Metsä on vakaa, mutta

vaativa sijoituskohde

Teksti: Jarmo Seppälä Kuva: Bartlomiej Stroinski
Metsänomistus ja -hoito kiinnostavat yhä useampaa suomalaista. Metsä on melko vakaa sijoituskohde. Siitä saa tuloja ja palsta käy lainan vakuudeksi, mutta joutilaan sijoittajan kohde metsä ei ole.

Metsänomistus jakautuu Suomessa yhä laajemmin. Jos kiinnostusta tai mahdollisuutta ei metsänhoitoon ole, perikuntien jäsenet saattavat myydä metsäpalstansa pois vaikkapa ammattimaisille sijoittajille. Toisaalta metsänhoitoinnostus voi alkaakin, kun perinnöksi on tarjolla oma metsäpalsta.

- Metsän omistaminen on aktiivista ja pitkäjänteistä sijoittamista, sillä metsä vaatii hoitamista ja työtä. Tuottoja tulee usein vasta vuosien päästä, muistuttaa Nordean maa- ja metsätalousasioista Savo-Karjalan alueella vastaava pankinjohtaja Arto Piipponen.

Sanonnan mukaan raha ei kasva puussa, mutta puusta rahaa kyllä saa. Suomessa kantorahatulot ovat vuosittain 1,5 miljardia euroa. Metsän myyjille 70 prosenttia kantorahoista tulee päätehakkuista.

Tällä hetkellä metsänomistaja saa kuusen kuitupuukuutiosta noin 18 euroa. Männyn hinta on 17 euroa ja koivun noin 16 euroa. Vastaavasti tukin hinnat ovat kuusi- ja mäntykuution osalta 57 euroa ja koivun 43 euroa. Niin sanottua kiertoajan puuta saadaan metsähehtaarilta 600–700 kuutiota ja tukkipuuta parhaimmillaan 450 kuutiota.

Viime vuodenvaihteessa muuttunut metsälaki antaa metsänomistajalla aiempaa suuremman päätäntävallan metsän hoidosta ja hakkuista. Ovatpa hoito- ja hakkuutavat mitkä tahansa, metsä vaatii kuitenkin työtä.

- Aktiivinen metsänomistaja tarkkailee metsäänsä säännöllisesti ja muistaa tehdä tai teettää myös harvennushakkuut ajallaan. Näin metsä kasvaa ja järeääkin puuta on myöhemmin tulossa, Piipponen sanoo.

- Vakuusmielessä ihannemetsä on monipuolista. Siinä on kasvatusmetsää eli tulevaa tuloa, mutta myös päätehakkuuvaiheessa olevaa metsää, josta saadaan tuloa lainan lyhennyksiin.

PIIPPONEN KERTOO ,että pankki auttaa asiakkaitaan omaisuudenhoitoon liittyvissä metsäasioissa. Metsätalouskysymyksissä asiantuntijapalveluja saa esimerkiksi paikallisista metsänhoitoyhdistyksistä.

Kaikelle puulle on kysyntää. Niin metsänomistajien kuin puunjalostajien kannalta on hyvä, että kuitupuun käyttäjiä on jatkossakin ja alan investointeja on tehty tai on suunnitteilla. Bio- ja energiatalouden toimintojen kasvua on luvassa.

Tulossa ovat muun muassa UPM:n biojalostamoinvestointi Lappeenrantaan ja Stora Enson kartonkikone Varkauteen. Myös Metsä Groupin kaavailut Äänekosken biotuotetehtaasta ovat ilouutinen koko metsäalalle.

Monille ihmisille myös oma metsä sinänsä on arvo, vaikkei siltä taloudellista tuottoa odotettaisikaan. Metsässä voi virkistäytyä vaikkapa retkeillen ja marjastaen. Jos metsällä ei ole taloudellista merkitystä, eli se on esimerkiksi kosteikkoa tai joenrantaa, voi omistaja hakea palstaa suojelualueeksi.

metsä

Saatat tykätä myös näistä jutuista

Lähetä juttuvinkki tai kuva