Mikroyritykset kasvuun 
yhteisellä työllä

Teksti Digimag/Emma Heinonen Kuvat: Pixabay, Savogrow
Kehitysyhtiö SavoGrow käynnistää Pohjois-Savon alueella uuden mikroyritysten kasvuhankkeen nimeltä MikroGrow. Hankkeen tavoitteena on rakentaa alueelle kasvu- ja vientikokeiluverkosto.

MikroGrow -hankkeessa tarkoituksena on kerätä 120 mikroyrittäjän verkosto. Hankkeessa on neljä noin 30 hengen ydinryhmää, jotka kokoontuvat kerran kuukaudessa. Neljä ryhmää ovat Ylä-Savossa, Kuopion seudulla, Varkauden seudulla ja Sisä-Savossa. Ensimmäisenä kokoontuivat Kuopion alueen mikroyrittäjät 22. päivä elokuuta.

MIKROYRITYKSELLÄ TARKOITETAAN yritystä, joka työllistää alle kymmenen henkilöä ja jonka liikevaihto on korkeintaan kaksi miljoonaa. Hankkeessa yritykset toimivat vuorollaan kokoontumisen järjestäjinä ja päättävät aiheen, mitä käsitellään. Aihe voi olla esimerkiksi oman yrityksen kehittämiskohde, kuten verkkokaupan perustaminen.

‒ Jos on jäänyt pöytälaatikkoon esimerkiksi jokin kehitysidea, jota yksin ei saa eteenpäin, niin nyt on mahdollista saada hankkeen kautta kaveri kehittämiselle. Tavoitellaan sitä, ettei kaksi yrittäjää tekisi samoja virheitä esimerkiksi viennin aloittamisen kanssa, hankkeen projektipäällikkö Laura Vänskä avaa.

Hanke on toteutettu myös Oulussa. Mikroyrittäjyyttä on tutkittu Oulun yliopiston MicroENTRE tutkimusryhmässä. Hanketta on järjestetty myös muualla Pohjois-Suomessa ja tarkoituksena on laajentaa sitä koko Suomeen. MikroGrow-hanketta rahoittaa Pohjois-Savon liitto sekä Euroopan aluekehityksrahasto. Hanke kestää kaksi ja puoli vuotta.

Mikroyrittäjä on usein yksin ajatustensa kanssa ja nyt hanke tarjoaakin keskustelukumppaneita ja muita yhteistyökumppaneita. Yrittäjät oppivat toisiltaan kokemusperäisen oppimisen ja vertaistuen kautta. Vänskän mukaan uudenlaisella oppimismallilla pyritään parantamaan myös Suomen vientiä.

MicroENTRE on selvittänyt, että Suomen yrittäjistä noin 95 prosenttia on alle kymmenen hengen yrityksiä eli mikroyrityksiä. Tutkimusryhmän mukaan suomalaisten mikroyritysten vienti takkuaa ruotsalaisiin verrattuna. Suomessa mikroyritysten osuus viennin arvosta oli kolme prosenttia vuosina 2005-2013, kun taas Ruotsissa kasvua on tapahtunut nopeammin. Ruotsissa vienti kasvoi kuudesta prosentista yhteentoista prosenttiin vuosina 2005-2013.

‒ Odotan, että hankkeen kautta syntyisi muutaman yrityksen ryhmiä, joilla olisi yhteinen kehittämistavoite. Se voisi olla esimerkiksi viennin aloittaminen Ruotsiin, Kuopion alueen yhteyshenkilö Risto Koivisto pohtii.

HANKEESSA EI ole toimialarajoitusta ja järjestäjät toivovatkin mahdollisimman monen alan kirjavaa joukkoa. Ryhmän kaikki yritykset pyritään valitsemaan eri aloilta, jotta ei syntyisi kilpailija-asetelmaa.

Kehitysyhtiö Savogrow
Jalkalantie 6, Suonenjoki 
Projektipäällikkö Laura Vänskä
Puh. 0207 464 656
www.savogrow.fi/mikrogrow

 

Bisnes
Mikroyritys
Työ ja ura

Saatat tykätä myös näistä jutuista

Lähetä juttuvinkki tai kuva