Maatilan
rakennus-

ratkaisuja

Teksti: Ulriikka Myöhänen Kuvat: Mestarifarmi Oy, Ulriikka Myöhänen
Maatalousrakentamisen alalla arvostetaan nykyaikaisuutta ja automatisoituja järjestelmiä. Maatilan rakennusratkaisut voidaan toteuttaa jopa avaimet käteen -periaatteella.

Maatalouden betonielementtejä valmistava pihattoratkaisujen edelläkävijä Mestarifarmi Oy uskoo räätälöinnin voimaan. Nyttemmin Lapinlahdella toimiva yritys laajensi palvelukonseptinsa pihattojen kokonaisratkaisuihin vuonna 2007. Rakentamisen saralla yritys tuottaa kaikki rakenteet ja tuotteet perustuksista kattoon sekä pihaton ilmanvaihtoon. Sen tarjoama tekniikka puolestaan kattaa ruokinta-, lypsyja lannanpoistojärjestelmät sekä eläinten paikantamiseen ja tuotantotehokkuuden seurantaan liittyvät tekniikat.

- Tekniikan pääyhteistyökumppaneitamme ovat muiden muassa Saksalainen GEA Farm Technologies ja Arntjen Germany. Rakentamisen puolella yhteistyötä tehdään suomalaisten merkittävien elementti-, liimapuu- ja kattorakennetoimittajien kanssa, toimitusjohtaja Janne Myöhänen kertoo.

Nykyisin lähes kaikki navetat ovat pihattoja, joissa lehmät saavat liikkua vapaasti. Mestarifarmin navettaprojekti saa ensisysäyksen asiakkaan tarpeista. Rakennushankkeen luonteesta riippuu se, mikä on yrityksen rooli projektin
toteuttamisessa.

- Yhtiöllä on lähes 20 erilaista pihattoratkaisua. Laajan toiminnan vuoksi tilaajalla on mahdollisuus tutustua valmiisiin navettoihin, jotta hän näkee millaisia vaihtoehtoja on olemassa. Tarjolla on ratkaisu, olipa kysymyksessä rakentaminen tai tuotantorakennukseen kuuluva tekniikka, Myöhänen kuvailee.

Helpoimmillaan asiakas voi tehdä suunnittelusopimuksen, jolloin tilaajan tehtäväksi jää erilaisten lupien hakeminen sekä rahoituksen järjestäminen. Kun luvat on hankittu ja tarjous hyväksytty, hiotaan työnkuvat, sovitaan hankkeen aikataulusta, aloitetaan lopullinen suunnittelu ja laitetaan navetta tuotantoon.

- Valmiit tuotantorakennuksen rakenteet ja tekniikka toimitetaan ja asennetaan paikoilleen. Sitten eläimet voivat astella nykyaikaiseen navettaan. Mestaripihatto on kokonaistaloudellinen ratkaisu, ja hankkeen kokonaiskustannukset ovat jo suunnitteluvaiheessa tarkasti tiedossa, Myöhänen vakuuttaa.

TÄNÄ VUONNA 23 vuotta täyttävän yrityksen omistajapohja on kotimainen. Sen hallinto ja rakentamisyksikkö sijaitsevat Lapinlahdella. Tekniikan ja maahantuonnin toimipaikat ovat Seinäjoella ja Loimaalla. Vakinaiseen henkilökuntaan kuuluu 21 työntekijää, mutta välillisesti yritys työllistää jopa sata henkilöä ympäri Suomen. Vuodesta 2012 toimitusjohtajana toiminut Myöhänen pitää asiakaspalvelun sujuvuutta tärkeänä.

- Rakennus- ja asennusprojektin pitää edetä rivakasti, jotta navetta saadaan nopeasti tuottamaan. Tuotteiden tulee olla laadukkaita ja vakioituja niin, että niiden toimivuus on kokemuksella todettu. Esimerkiksi automaattinen ruokintajärjestelmä edistää lehmän hyvinvointia ja ylläpitää sen tuotantotehokkuutta antamalla oikean määrän ruokaa säännöllisesti. Tämän päivän asiakas haluaa nykyaikaisen, laadukkaan ja automatisoidun pihaton, Myöhänen toteaa.

Navettarakentamisen tulevaisuus näyttää valoisalta. Vuonna 2013 päättynyt EU:n vanha investointitukikausi aiheutti tilojen keskuudessa rakentamisbuumin, koska uuden tukikauden ehdoista ei ollut varmuutta. Lisäksi tukea päätettiin myöntää siirtymäkauden ajan kansallisen rahan turvin. Vuosi 2014 on ollut vilkas.

- Myös EU:n laatimat raamit tukikaudelle 2014–2020 lisäävät varmuutta alan tulevaisuudesta. Talouden taantumavaihe ei vaikuta maatalouden tuotantorakentamiseen, sillä Suomessa tarvitaan kotimaista ruokaa, Myöhänen muistuttaa.

Aikajana
1991
Mestarifarmi Oy perustetaan Iisalmessa. Päätuotteena maatalouden betonielementit.
2007
Yritys ostaa Maatalouskesko Oy:lta karjatalouskone- ja tuotantorakennuskaupan liiketoiminnan. Palvelukonsepti laajenee kokonaisratkaisuihin.
2012
Toimitilat muuttavat Iisalmesta Lapinlahdelle.
2013
Protan Oy:n tuotantorakennuksien kattoedustus yritykselle, Mestarin katto syntyy.
2013-2014
Henkilökunta kasvaa viidellä hengellä.
2014
Uusia tuotteita, kannattavaa kasvua tiedossa.

1. Pihattoratkaisun suunnittelua asiakkaiden toiveiden mukaisesti.

2. Mallintamiskuvia, joilla asiakkaalle luodaan mielikuva tulevasta pihatosta tarjousvaiheessa.

3. Runkovaihe: pihaton rungon asennusta ja
 ritiläpalkit.

4. Hankkeen yleiskuva alkuvaiheessa. Pihattorakennus, laakasiilot, lieteallas.

5. Pihaton lehmien makuuparret asennettuna.

6. GEA:n automaattinen ruokintajärjestelmä, jolla määritetään, mitä lehmä syö ja milloin.

7. GEA:n Westfalia Lypsykaruselli, johon lypsettäviä mahtuu 20.

8. Valmis konseptinavetta.

Saatat tykätä myös näistä jutuista

Lähetä juttuvinkki tai kuva