisiä kaikkialta Suomesta ja ulkomailta. Olemme myös rakentaneet viikonloppuasunnon Pisavuoren tuntumaan, ja siellä on hyvä ladata akkuja.

OMA LUOVUUDEN maisemani on Kuopiossa järven rannalla. Täällä on mäkistä maastoa ja luonnon rikkautta ja vaihtelevuutta ja sinistä taivasta. Niiden merkitys korostui viimeksi Shanghaissa ollessani, sillä siellä taivasta hädin tuskin näkee saastepilvien lomasta.

Shanghain Pudongissa, Yun Jian -taidemuseossa järjestettiin nyt lokakuussa Kuopion ja Shanghai Pudongin ystävyyskaupunkitoiminnan juhlistamiseksi lasiveistoksiani esittelevä näyttely, joka on myös osa Suomen 100-vuotisjuhlavuoden ohjelmaa.

Esillä olevat 52 teostani kuvasivat Suomea ja sen vuodenaikoja sekä suomalaisen naisen tarinaa. Näyttely oli minulle valtava voimainponnistus.

Osaa näyttelyn töistä työstin Italian Muranossa maestro Pino Signoretton ja hänen tiiminsä sekä maestro Mariano Moron puhallusryhmän kanssa. Osan töistä olin tehnyt jo aikaisemmin Nuutajärvellä.

Näyttelyni sai valtavan mediahuomion, minkä ansiosta siellä kävi ennätysmäärä vierailijoita ja ihmiset olivat aidosti innostuneita teoksistani. Puhaltamalla tehty lasitaide on Kiinassa uutta, sillä siellä lasitaidetta on tehty sulatus- ja valutekniikalla.

Näyttelyn aikana ymmärsin, miten merkittävä Kuopion ja sen asukasmäärältään monimiljoonaisen ystävyyskaupungin suhde on ja miten suurta näkyvyyttä oma taiteilijan työni ja Kuopio voivat sen ansiosta saada. 

 

kuopio
joulu
Lasi
Taiteilija

Saatat tykätä myös näistä jutuista

Lähetä juttuvinkki tai kuva