Metsä
on vakaa
sijoituskohde

Teksti Digimag/Marjut Perälä Kuva Pixabay
Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK:n mukaan yksityiset henkilöt omistavat noin 60 prosenttia Suomen tuottavasta metsämaasta. Kun lasketaan myös yhteisomistustilojen osakkaat sekä vähintään kahden hehtaarin metsätilat, on Suomessa noin 632 000 metsänomistajaa.

Pohjois-Savon metsänhoitoyhdistyksen kenttäpäällikkö Arto Kosunen kertoo, että metsä on vakaa sijoituskohde ja se säilyttää arvonsa hyvin. Arvo perustuu suurelta osin maapohjaan sekä puiden kasvuun ja hakkuutuloihin. Metsä on kiinteä omaisuus, joka ei anna pikavoittoja, mutta tuottaa tasaisesti tulosta. Kärsivällisyys on siis valttia, mikäli metsäsijoittaminen kiinnostaa. Metsäsijoitukset tuottavat vuodessa noin 3–6 prosenttia.

‒ Hyvä metsänhoito mahdollistaa tuoton lisääntymisen, Kosunen kertoo. Oikea-aikaiset metsän harvennukset ja muut hoitotoimenpiteet takaavat puiden suotuisan kasvun ja nostavat metsästä saatavaa tuottoa. Metsiä verotetaan pääomatulon mukaisesti 30 prosenttia 30 000 euroon saakka ja summan ylittävältä osalta 34 prosenttia. 

Suunniteltaessa metsän ostamista on tärkeää perehtyä hyvin ostettavan kohteen puustotietoihin, hakkuumahdollisuuksiin sekä hoitotöihin. Metsän hintaan vaikuttavat metsämaan sijainnin ja koon lisäksi puun markkinahinta, määrä sekä sen kasvuedellytykset.

Kuolinpesät metsänomistajina

Kuolinpesien asema metsäosuuksien omistajina on kasvava metsien omistusmuoto Suomessa. Perukirjassa määritellään omaisuuden jakamisesta perinnönsaajien kesken. Tasapuolisesti suoritettu jako auttaa säilyttämään osakkaiden hyvät välit. Kuolinpesän omistusjärjestelyn vaihtoehtoja on useita. Kuolinpesä voidaan pitää ennallaan, jakaa jokaiselle oma palsta, purkaa se yhtymäksi, liittää se yhteismetsään tai myydä se ulkopuoliselle. Perinnönjako suositellaan toteutettavan ajoissa ja suunnitelmallisesti.

METSÄSUUNNITELMA AVITTAA metsänomistajaa kartoittamaan metsänsä tilanteen. Suunnitelmaan on koottu tieto puustosta, metsänhoitotarpeista sekä puunmyyntimahdollisuuksista. Metsänhoitoyhdistykseltä on mahdollista tilata metsänomistajan toiveiden ja tavoitteiden mukainen suunnitelma, jonka hankkimisen kulut voi vähentää metsäverotuksessa.

Kosunen mainitsee, että metsäsijoittaminen on suosittua ja tällä hetkellä kysyntää on enemmän kuin tarjontaa. Ostajakuntaa ovat yksityiset henkilöt sekä metsärahastot. Metsänomistajat voivat olla muun muassa metsätilallisia, jotka ostavat lisämaata, sekä sijoittajia. Pieniä metsätiloja käyttävät usein yksityiset henkilöt hyöty- ja virkistystoimiin. Isompia kohteita ostavat yleensä sijoitusrahastot.

Metsänhoitoyhdistys Pohjois-Savon alueelle on vuonna 2016 perustettu yhteismetsä, johon metsänomistajat voivat liittää oman metsäosuutensa. Yhteismetsä on vaivaton omistusmuoto, jossa tuotto on tasaista ja jaettava ylijäämä on puhdasta tuloa osakkaille. 

Metsänhoitoyhdistys Pohjois-Savo
Tehdaskatu 37, KUOPIO
Puh. 0400 330 674, pohjoissavo@mhy.fi
www.mhy.fi

Metsänhoitoyhdistys
pohjois-savo
MHY
Keskusliitto
MTK
metsänomistaja
kuolinpesä
sijoitus
metsä

Muita saman alan yrityksiä

Saatat tykätä myös näistä jutuista

Lähetä juttuvinkki tai kuva